Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Ziraat Oda başkanlarından gübre uyarısı! Çiftçi gübreden uzaklaşıyor!

Trabzon’da 18 ilçe Ziraat Odası başkanları tarımsal girdilere dikkat çekti. “Zamlar Karşısında Destekler Yetersiz”!

Trabzon’da 18 ilçe Ziraat Odası başkanları tarımsal girdiler; Gübre ve Tarımsal İlaçların aşırı derece de pahalı olması nedeniyle Arsin Ziraat Odasında basın toplantısı düzenlediler.

Bildiriyi Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Adına TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu okudu.

Tarımsal girdiler; Gübre ve Tarımsal İlaçların aşırı derece de pahalı olmasına değinen Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu,  Gübre ve girdi fiyatlarının yüksek artışlardan dolayı Sonbahar ve Kış gübresini Ya yetersiz kullandı Ya da hiç Kullanamadı.

GİRDİ DESTEĞİ ÇOK YETERSİZ KALDI

-Tarımsal girdiler; Gübre ve Tarımsal İlaçların aşırı derece de pahalı olması Trabzon ve Ülkemiz Tarım sektöründe büyük sıkıntılar meydana getirecek,üretim düşecektir.

-Tarımsal Girdilere yapılan zamlar Karşısında Destekler Yetersiz Kalmaktadır.

-Tarımsal Girdilerin Kullanımı, aşırı derecede pahalı olması , yüksek oranda yapılan zamlardan dolayı düştü.

-Çiftçilerimiz Tarımsal girdilerin pahalılığından ne yapacaklarına karar verememektedirler.

Kozoğlu, Yılbaşında yapılan bu yeni zamlara  girdi maliyetlerini daha da arttıracak, girdi kullanımı daha da azalacaktır.Gübre ve girdi kullanımı azalacağından üretim azalacak hem üretici ve hemde tüketiciler zarar görecektir.

Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticilerimize moral verecek yeni destekleri acilen devreye sokmazsak, ülke olarak üretimi değil,ithalatı desteklemiş oluruz. 2022 Yılı insanımız için zor bir yıl olur. Ülke olarak ağır faturalar öderiz.

2021 yılının Eylül ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş dikkate alındığında, 2021 yılında fındıkta 8 lira olan Gübre desteği çok yetersiz kalmıştır. Gübre Fiyatlarının Yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır.

İLİMİZ VE BÖLGEMİZE FATURASI AĞIR OLACAKTIR

Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede, Aralık ayı itibariyle son 1 yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 437, üre gübresi yüzde 403, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında arttı. Gübre kullanımının sürdürülebilir olması için gübre fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerekiyor. 2022 yılında yetersiz gübre kullanımının ülkemize faturası ağır olur. Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında da yüzde 70’e varan oranlarda artışlar yaşandı. Geçen yıla göre süt yemi yüzde 97,1, besi yemi yüzde 96,5 oranında arttı.Aralık ayının 20’sinden sonra döviz kurunda görülen düşüşlere bağlı olarak pek çok gıda ürününde ve tarımsal girdi fiyatlarında beklenilen düşüş yaşanmadı. Bu durumda gübre fiyatlarında da kayda değer oranlarda indirim olmadı.

Kimyasal gübreleri ucuza ithal ettikleri halde fiyatlarını daha pahalıya ithal eden firmalarla bir tutan ve bunun yanında haksız bir şekilde kâr marjlarını artıran ithalatçılar ve dağıtıcılar bulunuyor.

Gübre piyasasının istikrarsızlığından yaralanarak haksız kazanç elde eden bu firmaların ve dağıtıcıların, Ticaret Bakanlığınca denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi açısından gübre fiyatlarını maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri sağlanmalıdır. Bu bağlamda gübre üreten ve ithal eden tüm sektörün dünya gübre fiyatlarının yüksekliği karşısında üreticilerin gübreye taleplerini haksız kazanca dönüştürme çabasına girmemeleri gerekiyor.

Üreticinin sırtından haksız gelir elde etmeye çalışmak, tarımsal üretime vurulacak en büyük darbelerden birisidir.

SEKİZ LİRA GÜBRE DESTEĞİ YETERSİZDİR

Fındık ve Meyve Türlerine verilen Dekara sekiz Lira gübre desteği yetersizdir. Gübre Destekleri yetersiz , hatta bir anlamı da kalmamıştır.Bir Dekar Fındık alanına basit olarak hesap ederesek ; Yazlık gübre olarak Dekara 50 Kg CAN gübresi verilir. 50 Kg CAN 360 Liradır.Verilen destek 8 lira. Gübre Fiyatlarının yarısının devlet tarafından Destek olarak verilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca 2014 Yılından beri Fındığa 170 lira olarak verilen Alan Bazlı Gelir Desteği günümüz şartlarına göre arttırılmalıdır.

2021 Yılı sonbaharında ve kışlık gübre kullanım oranı yok denecek kadar az olmuştur. Çiftçilerimiz genel olarak bahçelerinde gübre fiyatlarının yüksek olması sebebiyle Kimyasal gübre kullanamıştır.Genel olarak arazilere temin edebilenler hayvansal gübre kullanmıştır.Ancak İlimizde arazilerin coğrafi şartları ve toprak yapısı ve kalınlığı yetersiz olduğundan fındık bahçelerinde Kışlık gübre kullanıması ve özellikle Kompoze gübrelerin kışın toprağa verilmesi gerekir.

Özetle ; üreticilerimiz bahçelerine pahalı olması sebebiyle ya gübre atamamış yada çok az miktarda atabilmiştir.Bunun sonucu olarak Stratejik ürünümüz olan Fındıkta verim düşecektir.Ayrıca verimin düşmesi yanında yaratılacak fındık meyveleri gübre yetersizliğinden beslenemiyeceğinden dökülmeler ve boş meyve oluşumu meydana gelecektir.Dolayısıyla fındık verimi azalacaktır.

ÇİFTÇİLERİMİZ SONBAHARDA VE KIŞIN KULLANACAĞI GÜBREYİ KULLANAMAMIŞTIR

Gübre Fiyatlarının aşırı derecede pahalı olması dolayısıyla çiftçilerimiz sonbaharda ve kışın kullanacağı gübreyi kullanamamıştır. Ancak İlkbaharda ve yazın kullanalacağı gübreleri kullanabilmeleri için gübre fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi gerekir. Çiftçilerimiz şayet gübre fiyatlarının aşağıya çekilmemesi halinde ilkbaharda ve yazın kullanalacağı gübreyi kullanamıyacağından fındık verimi düşecektir. Dolayısıyla çiftçilerimizin gelir seviyesi ve bögemizin ve ülkemizin fındık gelirlerinde büyük kayıplar yaşanacaktır.

2022 yılında yetersiz gübre kullanımının İlimiz ve bölgemize faturası ağır olacaktır.

Dövizdeki artış nedeniyle tarım ilaçları fiyatlarında da yüzde 70’e varan oranlarda artışlar yaşandı. Dolayısıyla hastalık ve zararlılara karşı bu pahalılık karşısında ilaçlama yapılamaz hale gelmiştir.

Bir Çiftçi Kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleride Gübre fiyatlarında gözle görülebilir yani hissedilebilir bir indirim yapmamıştır.Aynen özel satıcılar gibi piyasaya uyarak gübre satışlarını yapmaktadırlar.Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübre fiyatlarında indirim yaparak çiftçilerin gübre temin edebilmelerini sağlamalıdır.Tüccar gibi davranmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber