Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Trabzon Pazarkapı’da Yeni Cami ve Külliyede 20 Bin Kişi İbadet Edecek 

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesinde yapımı devam eden Cami ve Külliye İnşaatı ile ilgili bugün bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Trabzon Alemdar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği  tarafından, Sinaner Holding’e 182 dönümlük rekreasyon alanın içerisinde ki 26 dönümlük araziye yapılan cami ve külliyenin namazgah alanında toplam 7 bin 700 kişi ibadet edebilecek.  Caminin içerisinde bugün yapılan basın toplantısı ilk olarak Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Ardından ise Sinner Holding Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Sinaner, caminin yapım süreci ve sonrası ile ilgili bilgiler verdi.  

20 BİN KİŞİ İBADET EDEBİLECEK

Sinaner, “Kaba kısmı, görüldüğü üzere büyük oranda bitmiş bulunmakta. Mevsimsel koşullardan dolayı ertelemiş olduğumuz minare inşaatları da eş zamanlı olarak başlandı. Mart 2018’de atılan temeliyle başlayan inşaatımızın bugüne kadar 30 bin metre küp, yüksek dayanımlı beton 3 bin 500 ton Demir kullanıldı. Böyle bir yapı için normal ancak yapımızın ne kadar güçlü, statik omurgaya sahip olduğunun göstergesidir. 7 bin 700 kişi ibadet edebilir. Avlu kısımları da kulanıldığında 20 bin kişi ibadet edebilir. Benim namazgah kadar önemsediğim kısmı, külliye kısmı. D. Karadeniz Bölgesinin hizmet alanı bakımından, en büyüğü olan Trabzon Şehir Camiinin ilave olarak yapılan külliyesi 8 bin küsür metre kareyi kapsayan alan kapsamakta” dedi. 

O İSİMLERE TEŞEKKÜR EDİLDİ

Caminin inşaatının yapılmasında emekleri bulunanlara teşekkür eden Sinaner, “İlk taşı koyan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, 61. Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a, göreve geldiği andan itibaren desteklerini esirgemeyen Murat Zorluoğlu’na, Bizleri hayır duasıyla destekleyen bölge halkımıza şahsım adına teşekkür ediyorum.  Durma ve yavaşlama olmamıştır. Camimizin inşaatına devam edilmiştir.  Şu ana kadar 25 milyon TL para harcanmıştır. Bu paranın tamamı Trabzon Alemdar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından karşılandı. Aynı zamanda bu derneğin en büyük bağışçısı sayın Erdoğan Bayraktar yakından ilgilenmektedir.

 85 – 90  MİLYON LAZIM

Caminin ismiyle ilgili çok değerli isimler anılmakta. Bizde bunu takip ediyoruz. Benim bildiğim kadarıyla caminin ismiyle ilgili imtiyaz cami derneğine aittir. Hem yasal hem de hukuken böyledir. Cami derneği de, sayın Cumhurbaşkanımızın tekzipleri ile halkımızın uygun göreceği bir ismi zamanı geldiğinde verilecektir.  Yaklaşık 85 – 90 milyon kadar bütçenin caminin bitmesi için gerekli. Bundan sonra bölge halkının da bundan sonra hayır çeşmesine elini uzatması talep edilmektedir” dedi.  

YARDIM NASIL TOPLANACAK?

Yardımların nasıl olacağı sorusuna ise Sinaner, “Tabela asıldı. Yardımla ilgili broşürler hazırlandı. Diğer cami derneklerinde nasıl oluyorsa öyle olacak. Bizim tercihimiz banka ile yapılması. İban numaralarıyla yardım yapabilirler” dedi.  

CAMİNİN İNŞAATI NEREDEN ESİNLENİLDİ

Caminin projesinin nereden esinlenildiği sorusuna ise Sinaner, “Burası bir şehir camisi. Tarihimize ışık tutması beklenilmekte. Tarihi çizgiler, modern yapı teknikleri kullanılarak burası ifa edildi. Burası Kanuni Sultan Süleyman’ın, Koca Süleyman’a yaptırdığı caminin bire bir uyarlaması. Onun oranlarını kullanarak, yapısal anlamda güvenlik olarak bir kaç kademe yukarı çıkarak tasarım yaptık. Bu tasarım çok beğenildi” dedi.

CAMİ GÜVENLİ Mİ?

Caminin yapısal anlamda güvenli olup olmadığı sorusuna ise Sinaner, “Yapısal olarak bu bölgenin en güvenli yapısıdır. Ön tarafında geçen sene Kasım aylarında açıklığın orta tarafında kiraladığımız çelik iskele vardı. Beton dökülmesi için kurulan harici iskele. Bu iskelede ki sıkıntılardan dolayı göçme oldu. Beton dökümü sırasında oldu. 

Bu avlu insan yükünü çok çok iyi taşıyor. Ön tarafında ki sıkıntı tamamen kiralanan kalıp iskelesinden dolayı oldu. Çok kısa sürede mevcut göçme molozunu kaldırıp yenisini yaptık. Halen daha orada duruyor, Allah’ın izniyle yüz yıllar boyunca duracak.  Burası dolgu alanı. Mimar Sinan’ın torunları olarak biz her alana inşaat yapabilme kapasitesine sahibiz. Burada bir inşaat yapılacaksa, teknik anlamda teknik kişiler değerlendirme alır, bunu rapor halinde tasarımına uygun olacak şekilde hazırlar. Burasıyla ilgili yapısından zeminine kadar KTÜ ve İTÜ’de ki hocalarımızla beraber bu yapının, uygunluğu ve hangi teknik seçimlerle ilgili tartışmalar oldu.

Aralık’tan Mart ayına kadar bir süreç bununla geçti. Şuanda camimizin zemininde ne bir milim oynama, ne bir milim kayma vardır. Eğer bu camide bir milim oturma olsaydı, arkamda gördüğünüz tuğla duvarlarda çatlama olurdu. Bunların örülmesinin üzerinden 1 yıl geçti” diye cevap verdi.

CAMİNİN İNŞAATINDA FORE KAZIKLAR KULLANILDI MI?

Sinaner, sözlerine şu şekilde devam etti: “Fore kazık dediğimiz seçimdir. Zeminin durumuna ve üzerine yapacağınız yapıya göre seçme hakkınız vardır. Bu teknik konudur. Burayı yaparken öncesini ve sonrasını düşünmek zorundasınız. Üzerinde ki yapıyı çok iyi tanıyor ve yük dağılımını biliyorsunuz. Yaptığınız zemine uygun temel yapmanız lazım. Buranın zemini kazık temel seçimine uygun değildir. Bu tek seçim değildir. Bunun yanında Radyo Temel Seçeneğini kullandık. Caminin temelleri olabildiğince güçlü. Caminin mimarisi simetrik olduğu için her hangi bir noktaya farklı oturma yapmıyor. Komple bir bütün halinde zemine yük uyguluyor. Zemin yapı ilişkisinde kusur görünmemekte. Eğer bir şeyler olsaydı, şu ana kadar olmuş olurdu.  

CAMİYE YARDIM.. 

Camiye yardım konusunda her hangi bir talepte bulunmamıştı. Çevre halkın talepleri, bu camiye ısrarla yardım etmek istemelerinden dolayı bizde nihayetinde yakın zamandan itibaren camiye yardım talep ediyoruz. Bir hanım efendi ile beyefendi buranın mihrabını yapmakla ilgili ısrarcı oldu. Biz yardım talep etmemekle beraber ısrarcı olundu. Bildiğim kadarıyla bu tarz baskılarla yapılan bağışlar var. Toplanan bağışlar ayrı hesapta toplanmakta.

PROTOKOL METNİNE ULAŞMAK ZOR DEĞİL

Protokol metnine ulaşmak çok zor değil. Bunlar dernekten ve belediyeden talep edilebilir. Siteye koyulmasında belediyenin tasarrufundadır. Normal protokol dışında ekstrem bir şey .bulunmamakta.  

CAMİNİN YAPILDIĞI YERDEN ARAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYALAR ÇIKTI

Buranın tarihi ile ilgili bilgi sahibiyim. Buradan çok büyük kayalar çıktı. Araba büyüklüğünde kayalar çıktı. Çöplük diyorsunuz burada çöpe rastlamadık. Belki yarım metre bir metre yükseliğinde evsel atıklar yoktu. Kazımız sonucunda revakların bittiği kısımda başlamakta. Burada yoğun çöpü görmedik. Kazı resimlerinde de gözükmekte..  

CAMİNİN TAMAMI AYNI ZEMİNE OTURMAKTA

Caminin tamamı zeminde homojen oturmakta. Zeminin tamamı aynı özellikleri korumakta

CAMİ YÖRESEL TAŞLARLA KAPLANACAK

Yöresel taşlar kullanacağız. Camimizin içi ve dışı taş kaplama olacak. Sütünlarda tamamen mermer kaplama olacak

CAMİNİN ETRAFINDAN DA SORUMLU MU?

Cami ve külliye inşaatı için şu an belediyenen bünyesinde olan 182 dönümlük alanı 26 dönümünden biz sorumluyuz. Bunun dışında ki kısımlardan cami inşaatlarına başlamadan önce öneri projesiyle başladık. Çünkü cami çevresiyle cami olmakta. Sayın Belediye Başkanımızda bu anlayışta. Bu projeyi bir kaç basamak yukarı çıkartarak, çok daha güzel bir etrafı için yapıldı. Parça parça ihaleye çıkmaya başlandı. Bir Trabzon uşağı olarak şunu söylemek istiyorum.  Bu camiyi yaptığımız için zaman zaman eleştirildik. Bu memleketin bir çocuğu olarak ve işi gücü cami tasarlayan ve yapan biri olarak bu cami bittiğinde etrafıyla beraber iyi ki yapmışsınız diyeceksiniz. Biz burayı aşkla yapıyoruz. Artık sizde aşkla bakın. Tekrar söylüyorum, bittiğinde bizi hayır dualarıyla anacaksınız” diye konuştu.

CAMİ VE KÜLLİYEYE ALİ ŞÜKRÜ BEY İSMİ Mİ VERİLECEK?

Trabzon Alemdar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Altıner, bir çok isme teşekkür ederek başlayarak şu şekilde devam etti:

Burada önemli olan bu camiyi bitirip hizmete ibadete açmaktır. Geri kalan isim vs. Hepsi teferruattır. Camiye isim verme hakkı belediye meclisince derneğimize verilmiştir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesince bize yetki verilmiştir. Elbette Trazon halkının düşünceleri de önemlidir. Ayrıca son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanımıza bu konu arz edilerek takdirlerine sunulacaktır.

Cami ismiyle ilgili Ali Şükür Bey ismi gündeme gelmişti. Ali Şükrü Bey bizim Muazzez şehidimiz kıymetlimiz. Fakat bu cami külliye, Ordu’dan Artvin’e, Bayburt’tan Gümüşhane’ye kadar D. Karadeniz’in ortak mülkü olacak. Marşinalliğe kaymadan, herkesi kucaklayacak, güzel bir isimle adlandırılması daha doğru olacaktır.

Dernek başkanı olarak net şekilde ifade edeyim,  bu cami ve külliye eski bakanımız sayın Erdoğan Bayraktar tarafından yapılmakta. Yardım konusunda engellememe adına hesap numarası verilmiştir. Yardım yapmak isteyenlerin yardımları kabul edilecektir” dedi. 

CAMİNİN ETRAFINDA Kİ ALANLARDA NELER OLACAK?

Toplantıda son olarak ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gürcan Başar konuştu.  “Bulunduğumuz alan 182 dönümlük alandır. Dolgu düzenlemesi ve fuar alanı olarak geçmekte. 26 dönümü cami alanı olarak ayrılmıştır. Görkemli bir cami. Sayın Başkanımız etrafınında buna uygun olması için bizi talimatlandırdı. Etrafımızda yapılacak alanları anlatmak istiyorum.

Camimizin doğu tarafında, 570 araçlık kapalı otopark yapılacak. Toplam otopark sayısı alanda 720 olacak. Bunun bir kısmı açık olarak üst kısımda yer alacak. Otopark’ın üzerinde Doğu Minibüs terminalini buraya alacağız. Amacımız burasının yaşaması. Yaşayan mekan olması. Yerli ve yabancı turistlerin burada vakit geçirmesi.

Batı tarafında da batıdan gelen minibüsler için bir alan olacak. Ayrıca doğu tarafında Ortahisar Dolmuşları için alan ayırdık. Batıdan gelen, doğudan gelen insanlarımız bu akstan hareket edecek. İsterse kuzey güney yönünde araçlarıyla hareket edebilecekler.

Yine Doğu tarafında da Otobüs Terminalimiz bulunmakta. O da bu alanı besleyecektir. Bulunduğumuz alanın sol tarafında Kuyumcu Kent Projesi tasarlanmakta. Kuzey Batısında Avrasya Pazarı planlanlanmakta.

Kuzey tarafından Osmanlı Bahçesi planlanmakta. Camiyle bütünleşecek alan oluşacaktır. Osmanlı Bahçesinin hemen arkasında 11 dönümlük Bordo – Mavi Meydan Projesi olacak.

Sol tarafta yine sokak çarşısı düşünüyoruz. İnsanların o sokaktan yürüyerek alış veriş yapabilece, dinleneceği sokak olacak. O sokağın bittiği noktadan eğimi düşük köprülerle güneyden insanları kuzeye taşıyacağız. Çünkü bu projenin bir diğer etabı Ganita Projesi. Ganitayı yine eski günlerine döndürmek istiyoruz.

Yürüme yolları, bisiklet yollar yaparak eğilimi düşük köprülerle sahil yolunda rahatlıkla geçiyor şekilde kuzey tarafa aktarıp, Gülcamal Projesine veya Ganita kısmına taşımak istiyoruz.

Hatta Meydan’a yürüyecek şekilde aks oluşturup daire şeklinde insanları dolaşabilecek aks şeklinde görüyoruz.

Projelerin bazılarının başladık. Doğu Batı Ternimalleri ihale birimimize göndermeye başlayacak.

Bu cami bitme aşamasında. Etrafında ki alanlarla bitsin istiyoruz. Bununla alakalı adımlar atmaya başladık” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber