Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan;Dünyada En Büyük Sorun, “Su Sorunudur”

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı buluşmalarında konuşan Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Türkiye’nin sanıldığı kadar su zengini olmadığını belirterek, iklim değişikliği ve çevresel sorunlar nedeni ile temiz su kaynaklarının hızla tükendiğini söyledi.


Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan;Dünyada En Büyük Sorun, “Su Sorunudur”

CİHANNÜMA Derneği Trabzon Şube Başkanlığı tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı buluşmalarında konuşan Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan; dünyada en büyük sorunun su sorunu olduğuna dikkat çekerek, “21. yüzyılda su büyük önem arz ediyor. Tatlı suların en önemli kaynağı yağışlar fakat Türkiye dünya ortalamasının altında yağış alıyor. Önlem almadığımız takdirde mevcut şartlarda kişi başı bin 313 metreküp olan suyumuz 2030 yılında bin 200 metre küpe, 2050 yılında ise 757 metre küpe gerileyeceği bilim adamlarımızca tahmin edilmektedir. ”dedi.

Hedefimiz Su Kayıplarını Yüzde 25’Lere Düşürmektir

Tarımda kullanılan su miktarının yüzde 45 olduğunu belirten Müdür İsa Kaplan, “Hedefimiz bu oranı 2050’li yıllarda yüzde 65’lere çıkarmaktır. Toprağı değil bitkiyi sulayarak modern sulama ile yüzde 75’e varan su tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. ”dedi. Türkiye’de yıllık 450 milyar metre küp yağış düştüğünü belirten Müdür Kaplan, “Yer üstü su miktarımız 94 milyar metre küp, yer altı su miktarı 18 milyar metre küp, yıllık toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar metre küp iken kullanılabilen toplam su miktarı 58,41 milyar metreküp. 2050 yılında ise 84 milyar metreküpe gerileyerek yüzde 25-30 oranında azalacağı tahmin ediliyor. Nüfus 85,25 milyondan 2050 yılında 110 milyona çıkarak yüzde 32 artış olacağı tahmin ediliyor. Hedefimiz su kayıplarını yüzde 33,54’ten yüzde 25’lere düşürmektir. ”dedi.

Evsel kullanımlarda kişi başı günlük yaklaşık 146 litre su kullanıldığını belirten Müdür Kaplan, günlük kişi başı 93 litre su israf edildiğini belirterek, Cumhurbaşkanımızın Eşi Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde su bilincini artırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak 1000 okulda öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Gelecekte su sıkıntısı çekmememiz adına almamız gereken tedbirler yönünde, su verimliliği ile ilgili azalt, yeniden kullan, değiştir şeklinde üç önemli strateji üzerinde durduklarını belirten Müdür Kaplan;

Su kullanımını azalt stratejileri için, “ellerimizi yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapatılması, duş süremizin 7 dakika veya altına indirilmesi, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolu bir şekilde çalıştırılması, sebze ve meyveleri akar musluk yerine su dolu kapta yıkama, klozet rezervuarlarında ve musluklardaki su sızıntılarının önlenmesi, az su kullanımını sağlamak amacıyla musluk uçlarına perlatör takılması, klozet rezervuarlarında kullanılacak su hacmini azaltmak için rezervuara su şişesi yerleştirilmesi, halıların ve balkonların tasarruflu yöntemlerle temizlemesi ve hatta sadece silinmesi gerekir. “ dedi

Yeniden kullan stratejileri için, “yağmur suyu hasadının yapılarak kazanılan suyu özellikle bahçe sulamada yeniden kullanılması, duşta suyun ısınmasını beklerken akan suyu uygun yerlerde yeniden kullanmak üzere toplanması, ev tipi arıtma cihazlarının çıkış suyunun toplaması ve temizlikte yeniden kullanılması, sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılan suyu uygun yerlerde yeniden kullanılması gerekmektedir. “dedi.

Değiştir Stratejileri için,” sensörlü ve düşük basınçlı musluk ve bataryalar kullanmalı, klasik duş başlıkları yerine düşük akışlı eko havalandırmalı duş başlıkları kullanmalı, çok su tüketen

sifonlar yerine çift kademeli ve düşük hacimli sifon modelleri tercih etmeli, akıtan su israfına neden olan tesisatı yenisi ile değiştirmeli, su ve enerji tasarrufu özelliğine sahip bulaşık ve çamaşır makinelerini tercih etmeli, kuraklığa dayanıklı az su isteyen bitkilerden peyzaj düzenlemesi yapmalı, çim yerine malç kullanmalıyız. “dedi.

CİHANNÜMA Derneği Trabzon Şube Başkanı Köksal Hamzaoğlu, sunumlarından dolayı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan’a teşekkür etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber