2024 Yılı İşgücü Piyasası Araştırmasının saha çalışması 15 Nisan – 17 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Konuya yönelik açıklamalarda bulunan Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Servet KABA; “Türkiye İş Kurumu, işgücü piyasası verilerini yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayımlamakla yükümlüdür. Bu amaç doğrultusunda 2007 yılından itibaren yılda en az bir kere olmak üzere Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından İşgücü Piyasası Araştırması yapılmaktadır. Araştırma kapsamında iş ve meslek danışmanlarımız tarafından 949 işyeri ziyaret edilecektir. Trabzon ilinin tamamında gerçekleştirilecek olan bu araştırma ile işgücü piyasasının yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekilme nedenleri, işgücü piyasasındaki mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecektir. Bu çalışma ile birlikte Trabzon işgücü piyasasının fotoğrafı çekilecek ve açık iş oranı belirlenecektir. Trabzon ilinde sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilecektir” dedi.
Araştırmanın bilimsel ve anlamlı sonuçlara sahip olacağına değinen KABA: “Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılacak araştırmada ilimizde bulunan 20 ve çalışanı olan tüm işyerleri ile 10-19 arası çalışanı olan 47 işyeri, 2-9 arası çalışanı olan 76 işyeri çalışmanın başından sonuna kadar, il müdürlüğümüzde konusuna hakim, güçlü bir ekiple koordine edilecektir. Nitekim Trabzon’da da işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışacak işgücü temininde sorunlar yaşanmaktadır. Mesleki eğitimsizlik ve alanda uzmanlaşamama gibi nedenler işe girişi zorlaştırmakta ve işyerleri de nitelikli işgücü bulmakta zorlanmaktadır. Yapılan araştırmanın analiz edilmesinin sonucunda İPA çalışmasından elde edilen sonuçlara dayanılarak 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırma Raporu oluşturulacaktır. Oluşturulan rapor yardımıyla Trabzon genelinde mesleki eğitim ihtiyacı tespiti ve planlaması yapılacaktır. Ayrıca bu çalışmamız mesleki eğitim veren kurum ve kuruluşların alan/dal planlamalarına dayanak olmaktadır. Raporla kayıt altına alınan geleceğin meslekleri ile karşılanamayan talepler değerlendirilerek öğrenci ve iş arayanların kariyer/meslek planlamalarına perspektif sunma amacı da taşınıyor. Bu sayede de bir nevi işgücü piyasasının nabız tutulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Son olarak Trabzon İŞKUR İl Müdürü KABA; “Bu vesileyle şimdiden katılımlarıyla katkı sunacak işverenlerimize teşekkür ediyor. Çalışmadan ortaya çıkacak sonucun ilimiz ve ülkemiz istihdamına, geleceğine katkı sunmasını temenni ediyorum” dedi.
TRABZON VE ÇALIŞMA İŞ KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ