Yerelde örgütlenen Roman aktivist kadınlar ödülü
Batı Balkanlar ve Türkiye’deki Roman Entegrasyonu için 2019 yılı AB Ödülü Roman Kadınlara Verilecek
Yerelde örgütlenen Roman aktivist kadınlar ödülü
Arnavutluk Aktif Roman Örgütü(RAA) ve Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı(IPA) Roman Kadınlar için ‘‘Yerelde örgütlenen Roman aktivist kadınlar ödülü’’ isimli yarışma düzenliyor. 2019 yılı AB Roman Entegrasyonu Ödülü, bu yıl yaşadığı toplulukların dönüşümüne dikkate değer, destek sunan ve sivil toplum kuruluşu çalışmalarında önemli rol üstlenen Roman kadınlara veriliyor. Ödül Avrupa Birliği IPA fonları tarafından finanse edildi. Arnavutluk Aktif Roman Örgütü (Roma Active Albania – RAA) tarafından hayata geçirildi.
YERELDE ÖRGÜTLENEN ROMAN AKTİVİST KADINLAR ÖDÜLÜ İLE ROMAN KADIN HAREKETİ DESTEKLENİYOR
Roman kadınlar hem Roman hem de kadın olmalarından dolayı çifte ayrımcılığa maruz bırakılır. Batı Balkanlar ve Türkiye’de yaşayan Roman kadınlar, politika geliştirme süreçlerinden dışlanıyor, eğitim ve istihdama erişimde zorluk çekiyor, nitelikli sağlık hizmeti alamıyor. Ev içi şiddete maruz bırakılıyor. Roman kadınlar, Romanların karşılaştığı zorluklar hakkında, topluluklarını öz örgütlenme ve savunuculuk eylemlerinde harekete geçirerek, önemli rol oynuyor. AB Roman Entegrasyonu Ödülü, Roman toplulukların sosyal bütünleşme süreçlerinde ve Roman kadınların güçlendirilmesi için Batı Balkanlar ve Türkiye’deki yerel düzeyde hak ve toplum temelli çalışmaları teşvik ediyor.
7 ÜLKEDE ROMAN KADINLARIN SOSYAL ENTEGRASYONU İÇİN ÖNEMLİ ÖDÜL
Roman toplulukların, sosyal entegrasyonu genişleme sürecinin temel önceliklerinden biri olmaya devam ediyor. 2019 ödülü, Avrupa Komisyonu’nun, yalnızca Roman entegrasyonuyla ilgili çalışmaların değil, aynı zamanda Roman kadınların oynadığı rolün takdir edilmesi ve desteklemesi konusundaki kararlılığını gösteriyor. Ödül Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti, Kosova ve Türkiye’de yaşayan, yereldeki Roman kadınlara ve alternatif olarak sivil toplum kuruluşlarında faaliyette bulunan Roman kadınların, başarılarını tanımak amacıyla ve Roman toplulukların yaşam koşulları ile sosyal entegrasyonunda önemli değişiklikler getirecek girişimlerini sürdürmeleri için doğrudan koşulsuz bir destek sunmayı amaçlıyor.
TOPLUM VE HAK TEMELLİ ÇALIŞMALARA ÖDÜL VERİLECEK
İnsan hakları, eğitim, barınma, sağlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve güçlendirme, ayrımcılık karşıtlığı, Çingenelere yönelik ayrımcı uygulamalarla mücadele, istihdam, yurttaşlık haklarına erişim süreçlerinin güçlendirilmesi kapsamında çalışan Roman kadın aktivistlerine ödül verilecek. Ödülün miktarı ise yedi ülkenin her biri için, birincilik ödülü olarak 7.500 Euro, ikincilik ödülü olarak 4.500 Euro. Yedi ülkede on dört Roman kadına verilecek. Ödülü kazanan Roman kadınların, ödülü Romanlara yönelik sosyal içerme ilgili faaliyetlerini sürdürmek için kullanmaları bekleniyor. Ödül kazananlar, Roman Haftası’nda, 18-21 Mart 2019 tarihlerinde, Belçika, Brüksel’deki Avrupa kuruluşlarına yapılacak 3 günlük bir çalışma ziyaretine katılacak.
Ödül özellikle;
• Roman kadınların, Romanların sosyal içerme sürecine katkısını ve bu süreçteki rolünü öne çıkarmayı ve desteklemeyi,
• Topluluklarına olumlu değişiklikler getiren Roman kadın rol modelleri tanıtmayı,
• Avrupa Birliği’nin Roman entegrasyonu için yürüttüğü çalışmaları ve verdiği desteği görünür kılmayı,
• Roman entegrasyon sürecine katılan aktörler arası uyumu artırmayı ve Roman kadınları kendi topluluklarında güçlendirmeyi,
• Tabanda gerçekleştirilen eylemlerin tanınmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamayı,
• Sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle yereldeki Roman kadın aktivistlerin çalışmalarının olumlu örneklerini tanımlamayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır.
Yarışma kuralları
Ödüle Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti, Kosova ve Türkiye’de ikamet eden, yereldeki Roman kadınlar ve alternatif olarak sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteren Roman kadınlar başvurabilir.
Yarışma için doğrudan bireysel başvuru yapılabildiği gibi, genişleme ülkelerinden birinde kurulmuş/aktif olan ilgili gruplar, uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları da aday gösterebilir.
Bireysel başvurular için
• Başvurular doğrudan ilgili kişiler tarafından yapılabilir.
. Başvurular İngilizce olarak yapılacaktır.
• Başvurular okunabilir, erişilebilir ve yazdırılabilir bir biçimde olmalıdır.
• Temel unsurları eksik olan başvurular kabul edilmeyebilir.
• Bir başvuru, Deklarasyon (Declaration of Honour) ile birlikte, usulüne uygun olarak doldurulduğunda geçerli sayılır.
• Başvurular, fotoğraflar, kısa videolar (maks. 5 dakika) ve benzeri ilgili belgelerle birlikte sunulmalıdır.
• Bir kişi sadece tek bir başvuru yapılabilir. Birden fazla başvuru olması durumunda, başvuru sahibi diskalifiye edilecektir.
Aday göstermek için yapılacak başvurular için
• Aday gösterme, adayın rızası alınarak, özel kişiler tarafından yapılabildiği gibi, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti, Kosova ve Türkiye’den oluşan genişleme bölgesinde kurulmuş/aktif olan ilgili gruplar, uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları da aday gösterebilir.
• Aday gösterme başvuruları, erişilebilir ve yazdırabilir bir biçimde olmalıdır.
. Başvurular İngilizce olarak yapılacaktır.
• Temel unsurları eksik olan aday gösterme başvuruları kabul edilmeyebilir.
• Bir aday gösterme başvurusu, Deklarasyon (Declaration of Honour) ile birlikte, usulüne uygun olarak doldurulduğunda geçerli sayılır.
• Aday gösterme başvurusu, fotoğraflar, kısa videolar (maks. 5 dakika) ve benzeri gibi ilgili belgelerle birlikte sunulmalıdır.
• Her bir özel kişi/sivil toplum kuruluşu/uluslararası örgüt/kamu kurumu sadece tek bir aday gösterebilir. Uluslararası örgütler her ülkeden yalnızca bir aday gösterebilir. Birden fazla aday gösterme başvurusu yapan kişi/sivil toplum kuruluşu/uluslararası örgüt/kamu kurumu diskalifiye edilecektir.
Destekleyici belgeler
Başvurucuların ve aday gösterenlerin mümkün olduğunca ek destekleyici bilgiler vermeleri ve ilgili belgeleri elektronik formatta göndermeleri önerilir. Destekleyici bilgiler şunları içerebilir:
– Videolar, fotoğraflar.
– yayınlar (girişimi/projeyi tanıtan bildiriler, broşürler vb.).
Aday gösterme başvurularınızı en geç 15 Şubat 2019 günü, Brüksel yerel saatiyle 23:59’da yapılması gerekiyor.
Aday gösterme başvuruları e-posta yoluyla Nomination_EU_Award_2019@raa.al adresine gönderilebilir.E-posta başlığında aday gösterenin kısa adı, aday gösterilenin isminin baş harfleri ve menşe ülke belirtilmelidir.
Aday gösterme başvuruları, destekleyici belgelerle birlikte, Roma Active Albania – Rr. “YlbereBylykbashi”; P. 25; Shk. 2; Ap. 4; Tiran, Arnavutluk adresine posta yoluyla da gönderilebilir. Bu durumda, sadece RAA’ya başvuru süresi içerisinde ulaşan adaylıklar dikkate alınacaktır. Başvuru tarihinden sonra posta yoluyla ulaşan müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Resmi olmayan Türkçe başvuru rehberi ve başvuru formaları için ilgili linkler:
Aday Gösterme Formu
Bireysel Başvuru Formu
İngilizce başvuru rehberi ve başvuru formları
https://www.avrupa.info.tr/en/news/eu-award-roma-integration-western-balkans-and-turkey-2019-9183