RİZE-Yeşilay Rize Şube Yönetimi başkan Prof.Dr. Hasan Türüt başkanlığında basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası konuşan Başkan Prof.Dr. Hasan Türüt şunları söyledi’’Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.
Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütür ve aldığı sonuçlara göre projeler üretir ve uygular. Üye ve gönüllü ağını güçlendirerek yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanma çalışmaları yaparak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlar. Bağımlılıklarla mücadelede yazılı ve görsel medyayı, internet ve sosyal medyaya ağlarını aktif bir mücadele alanı olarak görür ve mesajların toplumun tüm kesimlerine aktarılması için çalışır. Çalışma alanı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak proje ve faaliyetler yürütür. Ulusal ve uluslararası birliklere, çatı kuruluşlara ve federasyonlara katılır; çalışma alanı ile ilgili tüm paydaşlarla etkili işbirliği geliştirir.
Yeşilay’ın yürüttüğü önleme faaliyetleri altında uygulamış olduğu en önemli projelerinden biri de Türkiye Bağımlılıkla Mücadele programıdır.
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele programı (TBM) Nedir?
Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir önleme eğitim programıdır. Türkiye’nin en yaygın ve kapsamlı bağımlılık önleme programı hüviyetine sahiptir. TBM Yeşilay tarafından geliştirilen teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan bir birincil önleme programıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere geliştirilen kamu, STK, özel sektör işbirlikleri ile Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı
(TBM) her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenciye 3 milyon da yetişkine ulaşmaktadır. TBM Kimleri Hedefliyor? Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen program, başta Çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde bağımlılıklara karşı farkındalığın arttırılmasını amaçlayan bir eğitim programıdır. Yeşilay Bilim Kurulu danışmanlığında her yaşın gelişim özelliklerine uygun farklı içerikler geliştirilmiştir. Bilimsel kanıta dayalı üretilen eğitim içerikleri Türkiye’de bağımlılık alanında bir dil birliği sağlamış, Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu tarafından akredite eğitim programı olarak tanımlanmıştır.
TBM eğitim materyalleri 8 farklı dile çevrilerek yurtdışında da yaygınlaşması hedeflenmiştir.
EĞİTİM İÇERİKLERİ
Sağlıklı Yaşam
Teknoloji Bağımlılığı
Tütün Bağımlılığı
Alkol Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı
Tbm Eksenli Kurumsal İşbirlikleri
Sağlık Bakanlığı, (psikolog ve sosyal çalışmacı uygulayıcı eğitim programı)
Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (psikolog ve sosyal çalışmacı formatör eğitimi, katılıcı temel farkındalık eğitimi)
Gençlik ve Spor Bakanlığı (antrenör uygulayıcı eğitim programı; katılımı temel farkındalık eğitimi)
Milli Savunma Bakanlığı (uzman askeri personel uygulayıcı eğitim programı, lider personel temel farkındalık eğitimi, er-erbaş temel farkındalık eğitimi)
Diyanet İşleri Başkanlığı (Din görevlisi uygulayıcı eğitim programı, Din görevlisi temel farkındalık eğitimi)
Türk Kızılay’ı (psikolog ve sosyal açılımcı uygulayıcı eğitim programı)
Türkiye İş Kurumu (Danışman uygulayıcı eğitim programı, Danışman temel farkındalı eğitimi)
Rize Yeşilay Şubesi olarak, ilimizde gerek kamu kuruluşları ve gerekse STK’ların destekleriyle binin üzerinde yetişkin vatandaşımıza bağımlılıklar
konusunda önleyici eğitim faaliyetleri planlamaktayız. Özellikle pandeminin de etkisiyle artık yetişkinler için de potansiyel bir tehlike gibi görünen ve olumsuz sosyolojik etkileri olması muhtemel teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere, tütün, madde, kumar gibi diğer bağımlılıklarla ilgili toplumun her kesimine ulaşıp farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.
Slogan olarak “her birey artık birer Yeşilay gönüllüsü olmalı” diyoruz.
İSMET KÖSOĞLU