Fındık üreticilerimizin, ilimiz fındık hasat tarihi belirleme komisyonumuzun almış olduğu kararı uygulamalarını istedi.
Erken hasadın fındıkta verim ve randımanı düşüreceğini, daldaki fındıkları silkeleyerek fındık meyvesinin %75 ‘inin yere düşüyorsa hasada başlanmasının, hasadı daldan değil de yerden yapılmasının; fındıkta kilo artışına, randımanın yüksek olmasına ve işçilik maliyetinin düşük olmasına büyük oranda katkı sağlayacağını söyledi.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Başkanlığında 2024 yılı fındık hasat tarihi ve Fındık İhracatının belirlenme tarihi toplantısı 24.07.2024 tarihinde gerçekleşti. Arazi çalışmaları ve komisyon toplantısında Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ’ de bulundu”.
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu :
22/02/2013 tarih ve 28567 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2013/4284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen “Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı” nın 4 üncü maddesinin (ğ) fıkrasına istinaden, “Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve Faaliyet Esaslarına Dair Genelge” çerçevesinde, Trabzon ilinde fındık toplama ve ihraç tarihlerinin tespiti için, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür V. Sn Erdal YAVUZ’un başkanlığında , Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı , Trabzon Zirai Karantina Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TMO Trabzon Şube Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası Başkanlığı ve Fiskobirlik Genel Müdürlüğü kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyonumuzca, 24/07/2024 Çarşamba günü saat 14:°°’da yapılan toplantı sonucunda,
TRABZON ili ve ilçelerinin;
Sahil kesiminde (0-250 metre arası rakım) 10/08/2024
Orta Kesiminde (251-500 metre arası rakım) 17/08/2024
Yüksek kesiminde (500 metre ve üzeri rakım) 24/08/2024 tarihlerinde fındık hasadının yapılması kararlaştırılmıştır.
Hasat öncesi mutlaka önceden motorlu tırpan ya da el tırpanı gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı. Fındıklar daldan değil de yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat edilmelidir. Hatta fındık bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması beklenip fındıkları silkeleyerek tüm fındığın fileye dökülmesi sağlanıp file toplanmalı. Bu şekilde hem işçilikten kar edilmiş olur hem de erken hasadın önüne geçilmiş olur.