EREN: ODAMIZ SORUNLARIN TESPİTİ VE ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA HER ZAMAN ÖNCÜ OLMUŞTUR
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Turizmin şehrimiz için öneminden dolayı nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos meclisleri bu sektör ve ilgili sektörlerin sorunlarının daha çok konuşulduğu meclisler olarak öne çıkmaktadır. Fahiş fiyat, kayıt dışı, liyakatsiz eleman çalıştırma gibi sorunları tam olarak aşamamış olsak da turizmin önemi ve çeşitliliğini artık sadece iş dünyamız ve bürokrasi değil halkımız da iyice kavramıştır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız sorunların tespiti, seslendirilmesi ve çözüme ulaşması noktasında liderlik görevi ile şehrin vizyonunu çizmek ve yol haritasını belirlemede her zaman öncü olmuştur. Birileri Trabzon’a yeşili ve doğası için geliyorsa birilerinin de gastronomi için, birilerinin tarihi eserleri için, birilerinin de sağlık sorunlarına çözüm için gelmesi çok değerlidir. Turizmin yanı sıra şehrin ve sektörlerin öne çıkan birçok sorunu da özellikle sizlerden gelen taleplere göre burada seslendirilmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin meslek komiteleri sistemi komiteler işlevsel çalıştırıldığı sürece her meslek grubunun sorun ve çözüm önerilerini tabandan tavana duyurması adına oldukça güzel planlanmıştır. İşlevsel yapılan meslek komiteleri toplantıları ve oradan çıkan sonuçların o meslek komitesinin meclislerdeki temsilcileri tarafından seslendirilmesi hem bizleri buraya seçen komite üyelerimize karşı bir sorumluluk hem de çözüm üretildikçe önemli bir haz duyacağımız görevimizdir. Bu bağlamda bugüne kadarki çalışmalarınıza teşekkür ediyor, iş dünyamızın sorunlarının oda meclisi ve yönetim kurulumuza ulaşması adına ve meslek komitelerimizin işlevselliği için bugüne kadar göstermiş olduğunuz gayreti artırarak sürdürmenizi diliyorum” dedi.
ÇELEBİ: TİFLİS UÇAK SEFERLERİNİ SADECE SAĞLIK TURİZMİ ODAKLI DÜŞÜNMEMEK LAZIM
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının Türkiye’nin risk oranını düşürdüğünü, bunun yatırım için önemli olduğunu vurguladı. Çelebi, Trabzon’un önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık sezonunun başladığını da hatırlatarak, “Üretici ve ihracatçıların da memnun olacağı bir fiyat verilmesi gerek. Devletimizin bu dengeyi sağlaması lazım” dedi. Başkan Çelebi, Tiflis – Trabzon uçak seferleri konusunda yapılan görüşmelere de değinerek, konunun sadece sağlık turizmi odaklı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son olarak Gürcistan Başkonsolosumuz da bizi ziyaret etti ve direkt uçak seferleri konusunda destek olacaklarını vurguladı. Geçtiğimiz günlerde yine Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç ile bir toplantı yaptık. Belli bir seviyeye kadar geldik. Bu uçak seferlerinin yalnız sağlık turizmi odaklı düşünülmemesi lazım. Bu uçaklardan iş adamlarımız, turizm yapan firmalarımız da yararlanacak. Turizm ve alışveriş amaçlı da çok sayıda insanın gelmesini bekliyoruz. Lefkoşa’ya da direkt uçak seferleri haftada bir kez olmak üzere başlıyor.”
“VERGİLER DÜŞÜRÜLÜRSE KAYIT DIŞI ORANI AZALIR”
Başkan Çelebi, meslek komiteleriyle sektörlerin sorunlarıyla ilgili toplantılar yaptıklarını da vurgulayarak, “Her meslek grubunun ortak sorunları neredeyse kalifiye eleman ve kayıt dışı işletmeler. Biz oda olarak tüm sektörlerdeki kayıt dışına karşıyız. Şu anda Türkiye’de son uygulanan vergilerle insanları daha zor bir duruma soktular. Bu sefer insanlar kayıt dışına doğru kaçmaya başlıyorlar. Benim tavsiyem vergi oranı ne kadar düşük olursa ülke o kadar zengin olacaktır. Dünyada örnekleri çok, hepsi böyle. Lüksemburg’da vergi oranı yüzde 10 ve dünyanın en zengin ülkesi. İsviçre, Kanada böyle. Dubai’de çölü adeta yeniden yarattılar. Vergileri ne kadar yükseltirseniz kayıt dışı daha çok artacaktır. Bunun önüne geçebilmek için mutlaka vergileri aşağı çekmek lazım. Son olarak firmalara getirilen ekstra binde 2’lik bir vergi yükü çalışması daha vardı. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da bu konuda bir çalışma yapıyordu. Böyle bir uygulama gelirse, zarar da etseniz binde 2 oranında devlete bir vergi vermek zorunda kalacağız. Tabii bu kabul edilir bir durum değil. Çünkü vergi alarak insanları üretime ve yatırım yapmaya teşvik edemeyiz. Dışarıdan da yatırımcı gelmez. Bir ülkeye yatırımcı gelmediği sürece o ülkedeki istihdama katkı sağlanmaz, dışarıdan sermaye de gelmez. O yüzden mutlaka ve mutlaka ülkedeki dış yatırımcıların yatırım yapması için ortamın hazırlanması lazım. Vergileri de KDV’yi de düşürmek gerekiyor. Aksi takdirde ülkemize yabancı yatırımcı gelmeyecek. Yabancı yatırımcıya da karşı olmamamız lazım. Biz dış yatırımcıya karşı olursak, kapımızı kapatırsak ülkedeki kendi yatırımcı vatandaşını da başka ülkelere kaçırırsın. Nitekim bu şekilde bir süreç devam ediyor. Dışarıdaki pazarları daha uygun görüyorlar ve buralarda yatırım yapıyorlar. Bizler de özellikle ortaklıklarla yabancı ülkelerde yatırım yapmayı amaçlayan üyelerimize destek olmaya çalışıyoruz.”
“KREDİ KONUSUNDA İŞ DÜNYASININ BÜYÜK SIKINTILARI VAR”
Çelebi, iş dünyasının bankalardan kredi alma konusunda da büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, “Kredi alma konusunda da büyük sıkıntılar var. Kredi alamıyor firmalar, kredi alsalar bile bankalar çok yüksek faizle kredi veriyorlar. Bu kredilerle vatandaşın ayakta durma şansı yok. Odalar ve Borsalar Birliği’nden KGF ile ilgili talep var. Tabi KGF oranları da çok yüksek. Bunu da gündeme getireceğiz. Biraz daha aşağı çekmemiz gerekiyor. Çünkü bu saatten sonra hakikaten zor duruma düşecek birçok firmamız maalesef var. Buraya düşmemek için bunu çözmemiz gerekiyor.”
“KAYIT DIŞINI DEVLETİN ENGELLEMESİ GEREK”
Başkan Çelebi, her sektördeki kayıt dışını mutlaka ve mutlaka devletin engellemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunu yalnız turizm sektöründe değerlendirmemek lazım. Onlarda da aynı sorunlar var ama diğer sektörlerin hepsinde de bu kayıt dışı sıkıntısı var. Bunda devletin de çok büyük kaybı olduğunu düşünüyorum. Turizm sektörüne gelince. Aynı şekilde kayıt dışı ile turizme darbe vuruluyor. Bunun bir şekilde çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Şimdi kayıt dışında konunun iki tarafı var. Bize üye olan arkadaşlarımız var. Bir de hiçbir vergi vermeyen, hiçbir kaydı olmayan, evini, bağını bahçesini veren, arabasını verenler var. Bunun önüne geçemiyoruz. Bütün ülkelerde bu oluyor tabi. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım. Bu ülkenin kaybı var. Ben her zaman söylüyorum; ülkemizde vergiyi artıracağına kayıt dışının önüne geçseler ülkenin ekonomisi düzelir. Vergi düşük olunca kimse kayıt dışına kaçmaz. Bir de böyle denesinler. Buradan Mehmet Şimşek Bakanımıza da seslenelim; vergileri düşürün, kayıt işini ortadan kaldırın ülke kurtulsun.”