Yomra Elması ve Başkan Mustafa Bıyık
İlk gördüğüm günden beri yazmak istiyordum ama nasip bugüneymiş.
Değerli okurlarım hepimizin bildiği gibi “simge” “logo” kurumsal kişilikler için çok önem taşımaktadır.
Şöyle etrafımıza baktığımızda kurumsal büyük firmaların hepsinin eskimeyen uzun yıllardan beri muhafaza etmiş olduğu logoları vardır. Bunlara Belediyeleri de katabiliriz.
Özellikle son zamanlarda Turizminde ön plana çıkmasıyla birlikte bu simgeler daha da önem kazanıyor.
Trabzon’umuza meydan parkında yapılan simgenin önünde Trabzon’a gelip de hatıra fotoğrafı çektirmeyen yok gibidir.
Öyle ki, Büyükşehirlerin çoğu taşıdıkları simge ile beraber hatırlanır olmuştur. Ankara Keçisi ile, İstanbul Camisiyle, Trabzon Deniziyle, şimdi buna güzel bir örnek de Yomra ilçemizden vermek istiyorum.
Yomra’nın tam da girişine yaptırılan Elma (Yomra elması) simgesi görsel güzelliğinin yanında simgeyi göreni de düşündürüyor. Nedir bu elma? Neden elma seçilmiş simge için derken. Herkes kendisine göre bir sonuca varıyor.
Öncelikle Yomra Belediye başkanımız Sayın Mustafa Bayık’ı kutluyorum çok güzel bir kompozisyon seçmiş ve gerçekten sanatsal olarak da çok gerçekçi bir yaklaşımla yapılmış. Sanatı icra eden kardeşimizi tanımıyorum ama onu da tebrik ederim.
Sayın Bıyık Yomra Belediye başkanı olduktan sonra Yomra ilçesinin yüzü değişmeye devam ediyor. Muhalif bir partinin Belediye Başkanın olmasına rağmen Büyükşehirle ilişkileri gayet seviyeli bir durumdadır. Hizmette siyasetin adı edilmez.
Biraz da Yomra Elmasından Bahsedelim.
“Trabzon’un Yomra İlçesine özgü, genellikle çekirdeksiz olan bir elma çeşididir.
Normalde yeşil renkli olan elma, güneşte kaldığında renginin kırmızıya dönüştüğünü görüyoruz.
Yomra elması 54 örnekle yapılan araştırmaya göre ortalama 91,77 gram ağırlığında, 63,07 milimetre genişliğinde ve 52,25 milimetre uzunluğundadır. Partenokarpi üremenin yaygın olarak görüldüğü türde ortalama tohum sayısı 0,39 olarak belirlenmiştir. Aynı araştırmada ortalama meyve eti sertliği 8,25 kg/cm2, suda eriyebilir toplam kuru madde oranı ise 13,65 brix olarak tespit edilmiştir 2010 yılında Yomra elmasının dayanıklılığının tespiti için yapılan araştırmada, Yomra elması 1 °C sıcaklığındaki Soğuk hava deposunda 4 ay muhafaza edilmiştir. Araştırmanın sonunda Yomra elmasının ağırlık kaybı, SÇKM ve sertlik değerleri sırasıyla %1,90, %12,75, 32,52 N olarak bulunmuştur. Bu oranlar standart Granny Smith elmasında ise sırasıyla %2,29, %11,25 ve 50,72 N’dir.”
Yomra Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Bıyık’ tan ricamız şudur. Anladığımız Yomra elması da Fındık kadar önemli bir üründür. Bu ürüne sahip çıkması ve bu bölgede yaşayan insanlara bir gelir kaynağı olması yönündedir.
Yomra elmamız sadece simge olarak kalmasın. Sayın Başkana çalışmalarında başarılar dilerim.