CHP Trabzon Milletvekili Akıncı, Trabzon’da istihdamı artıracak ekonomik, turizm, sosyal, hukuk ve eğitim alanında yapılacak yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.
Akıncı, Trabzon’da en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirterek “Şehrimizin ve bölgemizin en büyük sorunu işsizliktir. Bu sorun yüzünden insanlar önce köyden şehre, burada da istediğini alamayanlar batıya göç etmektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kimseyi bu şehirden göndermeyeceğiz, tersine göçü başlatacağız ve Trabzon’un bu kötü gidişatına dur diyeceğiz. Bu şehri tekrardan Karadeniz’in ağabeyi yapacağız. İlk olarak köylerden şehre göçün önüne geçeceğiz.
Bunun için; kapatılan belde belediyelerini tekrar açacağız. Kapatılan köy okullarını yeniden açacak, taşımalı eğitim uygulamasına, zorunlu haller dışında birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vereceğiz. Köylerimizde sosyal yaşam alanları kuracağız, kapatılan sağlık ocaklarını yeniden açacağız. Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve okul yemeği vereceğiz. Okul öncesi eğitimi çalışmak isteyen ve çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarını gözeterek “tam gün tam destek” ilkesi çerçevesinde düzenleyeceğiz.
YAYLALARDA DÜZENLEME
Yayla potansiyelini en üst düzeyde kullanılmasını sağlayacak, yaylaların ulaşım, elektrik, barınma gibi altyapı ve güvenlik ihtiyaçlarını çevreyi bozmadan karşılayacağız.
TURİZMİ 12 AYA YAYACAK TURİZM PLANI
Trabzon’da özellikle turizmi 12 aya yayacak turizm planı hazırlayacağız. Ortadoğu turizm pazarından ciddi paya sahip olan şehrimizde bir turizm planı yok. Şehirde yanlış restorasyonlarla tarihi yapılara zarar verildi. Doğamızı, tarihi yapılarımızı koruyarak çalışmalarımızı yapacağız. Bir çalışma yapılıyor. Maalesef bunların sürdürülebilirliği olmuyor. Turizmi 3-4 ayla sınırlı tutmayıp kış turizmi için harekete geçeceğiz.
ÜRETİCİMİZİ KUR VE ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
Fındık ve çay gibi tarım ürünlerinde “maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat” uygulaması ile üreticimizi kur ve enflasyona ezdirmeyeceğiz, insan onuruna yaraşır gelir sağlamayı dikkate alarak belirleyeceğiz. Mevsimlik fındık işçilerinin kayıt sistemi ile takibini oluşturacağız, kayıt dışılığın önlenmesini ve tarım işçilerinin sosyal haklarının güçlendirilmesini sağlamak amacıyla sektörün çalışma koşullarına uygun sigorta destek modellerini uygulamaya koyacağız.
Denizlerimizde balık üreme alanları oluşturarak balık popülasyonunun ve miktarının arttırılmasını sağlayacağız. Üretici birlikleri ve kooperatifler gibi tarımsal örgütlerin kurumsal kapasitesini güçlendirecek ve etkin hale getireceğiz.
TRABZON’A NİTELİKLİ GÖÇ HAREKETİ BAŞLATILACAK
İkinci olarak Trabzon’umuzdan batıya göç hareketini engelleyeceğiz. Şehir dışından Trabzon’ a nitelikli göç hareketini başlatacağız. Şehir ve ülke şartları akademik dünyanın ve özel sektörün gereksinimlerine karşılık verememektedir.
ŞEHİR ÜNİVERSİTEDEN VERİM ALAMAMAKTADIR
Ülkenin en köklü kurumlarından biri olan KTÜ gün geçtikçe geriye gitmektedir. Şehir üniversiteden verim alamamaktadır. Akademisyenlerin kendilerini geliştireceği alan sınırlı olduğu gibi üniversite şehirde kısıtlı olan sanayi ve STK’lardan da yararlanamamaktadır. Şehir ve bölgemiz yatırım yapmak isteyen özel sektöre ve personeline uygun alt yapı ve sosyal imkanı sunamamaktadır. Bu şehirde işsiz kimseyi bırakmayacağız.
GENÇ İŞSİZLİĞİ VE EKSİK-İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Bunun için; İŞKUR’ un özel sektörün mesleki eğitim ve beceri projelerine finansman desteği vermesini sağlayacağız. Gençlere yönelik kısa eğitim programları, stajlar, sertifikalar, uzaktan eğitimler, dijital eğitim mecraları ve ücretsiz dijital geliştirme atölyeleri gibi programlar geliştirecek ve destekleyeceğiz. Gençlerin çalışma hayatı ile erken yaşta tanışmasını sağlayacak iş modelleri geliştireceğiz. Özel proje, program, hibe destekleri ve eğitim programlarıyla gençlerimizin tarımsal üretim, kırsal turizm, ekolojik yenilikçilik gibi kırsal alanlardaki iş ve istihdam imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacağız. Teknoloji geçmişi olmayan işsiz gençleri girişimciliğe, yazılım sektörüne, müşteri tecrübesi uzmanlığı gibi meslek gruplarına yönlendirerek genç işsizliği ve eksik-istihdam sorununu çözmek için yeni imkanlar kuracağız.
İŞKUR aracılığıyla öğrencilere part-time çalışma imkanı sunacak güvenli iş imkanları için altyapı çalışmalarını başlatacağız. İstihdamda ve eğitimde yer almayan gençler başta olmak üzere yeni bir kariyer alanına yönelmek veya becerilerini geliştirmek isteyen gençleri eğitecek ve eğitim sonunda iş yönlendirmesi/eşleştirmesi yapacak “Garantili Yetenek Programları” başlatacağız. Teknoloji ve Bilişim Liseleri ile gençlerin yazılım, kodlama ve teknoloji alanlarında meslek sahibi olmalarını sağlayacağız. Meslekleri tanıtma programlarını başlatacak, sadece öğrencileri değil, velileri de meslek liseleri konusunda bilinçlendireceğiz. Meslek okullarını genişletecek, okullar ve firmalar arasındaki bağlantıları güçlendireceğiz.
STAJ VE İSTİHDAMI TEŞVİK EDECEĞİZ
Mesleki ve teknik okulların yönetim ve karar alma süreçlerinde özel sektör ve meslek kuruluşlarının yer alacağı, iş dünyasıyla etkileşimli bir okul yönetim sistemi kuracak, bölüm, alan ve dalların açılmasında, eğitim süreç ve içeriklerinde, öğretmenlerin gelişim süreçlerinde, mezunların istihdamında ve okulların yönetimi ile denetiminde iş dünyasına etkin rol ve sorumluluk vereceğiz. Çıraklık veya mesleki eğitim ile kazançlı iş öğrenmeyi birleştiren bir sistem uygulayacağız. Akademik eğitimi stajla uyumlaştıracak, işverenlerin staja bakışını olumlu hale getirecek ve işverenin staj yükümlülüklerini basitleştireceğiz. İşletmelerde meslek lisesi öğrencilerinin staj ve istihdamını teşvik edeceğiz. Mesleki ve teknik okulları öncelikle organize sanayi bölgelerinde, ticaret ve turizm alan ve merkezlerinde, tarımsal işletmelerin bulunduğu yerlerde kuracağız.
“TEKNOLOJİ KAMPÜSLERİ” KURACAĞIZ
İş dünyası temsilcilerinin mütevelli heyetinde yer aldığı, kurulduğu bölgelerde öne çıkan sektörlerin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak üzere kısa dönemli eğitimlerin verileceği “Teknoloji Kampüsleri” kuracağız. Meslek dersi öğretmenleri de dahil olmak üzere mesleki eğitimlerin model/öğreten fabrika benzeri gerçek üretim ve sanal eğitim ortamlarında verilmesini sağlayacağız.
Makine Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Atölyeleri kuracak, bu atölyelerde aynı zamanda OSB’lerdeki firmaların prototip ürün geliştirme ihtiyaçlarını da karşılayacağız. Meslek liselerinin e-twining ve Erasmus gibi projelerden daha fazla yararlanmasını sağlayacağız. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartını tüm meslekleri kapsayacak şekilde genişleteceğiz. -Bireylerin mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme masraflarının kamu tarafından karşılanmasını sağlayacağız.
İllerde açılacak mesleki eğitim kurumlarının İŞKUR’un o il için yaptığı analizlerle ilişkili ve tutarlı olmasını sağlayacağız. İlk defa vergi yapanlara olan desteklerde yaş kısıtlamasını kaldırarak her yaştaki vatandaşımıza girişimcilik kapısını açacağız. Üniversite-Sanayi ve STK iş birliğiyle Endüstri 4.0 devrimini gerçekleştireceğiz. Üniversitelerde sektörel ve endüstriyel deneyim ve kapasitesi yüksek yönetici ve uzman istihdamını teşvik edeceğiz. Akademisyenlerin, gerçekleştirdikleri teknoloji üretim ve araştırma faaliyetlerinden elde edilen gelirden daha fazla pay almalarını sağlayacağız. Akademisyenlerin üniversitelerden izinli olarak devlet kuruluşlarında çalıştıkları gibi, sanayi kuruluşlarında, teknoparklarda ve benzeri oluşumlarda çalışabilmesinin önünü açacağız.
Lisans ve lisansüstü öğrencilerin normal dönem dersleriyle birlikte proje ve araştırma süreçlerine daha fazla katılımlarını sağlayacak düzenleme ve uygulamalara yer vereceğiz. Üniversiteler bünyesinde ya da kamu yararına dernek statüsünde araştırma enstitüleri, araştırma merkezleri ve laboratuvarlar kurmak gibi adımlar atacağız. Uluslararası iş birlikleriyle ülkemizdeki teknik ve mevzuat altyapısını uzaktan çalışmaya uygun hale getireceğiz.
Araştırma üniversitelerinde (KTÜ araştırma üniversitesidir.) kurulu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin belirli OSB’lerle ve yazılım sektörlerle eşleştirilmesini sağlayarak, bu sektörlerin ortak Ar-Ge ihtiyaçları için üniversite yerleşkelerinde araştırma altyapılarını kuracak, teknolojik sorunları birlikte çözmelerini sağlayacak işbirliği mekanizmalarını oluşturacağız.
Etkin çalışmayan üniversite Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ile Teknokentleri birleştirerek tüm üniversitelerin yararlanacağı bölgesel TTO’ lar ve Teknokentler kuracağız. Yazılımcı mesleğinin eğitim ve tecrübeye dayalı yasal tanımını yapacak ve yazılımcılara verilen gelir vergisi stopaj mekan sınırlamasını kaldıracağız.
SAMSUN-SARP- ERZİNCAN DEMİRYOLU VE YATIRIM ADASI
Sarp-Trabzon-Erzincan Demiryolu bağlantısını sağlayıp Trabzon’un ve bölgenin ticaret hacmini arttıracağız. Yatırım Adası programını tamamlayacağız.”
Trabzon’u Karadeniz’in ağabeyi yapacağız Kötü gidişatı durduracağız
Trabzon’da Cumhuriyet Halk Partisi iktidarlığında öncelikli olarak yapılacak çalışmaları sıralayan CHP Trabzon Milletvekili Adayı İlker Akıncı, Trabzon’u Karadeniz’in ağabeyi konumuna geri getireceklerini açıkladı.