Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan KURU’ nun Konuşma metnidir.
Sayın Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan vekili, Gümüşhane Özkürtün Belediye Başkanı MHP Trabzon İl Başkanı, İlçe Belediye Başkanları, Giresun, Gümüşhane ve Trabzon’ dan bu anlamlı güne güç veren kıymetli arkadaşlarım, değerli misafirler, Hanımefendiler, aziz Kadırga sakinleri ve kıymetli Basın mensupları,
15 Ağustos 1461 tarihi ve 563. Yılında da bu coğrafyanın, tarihi ve manevi varlığının nesillere ulaştırılmasında önemli yer tutmaktadır.
Dolayısıyla, 15 Ağustos 1461’ den günümüze Trabzon’ un fethinin 563 yılını geride bırakan, 5,5 asırdan fazla kapı aralayışını sembolize eden tarih şuuruyla, 15 Ağustos’ un bir önceki Cuma gününe rastlayan tarihte FETİH CUMASI ile “HER YIL BURADA OLACAĞIZ” etkinliğinin dördüncüsünü yapmaktayız.
Trabzon’ dan, Gümüşhane’ den ve Giresun’ dan bu anlamlı güne güç veren aziz vatandaşlarımıza, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yöneticilerine, Belediye Başkanlarına, Bilim insanlarına, Siyasi Partilerin İl Başkanlarına, İlçe Başkanları ve yöneticilerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına, yöre sakinlerine, geleceğimiz güvencesi olan gençlerimize, Hanımefendilere ve Basın mensuplarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.
Ayrıca, Trabzon’ un fethinin 563.yılı etkinliklerine katılmak için bu mutluluğu bizimle paylaşan Azerbaycan – Türk halkları kardeşliği İçtimai Birliği Sediri ( Başkanı) Azerbaycan Üniversitelerinde görevli öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sakine hocama, Hem sediri (ikinci Başkanı) Doç. Dr. Yegane hocama ve yönetim Kurulu birinci muavini Hacı ilham beye teşekkürlerimizi sunuyorum.
Bu vesileyle TÜRKAV adına hepinizi en içten saygılarımızla selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Saygıdeğer konuklar, Azız Yöre sakinleri,
Neden Buradayız.
Öncelikle bir gerçeğe dikkatleri çekmek isteriz ki; coğrafyanın adını aldığı, ilim ve irfan sahibi Kadir zatın kabrini ziyaret ettik. İstiklal Marşımızı Mehteranın eşliğinde okuyarak eskiyen Türk Bayrağını yenisi ile değiştirerek duada bulunduk. Buradan Trabzon’ un fethinin öncesinde Sultan Fatih’ in bu coğrafyayı özel kılan, ifade eden askerleriyle namaz kılması dolayısıyla ecdadın buraya açık hava mabedi yaparak değerlerinin yaşatılmasıdır.
Bir taraftan geçmişi hatırlamaya, diğer taraftan da dikkatleri geleceğe yöneltmek arzusuyla;
İnsanlığın ortak tarih şuuru; müşterek geleceği de belirlemektedir. Coğrafyamızın da şekillendirdiği geniş bakışla,
Nasıl ki; Tarihi bir olay kendinden önceki bir olayın sebebi, kendinden sonraki bir olayın sonucu olmuşsa, bu coğrafyada Trabzon’ un fethinde önemli olmuştur. Trabzon’ un fethinin ön sözü olmuş, dünya tarihinde ve bütün insanlık için de manevi iklim olmaktadır.
Fatih’ ten günümüze bu coğrafyada, atalarımız hakkında geçmiş bilgileri yer almaktadır. Coğrafya çok büyük değerlerin taşıyıcısı olarak tarihe ışık olmakta ve Trabzon’ un fethinin anlamlı bir özeti durumundadır. Bu coğrafya tarihinden, inancından ve kimliğinden aldığı güçle, bu gün, Trabzon, Gümüşhane, Giresun illeriyle bir ve bütünlük içinde yer almaktadır.
Türk’ün tarihi varlığını, şuurunu, asaletini ve düşüncesini geçmişten günümüze taşıyan ve bize miras kalan bağrında sakladığı türbe ve mabetleriyle coğrafyanın ortak tarih şuurunu büyük bir ihtişamla şekillendiren açık hava mabedi ile anlamlılığı mevcuttur.
Saygıdeğer Konuklar,
Bu gün dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz FETİH CUMA’ sı ile tarihin hakkını teslim ederken…
Şehide minnet, Gaziye hürmet, Yüreğinde ve ufkunda vatan duygusunu,
Türklük şuurunu, Tarihe saygıyı, ecdada vefa gibi yükselen değerleri hatırlamaktayız…
15 Ağustos 1461‘ de Trabzon’un fethine giden zaferin gerçekçiliğinde dönüm noktası olarak, ideallerini ve gönüllerini burada 563. yıl önce birleştirenleri hatırlamaktayız.
Fatih Sultan Mehmet han, ordusuyla bilinmeyen yollardan, geçit vermeyen çok zor şartlar içinde Trabzon’ un fethini gerçekleştirirken ordusunu ikiye ayırarak kendisinin doğudan Veziri Mahmut Paşa’nın batıdan bu coğrafyalardan Fatih’ in ordusuyla Trabzon’ a giren tarihi izlerini hatırlamaktayız.
Türk toplumunun yüksek insanı vasıflarını, duygularını ve özelliklerini dile getiren bu coğrafyada, Oğuz Türk boyunun mücadeleci hayatlarından kesitlerini ve destanlarını hatırlamaktayız.
Türk milletinin ve devletinin varlığına hizmet etmeyi şiar edinmiş, ülkesini ve ülküsünü aziz bilerek Trabzon’un fethinin gerçekleşmesine giden ve zaferle bitirdiğimiz tarihi bir dönüm noktası olmuştur.
Bu hareketi coğrafyamızda başlatacak ruh, Türk – İslam kaynaklarının manevi ikliminde yeşermekte, Cihan Devleti Osmanlı imparatorluğunun mirası ile istiklal savaşımızın tecrübeleri üzerinde yükselmektedir.
Onun içindir ki; Tarihimizde ve asaletimizde, Fatih Sultan Mehmet’ in yüksek görüşlülüğü olmaktadır,
Tarihimizde ve asaletimizde; Yunus Emre’nin sevgisi bulunmaktadır, Bilge Kağan’ın nasihati, Dedem Korkutun bilgeliği vardır.
Tarihimizde ve asaletimizde ATATÜRK’ ün önderliği vardır,
Asrın idrakiyle bu gün içinde bulunduğumuz Vatan coğrafyasını ebedi Türk yurt yapmak için yüzyıllardır hayatlarını feda eden ecdadımızı, devlet ve millet büyüklerimizi, ayni inançla ve azimle milli mücadele kahramanlarımızı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa
Kemal ATATÜRK’ ü, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.
15 Ağustos 2024 tarihinde Trabzon’un fethinin 563 yıl dönümünde Fetih haftasına yayılan etkinliklerden FETİH CUMASI ile Sultan Fatihin’ in askerleriyle Coğrafyanın önemini ifade ederken mutluluğunu yaşıyoruz.
Fatih’ ten günümüze bütün ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Trabzon’ un 15 Ağustos 2024 tarihinde fethinin 563 yıl dönümü kutlu olsun.