Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

TRABZON HAVALİMANI’NIN İÇLER ACISI DURUMU 4 BAKANI OLAN TRABZON’A YAKIŞMIYOR

Trabzon’un son yıllarda yoğun turist alması nedeniyle Trabzon Havalimanı ülkemizin en yoğun kapasiteli ilk 10 havalimanı arasında girmiştir. Buna rağmen mevcut kapasite yolcu trafiğini kaldıramamakta, özellikle dış hatlar terminalinin yetersiz ve köhne hali gelen yabancı yolcular için ülkemiz imajını olumsuz etkilemektedir.


TRABZON HAVALİMANI’NIN İÇLER ACISI DURUMU 4 BAKANI OLAN TRABZON’A YAKIŞMIYOR

Bunun yanında, havalimanı pistinin yetersiz kalması ve yıllardır talep edilen 2’nci pistin hala yapımına başlanmaması nedeniyle geniş gövdeli uçaklar (Airbus A380 ve Boeing 747-8 modelleri) Trabzon havalimanına iniş yapamamakta, birçok turizm acentesi dış hatlar binasının yetersiz ve bakımsızlığı yanında, havalimanının teknolojik altyapısının yetersizliğini de gerekçe göstererek Trabzon Havalimanı’na rezervasyonlarını iptal etmektedir. Bu durum Trabzon’un önemli döviz gelirinden mahrum kalmasına neden olmaktadır. Trabzon Havalimanının 2’nci pist ve hizmet binaları yapımının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 2027 yılı yatırım programına alınması, Trabzon’un sahipsizliğini ve siyaset aktörlerinin Trabzon’a ne kadar duyarsız kaldığını açıkça ortaya koymaktadır.

Bunun yanında, Trabzon’dan son yıllarda havayolu ile yoğun bir şekilde hazır giyim ürünleri, su ürünleri, gıda ve savunma sanayi ürünlerinin ihracatı havayolu ile yapılmakta ancak Trabzon Havalimanı’nda kargo terminalinin bulunmaması ihracatçılarımızın büyük mağduriyetine neden olmakta, İstanbul’a aktarılan ürünlerin burada yeniden yurtdışı terminaline aktarılması hem zaman kaybı hem de ilave yüksek maliyetlerin doğmasına sebebiyet vermektedir. 1 Milyar $ üzerinde ihracatı olan Trabzon’da havalimanı kargo terminali olmamasına rağmen, 44 Milyon $ civarında ihracatla Trabzon ihracatının 25’te birini gerçekleştiren Tokat ili havalimanında yeni kargo terminalinin tamamlanarak hizmete açılması, Trabzon’un sahipsizliğini gözler önüne seren bir diğer vahim hadisedir. Yıllardır Trabzon Havalimanı’nın yetersiz kaldığı, turist yoğunluğunu karşılayamadığı ve ihracat için bir kargo terminalinin dahi olmadığı dile getirilmesine rağmen, Trabzon 20 yıldır bu konuda oyalanmıştır.

Bu nedenle, 2027 yılı beklenilmeden, Trabzon ekonomisi için büyük bir aciliyet arz eden Trabzon Havalimanı’nın 2’nci pistinin yapımına başlanması, yurtiçi ve yurtdışı yolcu terminallerinin bir an önce şehrimize yakışır ülkemiz imajını destekler bir yapıya kavuşturulması ve ihracatçılarımıza hizmet verecek içinde

soğuk hava deposunun da yer alacağı kargo terminalinin ivedilikle yapımına başlanması, ayrıca sisli havalarda inemeyen uçaklar için büyük mağduriyet yaşayan Trabzon halkının bu mağduriyetinin giderilmesi için gerekli olan teknolojik altyapı ile donatılmış modern bir havalimanının en geç 2 yıl içinde Trabzon’a kazandırılması gerekmektedir.

Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber