Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nün iş birliğiyle düzenlenen toplantıya TTSO meclis üyeleri, sağlık kuruluşu ve turizm acentesi temsilcileri ile diğer ilgililer katıldı. TTSO’nun Trabzon’da sağlık turizminin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaların yer aldığı filmin gösterilmesinin ardından toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Meclis Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi ve Sağlık Komisyonu Üyesi Mehmet Üçüncüoğlu, 2022 yılında toplam 1 milyon 258 bin 382 kişinin sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye geldiğini ve elde edilen gelirin 2 milyar 119 milyon doları geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:
“2023’ün ilk çeyreğinde ise 411 bin 490 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve buradan elde edilen gelir 453 milyon dolar olmuştur. 2022 yılında ilimizde sağlık turizminde branş bazında genel cerrahi, deri ve zührevi hastalıklar, çocuk sağlığı ve hastalıkları, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji ilk 5 sırayı alırken; ülke sıralaması ise Gürcistan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Azerbaycan ve Almanya şeklinde olmuştur. Yıl genelinde yetki belgeli dördü kamu hastanesi, dördü özel hastane ve biri üniversite hastanesi olmak üzere toplamda yaklaşık 30 bin sağlık turizmi, 20 bin de turistin sağlığı hastasına hizmet sunulmuştur. İlimizdeki rakamlar ağırlıklı olarak kamu hastanelerinden alınan rakamlardır ve özel hastane ve sağlık kuruluşlarından daha etkin istatistik alınması için de çalışmalarımız sürdürülmektedir. 2019 yılında dünyada sağlık turizmi gelirlerinin 300 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu bu sayının 2022 yılında 600 milyar doları geçtiği düşünülmektedir” dedi.
“SAĞLIK TURİZMİNDE ARACI KURULUŞ SAYISI ARTIRILMALIDIR”
Mehmet Üçüncüoğlu, Trabzon’da 10 Hastane, 2 Tıp Merkezi, 1 Muayenehane, 5 Poliklinik ve 4 Aracı Kuruluş olmak üzere toplam 22 Sağlık Turizmi Yetki Belgesi bulunduğunu ifade ederek, “Giresun’da 3 Hastane, Ordu’da 7 Hastane, Samsun’da 13 Hastane, 2 Tıp Merkezi, 7 Muayenehane, 2 Poliklinik, 5 Aracı Kuruluş, Rize’de 2 Hastane, 2 Muayenehane, 1 Aracı Kuruluş, Artvin’de 1 Hastanenin sağlık turizmi yetki belgesi bulunmaktadır. Bölgemizde aracı kuruluş sayısının artırılması gerekmektedir. Artvin ve Gümüşhane’de aracı kuruluş bulunmamaktadır. Bu anlamda hastanelere ve diğer kuruluşlara daha fazla sağlık turizmi kapsamında turist gelmesi için aracı kuruluşların çok sayıda ve etkin biçimde faaliyette olması önemlidir” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Turizmi Birimi uzmanlarından Lale Aydın Demiral tarafından katılımcılara Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesinin nasıl alınabileceğiyle ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.