YİKOB’lar, Daha Fonksiyonel Hale Getirilecek
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının (YİKOB) kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen teknik yardım projesi kapsamında düzenlenen 3. seminer ve çalıştay programı, pilot il olarak belirlenen Trabzon’da gerçekleştirildi.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun yanı sıra, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez, Daire Başkanı Mehmet Fazıl Karabaş, ilçe kaymakamları, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı uzmanlarının katıldığı programda, Adana, Muğla, Mardin, Balıkesir, Denizli ve Aydın’dan katılım sağlayan YİKOB personeli de bir araya geldi.
“Merkezî idare yatırımlarının yeni adresi YİKOB’tur”
Seminer ve çalıştaylar öncesi düzenlenen açılış programında konuşan Vali Ustaoğlu, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı olarak görev yaptığı dönemde YİKOB’ların kuruluş sürecinde, kurum mevzuatının ve uygulama yönetmenliğinin hazırlanması aşamalarında görev aldığını söyledi.
YİKOB’ların kuruluşundan günümüze kadar olan geçen beş yıllık sürecin önemine değinen Vali Ustaoğlu, “YİKOB’lar, her ne kadar büyükşehirlerimizdeki il özel idaresi müdürlüklerimizin yerine kurulmuş gibi gözükse de malî idare birimleri değildir. Merkezî idare tarafından, özel idarelere yatırımların yürütülmesi anlamında yüklenen bir takım fonksiyonlar vardı. Özel idareler kapanınca, özellikle taşrada merkezî idare tarafından yapılan yatırımların nasıl yürütüleceği konusunda yeni adres YİKOB olmuştur. Türkiye’nin kendi içerisindeki konjonktürel ve stratejik durumu, YİKOB’ları olmazsa olmaz hale getirdi. Akabinde de güçlendirilmesi gündeme geldi ve tüzel kişilik kazandırılması sağlandı” dedi.
YİKOB’ların kapasitesinin güçlendirilmesi projesini çok önemli bulduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu, “YİKOB personelimizin karşılaştıkları bir takım problemleri, düzenlenen seminer ve çalıştaylardaki atölye ve masabaşı çalışmalarıyla dile getirme fırsatı bulmaları son derece önemlidir. Bu çalıştaydan elde edilecek çıktılar, önümüzdeki süreçte YİKOB’ların revizyonları açısından da önemli olacaktır. YİKOB’lar, teknik ve idarî kapasiteleriyle, önümüzdeki süreçte daha fonksiyonel hale gelecektir. Bu anlamda paylaşılacak hususların çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.” diye konuştu.
Trabzon’un da YİKOB faaliyetlerinin yoğun olarak devam ettiği bir il olduğuna dikkat çeken Vali Ustaoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Projede paydaş illerden biri olmamız bizleri son derece memnun etmiştir. Beş yıllık uygulama sürecini tamamladığımız YİKOB’lar, ciddî bir boşluğu dolduran yapı haline gelmiştir. Merkezî idare, birçok yatırımını bu birim üzerinden yürütmektedir. Bu kapsamda beş gün sürecek olan çalıştayda güzel çalışmalara imza atılacağına can-ı gönülden inanıyorum.”
İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı daire başkanlarından Volkan Barış ise, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından kamuda yaşanan dönüşümün yansımalarından biri olan projenin 6 aydır devam ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı eliyle yürütülen hizmetlerin, standart doğrultusunda daha yalın hale getirildiğini kaydeden Barış, YİKOB’larda da bu anlamda kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulması üzerine projenin hayata geçirildiğini aktardı.
Vali İsmail Ustaoğlu’nun eski görevleri itibarıyla, YİKOB’ların kuruluş ve gelişim aşamaları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olduğuna da değinen Barış, kendisinin tecrübelerinden ilerleyen dönemde de faydalanacaklarını sözlerine ekledi.
YİKOB Kapasite Güçlendirme Projesi Hakkında Bilgi Verildi
Açış konuşmalarının ardından, Strateji Geliştirme Başkanlığı Proje Ekibi personeli tarafından gerçekleştirilen sunumlarda; YİKOB’ların kuruluş, işleyiş ve personel durumu ile ilgili mevzuat, pilot illerde yapılacak çalışmalar, tüm YİKOB’lar için ortak iş süreçlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen diğer proje faaliyetleri katılımcılarla paylaşıldı.
Proje Ekibi, Trabzon YİKOB yönetici ve çalışanları ile yerel yatırımcı kamu kurum temsilcilerinin katılımlarıyla 5 gün sürecek çalıştaylarda, YİKOB’ların iş modeli, personel ve eğitim ihtiyaç analizleri, YİKOB’ların iş süreçleri hakkında bilgi paylaşımında da bulunulacağı bildirildi.