Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

TTSO Kasım ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Kasım ayı meclis toplantısı, pandemi tedbirleri nedeniyle video konferansla gerçekleştirildi.


TTSO Kasım ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

EREN: MÜCADELEYE DEVAM

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, artan vaka sayıları sebebi ile Kasım ayı meclis toplantısını telekonferans yöntemi ile gerçekleştirmenin herkesin sağlığı açısından daha doğru olacağını düşündüklerini belirterek şunları söyledi:

“Pandeminin de etkisiyle dünyanın ekonomik olarak çok çeşitli zorluklarla boğuştuğu bir dönemde Türkiye olarak ekonomide önemli dalgalanmalar yaşamaktayız. Gerek döviz kurlarındaki hareketlilik, gerek maliyetlerdeki fiyat değişiklikleri ve ürün tedarikinde yaşanan zorluklar tüccarın ve sanayicinin belini bükmekte, şartları mevcudu koruma adına zorlaştırmaktadır. Tüm bu zorluklara rağmen ülkemizin lokomotif gücü olarak gördüğümüz Türk özel sektörü sizlerin gayretleriyle bu zorlu virajları aşma adına el birliği ile mücadele vermektedir. Özellikle ihracatta bölgemizde sevindirici gelişmeler olurken, somon ihracatı Trabzon ve Rize’de yılın ilk sekiz ayında miktarda yüzde 208, değerde yüzde 255 artış yaşamıştır. Ocak – Eylül döneminde Doğu Karadeniz bölgesi ihracatı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. Şehrimizdeki meslek gruplarının temsilcileri olarak meclis üyelerimize düşen en önemli görev bu zor günlerde meslek kolundaki sanayicinin ve tüccarın yanında olmak, onların sorunlarını seslendirmektir. Bu konuda bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmalar için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte de çalışmalarınızı, taleplerinizi gerek bizlere gerekse de odamız yönetim kuruluna iletmeyi sürdürün. STK’ların sesinin duyulması gereken, STK’ların aktif olması gereken bir dönemden geçiyoruz. Tüccar elbette ki şahsi kazanım arzusundadır. Fakat bu dönemde yapılan üretim ve ticaret aynı zamanda ülkemiz için yapılmakta olan önemli bir hizmettir. El birliği içerisinde bu zorlukları aşacağız.”

AVCI: İŞ DÜNYASI OLARAK MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİNE İNANIYORUZ

TTSO Kasım ayı meclis toplantısında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun Dubai’de düzenlenen 12’nci Dünya Odalar Kongresine katıldığı için meclis toplantısında bulunamadığını vurguladı. Tolga Avcı, iş dünyası olarak mesleki eğitimin önemine inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan Mesleki Eğitim Protokolü gereğince TTSO olarak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yönetiminde yer alıyoruz. Bu iki okulumuzun eğitim programlarını, piyasanın istediği niteliklerde eleman yetiştirilmesi amacıyla düzenlemeye çalışıyoruz. Diğer meslek liselerimizle de yakın temas içindeyiz. Amacımız, gençlerin gerek nitelikli eleman olarak gerekse kendi işlerini kurma noktasında bir an önce piyasaya girmeleridir. Ziyaret ettiğimiz her iki okulumuzda da başarılı çalışmalar yapıldığını gördük. Biz de elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.”

“BOZULAN TEDARİK ZİNCİRİNDE TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL ÜSTLENMELİDİR”

Avcı, Avrupa ülkelerinde artan yeni pandemi vakalarının kısıtlamalar ve kapanmaları yeniden gündeme getirdiğini belirterek, “Ülkemizde de tedbirler alınmaya devam ediyor. İşyerlerimizde özellikle aşı konusunda ve hijyen kuralları konusunda daha dikkatli olmalıyız. Pandemi nedeniyle son birkaç yıldır yaşanmakta olan küresel piyasalardaki bozulmalar önümüzdeki yılın koşullarını daha da ağırlaştırabilir. Reel piyasaları etkileyebilecek olası riskleri göz ardı etmeden ticari faaliyetlerimizi ayakta tutmalıyız. İş dünyası olarak dünyadaki makro düzeydeki gelişmeleri ve Türkiye’nin politikalarını çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Küresel piyasalarda bozulan tedarik zincirinde Türkiye’nin ihracat kapasitesini daha da artıracak politikalar ön plana çıkıyor. Elbette üretim gücümüzü kaybetmememiz de gerekiyor. Türk sanayisi ve üretim gücünün küresel tedarik zincirinde önemli roller üstlenebileceği ortadadır ve bu birikim çok dikkatli değerlendirilmelidir” dedi.

“BEKLENTİMİZ ASGARİ ÜCRETTEN VERGİNİN KALDIRILMASIDIR”

TTSO Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, 2022 yılı için asgari ücretin belirleneceği komisyonun Aralık ayında toplanacağını hatırlatarak, “Yapılan anket ve araştırma çalışmaları neticesinde komisyon tarafından alınacak kararla açıklanacak olan asgari ücretin öncelikle ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. İşveren ve çalışanlarımızı yakından ilgilendiren asgari ücretin tarafları memnun etmesini arzu ediyoruz. Beklentimiz, asgari ücretten verginin kaldırılması, gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesi ve asgari ücret desteğinin artırılmasıdır. Bu noktaların üretimin sürdürülebilirliği ve ekonomimizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DE E-TİCARET YAPAN ŞİRKET SAYISININ 350 BİNE ULAŞMASI BEKLENİYOR”

Avcı, e – ticaretin çok yüksek olduğu bir süreci yaşadıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ülkemizde e-ticaret yapan şirket sayısının yılsonuna kadar 350 bini bulması bekleniyor. Bu artış beraberinde eleman açığını da getirecek. Pandemiden önce 2019 yılında Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Türkiye’de e-ticaret yapan şirket adedi 54 bin civarındaydı. Bu rakam 2020 yılında 257 bine yükseldi. 2021 yılı bittiğinde bu rakamın 350 bin olacağını öngörüyoruz. Özellikle lojistik ve dijital pazarlama gibi birçok alanda ciddi anlamda istihdam açığı oluştu. İstihdam açığında tabii ki baş hat lojistik. Bu hatta yaşanan sorunlar birçok yatırımcıyı da bu yöne itti ve çok sayıda lojistik şirketi kuruldu. Bu alanda 1 milyon kişiye istihdam sağlanabilir. Türkiye’de e-ticaret hacminin ileriki dönemlerde daha da büyümesi aşikardır. Türkiye’de e-ticaret rakamları pandemi döneminde astronomik bir şekilde artmış durumda. 300 milyar TL büyüklüğe koşan Türkiye e-ticaret sektörü, pandemiyle birlikte yüzde 66 büyüdü. Sektör, 5 yılda kat edeceği yolu 1 yılda kat etti. En güncel rakamlara bakacak olursak 2020 yılında 226 milyar TL’lik bir hacimden bahsedebiliriz. Geleneksel perakende içinde e-ticaretin oranı yüzde 9’dan yüzde 16’ya yükseldi. 2021 yılı sonunda bu oranın yüzde 20’lere varacağı tahmin ediliyor. Dünyada e-ihracat hacmi bugün 994 milyar dolar. Bu rakamın kısa bir süre içerisinde 2,4 trilyon dolara ulaşacağı belirtiliyor. Ülke olarak biz bu dinamik pazardan 1,4 milyar dolar pay alıyoruz. Türkiye e-ihracatta güçlü adımlar atıyor. Bugün Uşak’taki bir üretici San Francisco’ya rahatlıkla ürün yollayabiliyor. 160 ülkeye baklava, 65 ülkeye incir satan var. Bu rakamlar artacak. Türkiye’nin kilogram  başına ihracatı şu an 1,5 dolarken, e-ihracatla bu rakam 50-60 dolarlara çıkıyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber