ÜZERİMİZDEN TIR GEÇTİ AMA DİZ ÇÖKMEDİK!
CORA, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Türkiye’deki ekonomik tabloyu değerlendirdi:
BÜTÇE FAİZE DEĞİL YATIRIMLARA GİTTİ
COVİD-19 SÜRECİNDE TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞMA YAŞADI
COVİD-19 SÜRECİNDEN SONRA TÜRKİYE HEDEFLERİNE ULAŞACAK
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu değerlendirdi. Dünyadaki tüm ülkelerin Covid-19 sürecinde ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ifade eden CORA, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin diğer ülkelere nazaran pozitif bir ayrışma yaşadığını vurguladı.
VİRÜS SÜRECİ TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ
“Dünyanın en büyük küresel salgını Covid-19, beraberinde dünyanın da en büyük küresel ekonomik krizine neden olmuştur.” diyen CORA, “Dünyadaki tüm ülkeler, ekonomik manada bu salgından etkilenmiştir. Küresel ekonomik aktivitede esasında tarihte eşine benzerine az rastlanan bir dönem yaşanmıştır. Türkiye’yi değerlendirmek için her şeyden evvel dünyadaki duruma da bakmak lazım. Düşünün ki dünyada bir ekonomiyi değerlendireceğiz: Sınırlar kapatıldı, seyahat sınırlandırmaları getirildi, uluslararası uçuşlar durduruldu, karantinalar var, sokağa çıkma yasakları var, birçok iş yerinde üretim faaliyetlerine ara verildi, tedarik zincirleri koptu, ticaret hacmi geriledi. Türkiye’de bir bakıyorsunuz, son yıllarda, özellikle değerlendirdiğimizde darbeler, ambargolar, sıkıştırmalar, manipülatif ve spekülatif kur saldırıları, yine Covid salgının Türkiye’ye yansımaları, kıskaçlar ve pandemi sürecinde 4 ay vergi geliri yok, denetim yok, harç yok… Tüm bunlara rağmen üzerimizden tır geçti ama çok şükür ki diz çökmedik. Böyle bir dönemi yaşadık. Bunlara rağmen Türkiye, rakamlara baktığımızda net bir şekilde diğer ülke ekonomilerine nazaran pozitif bir ayrışma yaşadı.” dedi.
ÜRETİMİ ARTIRAN BİR TÜRKİYE VAR
“Hem istihdam oranlarına hem büyüme oranlarına hem enflasyon oranlarına hem cari işlemler dengesine yani makroekonomik değerlere baktığımızda Türkiye diğer ülkelere nazaran bir pozitif ayrışma yaşadı.” diyen CORA, “Bu sıkıntılı süreçte ihracatın ithalatı karşılama oranından tutunda diğer bütün kalemlerde az da olsa olumlu bir seyir vardır. Hepsinde iyi durumdayız. Üretimde iyiyiz, maden sektöründe, çelik sektöründe, tarım sektöründe, inşaat sektöründe üretimi artıran bir Türkiye var.” şeklinde konuştu.
SALDIRILARLA AK PARTİ’NİN GİDECEĞİNİ DÜŞÜNENLER YANILIYOR
Her küresel ekonomik krizde “AK Parti’nin işi bitti.” şeklinde söylemlerin oluştuğunu ifade eden Milletvekili CORA, “Geçmişte 2008‘te küresel bir kriz yaşandı. O dönemde özellikle ‘one munite’ çıkışının olduğu bir dönemde yapılan yerel seçimlerde AK Parti, bundan etkilenmiş bir partiydi. Artık devir değişti. Ekonomik sorunlar iktidarları
değiştirmek için bir paradigma olanaktan çıkmıştır. Ben 2015’ten sonra özelikle hain darbe girişiminden sonra bu paradigmanın değiştiğini düşünüyorum. Krizlerle, saldırılarla AK Parti’nin gideceğini düşünenler yanılıyorlar. Çünkü tüm yaşanan gelişmelere rağmen, ekonomiye yapılan saldırılara rağmen milletimiz Recep Tayyip ERDOĞAN’ı sahipleniyor, ayrı bir yere koyuyor. Saldırıların ne amaçla olduğu çok iyi bir şekilde bilinmektedir. Zira, 2018 ve 2019 seçimlerindeki oy oranlarımıza baktığımızda ekonomik krizlerin seçimlerin sonuçlarını etkilemede tek başına bir parametre olmadığı da çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.
BİZİM BÜTÇEMİZ FAİZE DEĞİL YATIRIMLARA GİDİYOR
AK Parti’nin bütçeyi yatırımlara harcadığını vurgulayan Milletvekili CORA, şunları söyledi: “Geçmiş dönemde Türkiye ekonomisiyle şimdiki Türkiye ekonomisinin nereden nereye geldiğini iyi bir şekilde değerlendirmek lazım. Her ölçekte değerlendirebiliriz. Evet geçmişte de önemli şeyler yapıldı ama bütçenin en önemli bölümü faiz harcamalarına gidiyordu. Biz, bütçeyi yatırıma ayırdık. Sadece şu kadar söyleyeyim; Biz yerli savunma sanayimizi dışa bağımlı olmaktan kurtaran bir ülke olduk, şu anda yerli savunma sanayimizin dışa bağımlılığı yüzde 30’lara kadar düştü. Bakın, biz milletimizden topladığımız vergileri yine milletimize hizmet olarak götürdük, aradaki farkı ortaya çıkarmak için söylüyorum. Daha önce 6 bin kilometre duble yol yapılmışken AK Parti döneminde sadece 28 bin kilometre duble yol yapıldı. Havaalanı sayısı 26’ydı, 56’ya çıktı. Buradan bir sonuca geleceğim: 193 OSB varken şimdi 323 OSB var. 31 bin megavat elektrik kurulum gücü varken şimdi 93 bin megavata çıktı. 6 ilde doğal gaz varken 81 ilde doğal gaz var. Turist sayısında dünyada 17’nci sıradayken şu anda Türkiye dünyada 2019 verilerine göre 6’ncı sıradadır. 6 ilde bölünmüş yol vardı, 77 il birbirine bölünmüş yollarla bağlı şu anda. Hasta yatağına baktığımızda hasta yatağı sayısını artırmış durumdayız. Tarımsal destekleri, AR-GE desteklerini artırdık. Sosyal yardım daha önce neredeyse sıfır noktasındayken şimdi sosyal yardımlarla vatandaşına ulaşan bir Türkiye var. Okullaşma oranlarını artırdık, ücretsiz ders kitaplarını sağladık, öğrencilere daha fazla burs verdik. İki tarafı karşılaştıracaksak o zaman bunları da karşılaştıralım. Ne sonuç çıkıyor? Sonuç şu: Bütçenin vergi gelirlerinin bizden önce yüzde 85,7’si faiz harcamalarına giderken bu oran şu anda yüzde 17,4’lere gerilemiştir. Merkezî yönetim harcamalarının daha önceden yüzde 43’ü yani yarısı faize giderken şu anda yüzde 11,3’ü faize gitmektedir. Hiç kimse merak etmesin. İnşallah bu Covid salgınının ardından Türkiye istediği rakamları, 2023 hedeflerini yakalayacak düzeye çıkacaktır.”