Fındıkta dip sürgün temizliği, budama, tepe alma, toprak numunesi alımı, bordo bulamacı uygulaması, kireçleme ve gübreleme konularında eğitim verildi.
Kış öncesi fındık bahçelerinde bakım ve beslemenin önemi anlatıldı.
Çok sayıda üreticinin katıldığı eğitim fındık bahçesinde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi.
Üreticilerimize bugüne kadar doğru bildikleri oysaki yanlış olan uygulamaları yerinde görme fırsatı doğdu.
Budamada esas olan sık bahçelerin dikim mesafesine göre seyrekleştirilmesi (5-8 dala kadar düşürülmesi), güneşi fındık ocağının her yerine ulaşacak şekilde kesim işlemlerinin yapılması gerektiği , dip sürgün ve kesilen dalların toprak seviyesinden kesilmesi gerektiği ve budamadan sonra bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği anlatıldı.
Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan yerlere kireç uygulaması yapılması , kireç uygulamasından 25-30 gün sonra öneriler doğrultusunda fosfor içeriği yüksek (MAP, TSP, DAP…) gibi gübrelerin ve yanmış hayvan gübresinin de bitkiye verilmesinin önemli olduğu anlatıldı.
(Bordo bulamacı uygulaması için yaprakların %75-80’i döküldüğünde ilk uygulamanın yapılması 1 ay sonra ikinci bir uygulama daha yapılması tavsiye edildi. Budama yapılan bahçelerde budama sonrası muhakkak bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği anlatıldı).