TRABZON ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİDİR.
Kamu çalışanları kültürel, tarihsel ve şehrin tanıtılmasında hizmet sunarken turizmde önemli sorumluluğa sahiptir. Bu vesile ile Kamu hizmetlerinin ve Kamu Çalışanlarının varlığı olan TÜRKAV olarak turizm haftasını kutluyoruz. Ve başarılar diliyoruz.
2019 yılından bu yana dünya korona ile mücadele ettiği malumunuzdur. Dolayısıyla turizm alanın dada sıkıntılar yaşanmıştır. Bu gün 15-17 Nisan 2022, turizm haftasının başlangıcı olmaktadır. 2022 yılında normal hayata dönen turizmin, ülkemize, Trabzon’ a ve insanlar için mutluluk getirmesini temenni ediyorum.
TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; Türkiye tarihi, kültürel, arkeolojik ve coğrafi konumu itibariyle de dünya’ in turizm merkezi olmaktadır. Trabzon’ da, bu değerlerin varlığı ile turizmin odağındadır.
TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; Trabzon, 2022 yılında turizme kapılarını açarken, kültürel yapı içinde, yüklenilen mirasa sahip olmakla önemli yer tutmaktadır.
Trabzon turizm şehridir. Ancak, kapılarını turizme açan Trabzon’ un, kültürel ve sosyal özelliklerindeki varlığına sahip olması yetmemektedir. O halde, bu özelliklerini sunabilmesi gerekmektedir. Bakın, özellikle şehir tabelalarındaki yazılı isimlendirmelerle şehrin tanıtılmasında ısrarla yanlışlara devem edilmemelidir. Resmiyette olmayan isimlendirmeler tabelalarda neden yer almaktadır? (MAĞMAT BOĞAZI, MAHMAT BOĞAZI gibi…) Olmayan isimleri şehir tabelalarında gören vatandaşlarca da bu isimler kullanılarak Trabzon şehrinin tanıtımında gerçek kimliğinden uzaklaştırılması olmamalıdır. TÜRKAV’ in Trabzon için yaptığı çalışmalarına objektiflikle destek verenlere bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum.
2022 turizm yılı döneminde, Belediye ve Kültür – Turizm alanlarında görev yapan tanıtma büroları, rehberler gibi kamu görevlilerinin Trabzon için, daha çok hassasiyet göstermelerini hatırlatmak istiyorum.
Trabzon’ un tarihi dokusuna, coğrafyasına, kültür varlığına, kemençesine, atma türkülerine kadar zengin ve iklim özelliklerine göre 2022 yılı turizm dönemi diliyorum.
Trabzon ve çevresinde eski etnosların adını yansıtan; Oğuz, Horoz, Turanlı Muguzı, Mağura, Komarita, B. Gorgor, Toroslu, KARLUK ŞUMERİYA ( Karlık) Türkmen pazarı, Türkmen yaylaları… Vs. toponimlerinin kaynağının araştırılması göstermektedir. Türkoloji’deki anlatımları ÖRNEK: aba (abla, büyük kız kardeş), abıca (abla, büyük kız kardeş), aga/aka( aga, ağabey, büyük erkek kardeş), ütülemek ( koyun, tavuk gibi hayvanların kıllarını, tüylerini yıkamak), yelmek (bir işin bir şeyin peşinde koşmak, koşturmak), …gibi.
Trabzon bölge ağzındaki eski Türkçe unsurları inceleyen, tarihi ve bilimsel araştırmalarda kısaca yer verdiğimiz değerlendirmelerde Mağmat’ la ilgili bir isme rastlanılmamakta olup, 1461’ den sonra FETİH sonrası kullanılan isim olarak yer aldığı açıktır. Ve değiştirilerek günümüze kadar gelen özelliğe sahiptir. Bu bölge önemli turizm merkezi olma konumuna sahiptir.
Kenan KURU Trabzon TÜRKAV Başkanı