Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, düzenlediği iftar yemeğiyle basın temsilcileriyle bir araya geldi. Önemli açıklamalarda bulunan Başkan Sayın şu ifadelere yer verdi: “2023 yılında bir basın açıklaması yapmıştım. O dönem hem Trabzon Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı yapıyordum hem de tarım il müdürlüğünde hayvan sağlığı şube müdürlüğü görevini yürütüyordum. Trabzon’daki genel sorunlara değindik. Ancak bir sorun yani Trabzon’da kesimhane sorunu birilerini rahatsız etti. Ve ben bu açıklamayı oda başkanı olarak yaptım. Gelen bir telefonla birilerinin aleyhine konuşmam gerekçesiyle görevden alındım. Halbuki kimsenin aleyhine konuşmadık. Madem siyasi irade telefonu kaldırıp bir memuru görevden aldırabiliyorsa aynı siyasi irade telefonu tekrar kaldırıp bu işi beceremeyen Büyükşehir’in Sağlık İşleri Daire Başkanına, ‘Niye orada oturuyorsun, neden Trabzon’un bir kesimhanesi yok.’ Deseydi diye çok istedim. Neredeyse bir sene olacak.”
4 ÇOCUKLU ANNE ÖLDÜ
“Trabzon’da kesimhane sorunu yok aslında çünkü kesimhane yok. Herkes rahat, 3 maymunu oynuyor. Şalpazarı’ndaki kasap dere kenarında hayvanını kesiyor. Of’taki kasap, kasap dükkanının arkasında. Biz de alıp etleri çocuklarımıza yediriyoruz. Peki bu etler kontrol ediliyor mu? Akçaabat’ta 4 çocuklu anne, ölmek üzere kesilen hayvanın etini yediği için şarbondan öldü. Belki de 3-5 milyona yapılacak kesimhanelerle bu sorun çözülecekken şimdi çocuklar annesiz. 3-5 milyonu geçtim 500 milyonun bir canın yanında değeri nedir? Veteriner hekimler, halk sağlığının teminatıdır. Yediğimiz etler veteriner hekim kontrolünde değilse o et yenmez. Hayvan canlıyken ve kesildikten sonra tespit edilecek hastalıklar vardır. Hayvandan insana geçen 350 tane hastalık var. Şarbon hemen etki eder. Ancak 10-20 sene sonra başka şekilde ortaya çıkabilecek hastalıklar var.”
YILLARIN KANAYAN YARASI
“Trabzon’un marka Akçaabat köftesi var. Coğrafi işareti de var. Bunun anlamı da şudur. Trabzon’da kesilen hayvanın etlerinden yapılıyor. Peki, bu hayvanların kesildiği mezbahayı gösterin denirse, nereyi göstereceğiz? Kesimhaneyle sorumlu belediye Büyükşehir Belediyesidir. Daha önce veteriner daire başkanlığı vardı. Zorluoğlu döneminde bu daire kapandı. Bu işler Sağlık İşleri Dairesine bağlandı. Vakfıkebir’de yıllar önce yapılmış bir kesimhane var. Bir de Akçaabat’ta yılların kanayan yarası derenin kenarında kesimhane var. Zorla ruhsat alınmış. Ruhsatının olmaması gerekirken kaçak kesimleri önlemek adına ruhsatı devam ediyor. Şimdi yeni dönem başlayacak. 5 yıl kesimhane olmadan halk sağlığını tehlikeye atarak devam edildi. Aslında savcılığa suç duyurusunda bulunmamız gerekir halk sağlığını tehlikeye attıkları için.”
KESİM HALA YAPILMIYOR
“Akçaabat’ta Et Süt Kombinası var. Kesim hala yapılmıyor. Yeni tarım il müdürü geldi. Gelir gelmez ilk Et Süt Kombinasını ziyaret etti. ‘Et Süt Kombinası bölgemize hizmet veriyor’ şeklinde basında bir haber! Trabzon’a gelen tarım il müdürü kamuoyunu yanlış yönlendiriyor. Neden orası çalışıyormuş gibi hava yaratıldı? Yetkililerin yerine getirmedikleri sorumluluklarını örtbas etmeye mi geldiniz? 4 aylık sürede 97 ton karkas yapıldığı açıklandı. Yani günde bir tane ithal büyükbaş kesmişler. Burayı aktif hale getirsinler. Burasının ivedilikle ya belediyeye devredilmesi ya da haftanın belli günleri için sözleşme yaparak hizmet satın alması gerekiyor. Normalde kombina besicilik yapılan yerde vardır. Ancak Trabzon’da besicilik yok. Erzurum’da var kombina. Biz belediyeye devredilecek diye yaptırdık. Kombinada bir tane hayvan kesiliyorsa bu restorana vs. satılıyor. Biz, ‘Kasap vatandaştan aldığı büyükbaşı nerede kesecek?’ diye soruyoruz. Kaşüstü’nde kesimhane evlerin arasında kaldığı için haklı olarak kapatıldı. Peki, yeni kesimhaneniz nerede? Of’tan başlayın doğu ilçelerinin hiçbirinde kesimhane yok. Kimse de sormamış ‘Benim kesimhanem nerede?’ Şimdi yaşadığımız dönemde kesimhaneye daha çok ihtiyacımız var. Eskiden köyümüzde besler keserdik. Şimdi öyle değil. İngiltere’de çıkan hastalık bir hafta sonra Trabzon’a gelebiliyor.”
SADECE GÜNÜ KURTARDILAR
“Trabzon’da ne hayvan kesimleriyle ilgili plan sunuldu ne de sokak hayvanları ile alakalı, barınaklarla ilgili bir adım atılıp radikal çözümler sunuldu. Sadece günü kurtardılar. Trabzon veteriner işleri yönünden 5 yıl kaybetti. Trabzon halkı ve Trabzon’a gelen turistler sağlıklı et yemeyi hak ediyor. Marka olan Akçaabat köftemizi de tehlikeye atıyoruz. Trabzon bu anlamda sos veriyor. Ben görevden alındım. Çözüm oldu mu?”
AÇIKLAMA BAHANE EDİLDİ
“Benim görevden alınmam konusunda aslında yaptığım açıklama bahane edildi. Giden Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay ile görev sürem aynı anda bitti. Parçaları sonra birleştirdik. Şube müdürlüğü görevimi yürütürken il müdürüm beni çağırdı. Bir siyasi partinin yöneticilerinden birileri gelmiş. Onay işletme belgesine ihtiyaçları olduğunu söyledi. ‘Verelim, tesisiniz nerede? diye sordum. Su ürünleri ihracatı yapacaklar. Tesislerinin olmadığını, onay işletmesi belgesini alıp daha sonra tesisi yapacaklarını söyledi. Öyle çalışmadığımızı, tesis olması gerektiğini ve onay basamakları olduğunu açıkladım. Odadan çıktık. Sonrasında görevden alındım, bu onayı vermeyen il müdürü ve il müdür yardımcısı da görevden alındı. Sonra da o işe bakan veteriner hekim o işten alınıp başka işe verildi. Sadece kesimhaneyle Erol Sayın görevden alınmaz. Çünkü basın açıklamamızda kötü bir şey söylemedim.”
SORUNU ÇÖZMESİ LAZIM
“Şu anda Ortahisar’da bir kasabın hayvanını keseceği bir kesimhane Trabzon’da yok. Sadece Vakfıkebir’de var. Akçaabat’taki küçük çaplı. İnsanlar nerede kesim yapıyor? Ya fındık bahçesinde ya da dere kenarında. Tarım İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi işbirliği yapıp bu sorunu çözmesi lazım. Büyükşehir’e başkan seçilen Sayın Ahmet Metin Genç’ten büyük beklentimiz var. Yan gelip yatan yetkililerin görevlerine devam etmeyeceklerini düşünüyorum.”
15 SENE İDARE EDİLDİ
“Bugün Dünya Sokak Hayvanları Günü. Bir ara Türkiye’de ‘köpeklere ötenazi yapılalım mı?’ konuşuldu. Biz veteriner hekimiz. Hayvanları yaşatmak için varız. Sokak hayvanları için becerememişiz barınak yapmaya, uyutalım mı diye tartışıyoruz. Nüfus çok diye insanları da mı öldürelim? Yerel yönetimlerin başarısızlıklarını bizim mesleğe kimse yıkmasın. 15 sene önce yapılan bir barınakla idare etti bu Trabzon. Kedi barınağıyla alakalı bir şey yapılmamıştı. Ortahisar Belediyesi veteriner işlerindeki arkadaşlarımızın Beşirli’deki kedi kliniğiyle ilgili bir gayreti olmasa kedi ile ilgili çok büyük sorun yaşayacaktık.”
İLAÇLARLA İLGİLİ SIKINTI VAR
Arı ölümleriyle ilgili ise Sayın, “Arıcılar kendilerini uzman sanıyor. Kullandıkları varroa belki ölümleri sıfırlayabiliyor. Ancak balda kalıntı yapıyor mu, kanserojen mi? Arı ilaçlarıyla ilgili çok ciddi sıkıntı var ülkede. Karekod sistemine geçilmesi gerekir. Veteriner, eczane dışında her yerde ilaç satılmaya başlandı. İlaçların çoğu da sahte. Bakanlık üst taban fiyatı belirleyebilir.” diye konuştu.