Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

TÜRKOCAĞINDA TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER KONFERANSI.

RİZEDE 1430 TÜR VE 110 ENDEMİK BİTKİ VAR. -ANZER KEKİĞİ MARKA OLMALI

RİZE-Türk Ocağı Rize Şube Başkanlığı tarafından her ay düzenlenen konferanslar devam ediyor.

RTEÜ Pazar Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Seyis tarafından verilen konferansın konusu’Rizede Tıbbi ve Aromatik bitkiler ‘oldu. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fatih Seyis Tıbbi ve Aromatik bitkiler konusunda Türkiye’nin bütün bölgesinin çok zengin olduğunu fakat yeterli tanıtımının yapılmayışından dolayı ekonomik girdi olarak halka yansımadığını söyledi. Prof.Dr. Fatih Seyis konuşmasına şöyle devam etti ’asırlar önce ilaç yoktu ama hastalıklar yine vardı. O tarihlerde hastalıklar kocakarı ilaçları denilen bitkilerle tedavi edilirdi. Tabiattaki birçok bitkinin farklı faydası var. Tıpta ve Eczacılıkta bitkilerimizden yeteri kadar yararlanamıyoruz. Yaşlılarımız köylerde kocakarı ilacı denilen bitkilerden köklerinden yapraklarından faydalanmıştı. Kekik, Adaçayı, Defne, Karayemiş, Likapa, lavanta, çörekotu, Nane vs.birok bitkiden yeteri kadar faydalanamıyoruz, ekonomiye katkısını sunamıyoruz. Ben Yozgat’ta görev yaptım. Yozgat’ta Çörekotu bölge halkına önemli gelir kaynağı oldu. Hatay’da Defne gelir kaynağı oldu. Rize’de niye yararlanılmıyor.

Anzer Kekik ile markalaşmalı

Rakımı 2600 metrelerde Kekik müthiş gelir kaynağı. Dağlarımızda en güzle Kekik yetişiyor. Dünya markası Anzer Balının yetiştiği Anzer köyünün Kekiği değerlenmeli. İbni Sina kitaplarında doğal bitki ilaçlarından bahseder. Doğadaki bitkiler şifa kaynağıdır.

1430 çeşit var bunlardan 110 tanesi Endemik

Öğrendiğimiz bitki türleri Rize’de 1430 tane. Bunların 110 tanesi Endemik türdür. Bunlar bildiklerimiz, inanıyorum araştırmalar genişlediğinde bu saylar daha da artacaktır. Herkesin adını duyduğu bitkilerden Vargit kanser tedavisinde kullanılıyor, Çıban, yanıklarda, diş ağrısı, ülser, çocuk felci, siroz, deri hastalıkları, egzama, sakinleştirici, idrar sökücü, kilo vermede hep bitkilerden elde edilen kocakarı ilaçları kullanılırdı. Fatih’in Hocası AK Şemsettin bir padişah çocuğu için kanser tedavisinde bitkilerden ilaç yaptığı

yazılı kayıtlarda vardır. Ebegümeci, papatya, melisa, altın çilek, komar çiçeği, sumak, ıhlamur, kediotu, sığırkuyruğu, ayı üzümü, karahindiba hatırladığım bitkilerden bazıları. Ekonomik olarak bitkilerimizi sağlık ve kozmetik sanayiine kavuşturmalıyız. İnsanımız maddi olarak gelir kapısına sahip olur. Çay var ama bu bitkiler Çaya alternatif olamaz çünkü Çay stratejik bir üründür. Çay geçim kaynağıdır. Bitki çeşitliliği bakımından çok büyük bir Pazar payımız var. Tıbbi aromatik bitkilerimizin çoğunu biliyoruz, halkımızda biliyor. Araştırma konusunda yeterli araştırmalar yapılmıyor maalesef’ dedi.

Konuşma sonunda Rize Türk Ocağı Şube Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından Prof.Dr. Fatih Seyis’e Türk Ocağı amblemli tabak ve saatli kemençe hediye etti.

İSMET KÖSOĞLU

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber