Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Türk Somonu Kapalı Devre Yumurta Üretim Tesisi Projelendirme İhalesi imza töreni düzenlendi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) yürütücülüğünü yaptığı ve Türk somonu üretiminde dışa bağımlılığa son verecek ilk adım olan Türk Somonu Kapalı Devre Yumurta Üretim Tesisi’nin Projelendirme İhalesi’ni kazanan firmalarla, ortak ve paydaş kurumların temsilcilerinin katıldığı törenle sözleşme imzalandı.


Türk Somonu Kapalı Devre Yumurta Üretim Tesisi Projelendirme İhalesi imza töreni düzenlendi

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, tesisin 2023 yılının sonuna kadar hizmete girmesini planladıklarını belirterek, “Bu projede 3 bin 600 metre kare alanda Türk Somonu yumurtası üretim tesisi kuracağız. Oluşturacağımız 5 adet kapalı devre ünitede yılda 12 milyon adet balık yumurtası ve 8 milyon 700 bin adet de 1 – 3 gramlık yavru üretilecektir. Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Türk Somonu Kapalı Devre Yumurta Üretim Tesisinin Projelendirme İhalesini kazanan firmalarla sözleşme imzalama töreni TTSO’da düzenlendi. Törene TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Rakıcı, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahil Gülbay, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, DOKA Trabzon Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kemal Akpınar, TTSO yönetim kurulu üyeleri, firma temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

HACISALİHOĞLU: KENDİ YUMURTAMIZI ÜRETMEK HER AÇIDAN AVANTAJLI OLACAK

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, bölgede somon balığı üretimindeki artışı dikkate alarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Bugüne kadar olan süreçte yatırımcılarımız önemli bir yatırım yaparak ülkenin üretim, ihracat ve istihdamına önemli katkı sağladılar. Somon balığı üretimiyle ilgili en önemli ayağımız yumurta üretimidir. Bugüne kadar ağırlıklı olarak yurtdışından geliyordu. Bu proje ile Türk somonunun yerli yumurta ile üretimi ve gıda güvenliği açısından da önemli bir adım atıldı. Yatırımcılarımıza katkı sağlamak ve onların üzerinden büyük bir yükü almak adına bu tesisi kuruyoruz. Kendi yumurtamızı üretemezsek dünyada gelişecek risklere karşı gıda güvenliği açısından tesislerimiz zor durumda kalabilirdi. Kendi yumurtamızı üreterek bu riskleri ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, “Bu projenin hayata geçmesinde CMDP kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ön ayak oldu ve elinden geleni yaptı. Sonuçta Sayın Bakanımız projeyi onayladı. Mustafa Varank bakanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Tarım Bakanlığımızın çok büyük destekleri oldu ve projenin gelişimine katkı sağladı. Tarım Bakanımıza ve il müdürümüze teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin projenin içinde olması geleceğe dönük Ar-ge, inovasyon ve biyoteknolojinin gelişmesi açısından önemli bir adımdı. Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm üniversite camiasına teşekkür ediyoruz. Projeyle ilimizde ilgilenen DOKA’ya da başta genel sekreterimiz olmak üzere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“2023 YILINDA BİTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, projenin şehrin ve ülkenin bir projesi olduğunu vurgulayarak, “Projenin bugünkü kısmı iki adımdan oluştu. İnşaat projesinin hazırlanması, diğeri de kapalı devre yumurta üretimi bölümünün projesiydi. Bina ile ilgili 250 bin liralık proje bedeli, kapalı devre üretim tesisi bölümüyle ilgili de 1 milyon 850 bin liralık bedelle ihaleler tamamladı. Maksimum 4 ayda tamamlamış olacağız. Hemen devamında inşaat ihalesine çıkacağız. Herhangi bir aksaklık olmazsa 2023 yılı sonu itibarıyla hatta olabilirse 2023 yılı Cumhuriyet Bayramına yetiştirebilirsek güzel olur” ifadesini kullandı.

SÖZLEŞMELER İMZALANDI

Törende daha sonra ortak ve paydaş kurumların huzurunda sözleşmeler TTSO Başkanı M. Suat Haıcısalihoğlu ile ihaleleri kazanan ADEC Akvaryum ve PTM Peyzaj firmalarının temsilcileri tarafından imzalandı.

YILDA 12 MİLYON BALIK YUMURTASI ÜRETİLECEK

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, yürütücülüğünü ve tesis işletmeciliğini TTSO’nun yapacağı Türk Somonu Kapalı Devre Yumurta Üretim Tesisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Yürütücülüğünü oda olarak bizim yapacağımız projenin ortakları ve paydaşları Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, KTÜ, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Sürmene Belediyesi, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’dir. Bu projede 3 bin 600 metre kare alanda Türk Somonu yumurtası üretim tesisi kuracağız. Oluşturacağımız 5 adet kapalı devre ünitede yılda 12 milyon adet balık yumurtası ve 8 milyon 700 bin adet de 1 – 3 gramlık yavru üretilecektir. Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz. Ülkemizde Türk Somonuna ait bir kapalı devre sistem, biyoteknoloji uygulanmış yumurta üretimi yapılan, hastalıktan ari işletme bulunmuyor. Yurt dışından temin edilen yumurtaların yüzde 60 – 80’i ölmekte, ancak yüzde 20’si canlanarak üretime kazandırılabilmektedir. Amacımız bu oranı artırarak üreticimizi, ihracatçımızı daha karlı iş yapabilecek hale getirmektir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber