ÜNİVERSİTE MÜTEVELLİSİ UZLAŞMAYA YANAŞMIYOR
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Avrasya Üniversitesinden kendisine verilen yanıta, net sözlerle cevap verdi.
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Avrasya Üniversitesinden kendisine verilen yanıta, net sözlerle cevap verdi. Başkan Bıyık, “Üniversite mütevellisi hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmıyor. Hukuk kuralları ve imar mevzuatlarına uymuyor. Yomralının hakkını, kimseye yedirmem” dedi.
Avrasya Üniversitesinin, Yomra’nın Sancak Mahallesi’ndeki dolgu alanında işgalci durumunda bulunduğunu kaydeden Bıyık, “Biz üniversite ile yaşamaktan mutluyuz. Öğrencilerimize de her fırsatta sahip çıkıyoruz. Üniversite de yaşamını sürdürsün, Yomralı da hakkı olan alanı kullansın istiyoruz ama buna yanaşmıyorlar” diye konuştu.
HUKUKİ RİSK ALARAK ÖNERİDE BULUNDUM
Geride kalan Cumartesi günü o alanın Yomra halkının malı olduğunu kamuoyuna açıklamalarının ardından, gerçeklikten uzak beyanlarla aleyhinde açıklamalar yapıldığını ifade eden Bıyık, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şimdi süreci en baştan hatırlamamız gerekiyor. Zamanında Yomra’da bulunan bir park, Avrasya Üniversitesine satılmış. Sonrasında o park alanının önündeki 46 dönümlük dolgu alanı da Yomra Belediye Meclisi kararı ile üniversiteye, bedelsiz ve süresiz olarak verilmiş. Bugünkü mevzu, bu dolgu alanıdır. Yomralılar mahkemeye gitmiş. Mahkeme yapılanı hukuksuz bularak dolgu alanını geri almış. ‘Bu alanı halk kulanmalıdır, belediye kimseye veremez’ demiş. Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla, aynı alan bir kez daha üniversiteye verilmiş. Mahkeme bunu da iptal etmiş. Bu kez mahkemenin iptal kararının bozulması için üst mahkemeye gitmişler. Üst mahkemede yerel mahkemenin kararını onayarak, bu alanın halkın ortak kullanım alanı olduğunu teyit etmiş. 31 Mart’ta göreve seçilmemin ardından, halktan saklanan mahkeme kararlarını önümde buldum. Bu doğrultuda Yomra Belediye Meclisi olarak oy birliği ile tahsis kararını iptal ederek mahkeme kararlarının gereğini yaptık. Böylece arazinin Yomra Belediyesinin uhdesinde, Yomra halkının ortak kullanım alanı olduğu her açıdan kesinleşti. Ancak Üniversite Mütevellisi hukuk kurallarına uymaya hiçbir şekilde yanaşmadı. Yomra Belediye Başkanı olarak hukuki risk aldım. Üniversite Mütevellisine, 40 dönümlük dolgu alanının 10 dönümünü, üniversiteye bahçe alanı olarak bırakmayı önerdim. ‘10 dönümün etrafını çevirin, vatandaş üniversitenin bahçesine giremesin. Geri kalan alanı biz halkın kıllanacağı park, gezinti alanı, piknik yeri, orman yapalım, bu alanı tabi ki öğrencilerimizde kullansın. Yani alanın tümü yine öğrencilerimizin hizmetinde olsun’ dedim. Üniversite Mütevellisi tüm bu iyi niyetli talep ve yaklaşımımıza hiçbir şekilde karşılık vermedi. ‘Hep alırız, hiç vermeyiz’ mantığı ile hareket etmeyi tercih etti. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ülkemiz, bir hukuk devletidir. Ülkemizde yaşayan, ticaret yapan, vakıf yöneten herkes hukuk kurallarına uymak zorundadır.”
İSTEYEN İSTEDİĞİ YERİ GASP EDEMEZ!
Avrasya Üniversitesinin, Yomra’nın Sancak Mahallesi’ndeki dolgu alanında işgalci durumunda bulunmasının yanı sıra Kaşüstü Mahallesi’ndeki yeni yerleşkesinde de imar kurallarına uymadığını ifade eden Bıyık, “Orada da ciddi sorunlar var. Yolları gasp etmişler. Şimdi bırakalım da, isteyen istediği yeri gasp etsin öyle mi? Bu mudur 21. yüzyıl belediyeciliği? Bu mudur hak, hukuk, adalet? Buna razı olmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.
BU KONU SİYASİ DEĞİL AHLAKİ MESELEDİR
Yomra halkının hakkını korumak için verdiği mücadelenin siyasi bir olaymış gibi gösterilmesine de tepki gösteren Başkan Bıyık sözlerini şu şekilde sürdürdü:” Yomra halkı bu mücadelemizden ötürü şahsımı tebrik ediyor. Değişik siyasi partilere gönül vermiş Yomralılardan her gün yüzlerce destek mesajı alıyorum. Milletin hakkını, hukukunu korumak parti ya da siyaset meselesi değildir. Her şeyden önce ahlaki meseledir. Ben ahlaki sorumluluğumun gereğini yerine getiriyorum. Herkesi de bu şekilde hareket etmeye davet ediyorum.”
ALANA 4 MİLYON HARCADIKLARI DOĞRU DEĞİL
Üniversite Mütevellisinin, alana 4 milyon TL para harcadıkları yönünde Yomra Belediyesine yazı gönderdiğini belirten Bıyık, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Önce ‘dolgu alanını düzenlemek için 30 milyon TL masraf yaptık’ dediler. Sonra ‘4 milyon TL harcadık, çıkarsak parayı alırız’ diye yazı gönderdiler. Bu rakamda doğru değil. O alana Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Yomra Belediyesi ve İstanbul Büyükçekmece Belediyesinin banklarını koymuşlar. Belediyelerden bedava aldıkları banklara para mı vermişler? Ayrıca alanda yaptıkları ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarını önceki dönemde Trabzon Büyükşehir Belediyesine yaptırdıklarını biliyoruz. Bu konuyu da yargıya taşıyacağız. Devletin kurumlarına iş yaptır, sonra gel Yomra Belediyesinden para iste. Böyle iş olmaz.”
YOMRALI ŞEHİTLER ORMANI KURACAĞIZ
Sorunun çözümü ve alanın ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Bıyık, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yasal süreci sonuna kadar takip edip sürdüreceğiz. İlerleyen günlerde yeni adımlar atacağız. Yomra halkından asla her hangi bir hususu gizlemeyeceğim. Her konuda halkımızı ayrıntılı olarak bilgilendireceğim. İnşallah o arazinin bir kısmına büyük bir çocuk oyun alanı kuracağız. Kamelyalarla alanı süsleyip, halkımıza orada piknik yapma imkânı vereceğiz. Alanın bir kısmına da Yomralı her bir şehidimizin adına bir ağaç dikerek ‘Yomralı şehitler ormanı’ kuracağız.”