TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalıyız”
TTSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, GS1 Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2019 yılının perakende satış için dönüşüm yılı olacağını vurgulayarak, “Teknoloji, angajman kurallarını değiştirecek. Tüketiciler, müşteriler, her zamankinden daha fazlasını talep edecek.
TTSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, GS1 Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2019 yılının perakende satış için dönüşüm yılı olacağını vurgulayarak, “Teknoloji, angajman kurallarını değiştirecek. Tüketiciler, müşteriler, her zamankinden daha fazlasını talep edecek. Bu nedenle, 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalıyız” dedi.
Ticari ortaklar arasındaki işbirliğini geliştirme ve tedarik zincirinin etkinliğini artırma amaçlı standartlar ve çözümler geliştiren, Uluslararası GS1 Organizasyonu Genel Kurulu İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Toplantı, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, GS1 Türkiye’nin kurucusu TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Migros Türk A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, GS1 Yönetim Kurulu Başkanı ve Johnson & Johnson Başkan Yardımcısı Kathyn Wengel ile GS1 Genel Müdürü Miguel Lopera’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantıya GS1 Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren’de katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, İstanbul’un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyada 2 kıtada yerleşik tek şehir olduğunu belirterek, “Napolyon, ‘dünya bir tek ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu’ diyerek, İstanbul’un stratejik önemini vurgulamıştır. İstanbul; 82 milyar dolar ihracat hacmi, 240 milyar dolara ulaşan milli geliriyle, 130 ülkeyi geçen bir ekonomik büyüklüğe sahiptir. Yılda 11 milyona yaklaşan yabancı turist sayısıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 10 şehri arasında yer almaktadır. Geçen ay açılan ve dünyanın en büyüklerinden biri olan, İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’u küresel bir transit merkezi haline de getirecektir. İşte tüm bu nedenlerle, sizleri, hem eski dünyanın, hem de günümüz dünyasının merkez şehri, İstanbul’da bir araya getirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin yılda 170 milyar dolar mal, 50 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “İtalya ile Çin arasında, en büyük sanayi üretim hacmine sahibiz. Avrupa Birliği’nin 6. büyük ticaret ortağıyız. Otomotiv, beyaz eşya, tekstil ve gıda başta olmak üzere pek çok sektörde, Avrupa’nın birinci tedarikçisiyiz. Son 20 senede, ülkemize gelen, pek çoğu Avrupa ve ABD kaynaklı, uluslararası doğrudan yatırım yaklaşık 210 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Uluslararası GS1 Organizasyonu’nun, ortaya koyduğu standartlar ve çözümlerle, tedarik zinciri yönetiminde, bilgi teknolojilerinin etkin biçimde kullanımını sağladığını anlatan TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Yani ticaretin küresel dili haline geliyor. Eskiden ticaretle uğraşmak, üretmek, pazarlamak, satmak, sadece fiziki emek isteyen bir işti. Şimdi; sanayi 4.0, nesnelerin interneti, kendi kendini yöneten fabrikalar, kendi kendine sipariş veren buzdolapları, kasasız alışveriş, online satın alıp, başka bir ülkedeki mağazada fiziksel değiştirmek isteyen müşteriler var. Yani iş hayatı artık dijital ortamda. Tüketicimiz de orada. Firmalar da. Alışveriş, tedarik ve lojistik de artık dijitalde. Tüm bunlar, tedarik zincirinin sorunlarını çözecek; üretici, dağıtıcı ve satıcı firmalara destek olacak bir yapıya ihtiyaç duyuyor. İşte, hem sağlam küresel standartları koyma, hem de firmalara çözüm olacak sistemleri geliştirme kapasitesiyle GS1, tüm bunların üstesinden gelebilecek, tek uluslararası organizasyondur.
GS1 Sistemleri, 170 ülkede 2 milyona yakın işletme tarafından kullanılmaktadır. GS1 aynı zamanda, geliştirdiği standartlarla küresel boyutta e-ticaretin altyapısını oluşturmaktadır. GS1 Organizasyonunun, kamuoyunca yaygın biçimde bilinen bilgi standartlarından biri, ürünlerin üzerinde bulunan barkod numaralarıdır”.
Hisarcıklıoğlu, dünyanın ilk standart kanununun Anadolu coğrafyasında ortaya çıktığını vurgulayarak, “1502 yılında yürürlüğe giren, Kanunname-i İhtisab-ı Bursa (Bursa Belediyesi Kanunu), dünyanın ilk standart kanunu olarak kabul edilmektedir. Bu kanunda; hayvan ürünleri, sebze-meyve, tuz, ekmek, sanayi ürünleri, tahıl ürünleri, orman ve deri ürünlerinin satışları, konulacak fiyatlar ve kalite nitelikleri, bir standarda bağlanmıştır. 5 asır sonra şimdi, hem daha fazla bilgiye ulaşmak, hem de bilgi kirliliğiyle mücadele etmek durumundayız. İşte, GS1’in barkod sistemi sayesinde, firmalarımız, alışveriş hacminden, ürün tercihine, tedarikten lojistiğe kadar her alanda, bilgiye kolayca ve hızla ulaşabiliyor” dedi.
GS1’in var olma sebebinin sadece standartların oluşturulmasıyla sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Firmalara çözüm olacak sistemlerin geliştirilmesi, firmaların servis sağlayıcısı olarak yapılanması; GS1’in ilerideki başarısı için şarttır. Özetle artık hem iş hayatı, hem de bireysel hayat hızla dijitale doğru evrilmektedir. Teknolojiye ayak uydurmak, tedarik zincirini dönüştürmek hepimiz için zorunlu. Zira 2019, perakende satış için dönüşüm yılı olacak. Teknoloji, angajman kurallarını değiştirecek. Tüketiciler, müşteriler, her zamankinden daha fazlasını talep edecek. Bu nedenle, 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalıyız” şeklinde konuştu.
-Ticaret Bakan Yardımcısı Uçarmak
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da GS1’in tüketiciye sundukları çözümler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Bakanlık olarak, ticaretin her alanında bulunduklarını dile getiren Uçarmak, ithalatta denetim, piyasa gözetimi, piyasa denetimlerinin koordinasyonunu da Ticaret Bakanlığının sağladığına işaret etti.
Uçarmak, GS1 çözümlerinin, Ticaret Bakanlığının ilgi alanındaki birçok yerde kullanıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Antrepolarda, gümrüklü malların tedarik zincirinde barkod sisteminin çok başarılı şekilde uygulandığını gördük. Bunun çok faydalı ve ticari alanın bütününe hitap edecek, yeni çözümler üretecek bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Perakende ticaretin alanı ile ilgili son günlerde bazı düzenlemeler yapmaya, kırmadan, dökmeden uygun çözümler bulmaya çalışıyoruz. GS1’in önerdiği çözümlerin, özellikle denetim sağlanması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
-GS1 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar
GS1 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise son yıllarda dünyada ve Türkiye’de iş yapış şekillerinde yaşanan değişime dikkati çekti.
İşin pazarlama sürecine kadar her noktada ciddi bir dönüşüm yaşandığını ifade eden Yorgancılar, şunları kaydetti: “Bu dönüşüm küresel ekonomiyi de etkisi altına alarak yeni bir sürece doğru bizleri de götürmekte. Eğer iş yapmak istiyorsak ‘Ben bu sürece dahil olmak istemiyorum’ deme şansımız da kalmamıştır. Öyle ki, birey olarak, firma olarak, ülke olarak küresel sisteme entegre olmak zorundayız. Bunun için de yasal düzenlemelerden karşılıklı anlaşmalara, bilgi transferinden ürün pazarlamasına kadar uymakla yükümlü olduğumuz standartların farkında olmalı ve gereğini yapabilmeliyiz. Gelişen trendler ve karmaşık rekabet ortamlarında tedarik zincirinin etkinliğini artıran standartlar ile aynı dili konuşan bir pazar yaratmak için GS1 olarak çalışıyoruz. Barkod sistemi ile ürünleri, üretim bantlarını, taşıma sistemlerini izleyerek değişen koşullar karşısında yeni çözümler üretmeye gayret ediyoruz.”
Ender Yorgancılar, GS1 barkodlarının, BBC tarafından “Dünya Ekonomisini Modernleştiren 50 Buluş” listesine girdiğini bildirdi.