Makine nakışı, Tokat tahta baskı kursu, kalıcı makyaj kursu, tezhip sanatı, filografi, dekoratif ahşap süsleme, makrome, Trabzon hasır örme takı yapımı, kağıt rölyef, ipek kozası örücülüğü, çini işlemeciliği, takı yapım teknikleri, ev tekstil ürünleri hazırlama, takı yapımı, file işi nakış, yöresel bez dokuma, Trabzon takı yapımı, oyalar, akrilik boya resim, ev tekstil ürünleri hazırlama ve yatak odası hazırlama kurslarında eğitim gören kursiyerler, konusunda uzman eğitmenler sayesinde el sanatlarının bütün inceliklerini ve tekniklerini öğreniyorlar.
Ortahisar Belediyesi Ana Bina Kurs Merkezi ile Kaymaklı Gençlik ve Eğitim Merkezi olmak üzere iki ayrı binada düzenlenen kurslarda toplamda 354 kursiyer eğitim görüyor.
10 YABANCI KURSİYER EĞİTİM ALIYOR
Yerli kursiyerlerin yanı sıra yabancı uyruklu kursiyerler de el sanatları kurslarına ilgi gösteriyor. Kalıcı makyaj kursunda 2 Afgan, 2 Rus, 1 Gürcü; takı yapım teknikleri kursunda 1 Afgan, takımı yapımı kursunda 1 ABD, ev tekstil ürünleri hazırlamada 1 Afgan, yatak odası hazırlamada 1 Faslı ve oyalar kursunda 1 Fas uyruklu olmak üzere toplamda 10 yabancı kursiyer açılan kurslarda eğitim görüyor.
“TRABZON’A UYUM SAĞLADIKLARININ GÖSTERGESİ”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’da yaşayan yabancı uyrukluların da kurslarda eğitim almasının son derece memnuniyet verici olduğunu belirterek, “El sanatlarıyla ilgili yaklaşık 21 farklı alanda kurs düzenliyoruz. Kurslarımıza yoğun ilgi var. Yabancı uyruklu vatandaşlar da kurslarımızda eğitim alıyor. Onların istihdamlarına katkı için bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi
ürünlerini ve eserlerini üretecekler ve üretim sürecinin içinde yer alarak kendi ekonomilerine katkıda bulunacaklar. Bu açıdan da mühim bir konu. Diğer yandan kurslarımıza katılmaları Trabzon’a ne kadar uyum sağladıklarının da bir göstergesi.” ifadelerini kullandı.
“EL SANATLARIMIZI YAŞATIYORUZ”
Kurslarda incelemelerde bulunan, kursiyer ve eğitmenlerle sohbet eden Ortahisar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Hacı Nail Altunay ise, halk kültürünün bir öğesi olan geleneksel el sanatlarını yaşatmak için her sene bu alanlarda kurslar düzenlediklerini ifade ederek, “El sanatları, ait oldukları toplumun estetik ve kültürel birikimini, sanatsal zenginliklerini gelecek kuşaklara aktarmak, yöresel özelliklerini muhafaza etmek adına toplumların yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Belediyemizin açmış olduğu kurslarda sadece kendi vatandaşımız değil, Trabzon’umuzda yaşayan farklı ülkelerin vatandaşları da eğitim görüyor. Afganistan, Fas, İran ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları da eğitim alıyor. Bu çok güzel bir şey. Dolayısıyla kendi kültürel motiflerimizin diğer toplumlara ait insanlara ulaşması ve tanıtılması da sağlıyoruz.” diye konuştu. Müdür Altunay, vatandaşların talebi olması halinde ilgi duydukları alanlarda yeni kurslar açabileceklerini söyledi.