Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

TEREYAĞIN MEMLEKETİNDE BÜYÜK COŞKU 

Tonya 19. Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali büyük bir kalabalıkla, coşku içerisinde gerçekleşti. Gün içerisinde başlayan programlar çelenk sunma töreni ve kortej yürüyüşle başladı. Festival, Ayhan Güner İlkokul Bahçesinde devam etti. 


TEREYAĞIN MEMLEKETİNDE BÜYÜK COŞKU 

Festivallere AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, Tonya Kaymakamı Muhammet İkis, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Başkan Yardımcısı Ahmet Esmer, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, AK Parti ve MHP ilçe başkanları ve binlerce vatandaş katıldı.

Festivalde yöresel sanatçılar müzik ziyafeti yaşattı, gece horon gösterileri şenlendi, protokol konuşmaları ve plaket takdimleri ile devam etti.

TEREYAĞININ TAPUSU TONYA’DA

Gecenin açılış konuşmasını yapan Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, “Trabzon’umuzun Allah’a şükürler olsun, coğrafi işaret almış çok önemli ürünleri var. Örneğin Hamsiköy sütlacımız, Sürmene bıçağımız, Akçaabat köftemiz, Çarşıbaşı keşanı, Tonya tereyağımız. Tonya tereyağımız tarihi kökeni olan, özellikle Osmanlı salnamelerinde namından ve özelliklerinden bahsedilen, gıda piyasasında bu güne kadar son derece önemli yer almış, Trabzon’a önemli getiriler sağlayan çok önemli bir ürünümüz. Bir gıda ürünümüz. 1887 tarihinde Osmanlı salnamelerinde Trabzon tereyağı olarak bilinen ürünün Tonya’da üretildiği, bu tereyağının çok meşhur olduğu, Vakfıkebir’den Trabzon’a ve Trabzon’dan da ülkemizin farklı yerlerine, özellikle de saraya gönderildiği yazmaktadır. Buradan da anlaşıldığı gibi tarihten beri Trabzon tereyağı olarak bilinen ürünün asıl yerinin Tonya olduğunu anlıyoruz. Tarihte olduğu gibi bugün de bu üretim devam etmektedir. Trabzon tereyağı tarihten gelen özelliklerini korumuş ve bugüne kadar gelmiş. 2017 yılında 360 tereyağı arasında 1. seçilmiş ve 2018 yılında da Tonya Belediyemizin girişimleriyle Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle taçlandırılmıştır. Bugün için ilçemizin en önemli geçim kaynağı. 19.sunu düzenleyeceğimiz bu festivaller ile tereyağının ekonomik değerinin bir daha dizayn edilmesi ve birlik beraberliğimizin sergilenmesi amacıyla da oldukça önemlidir.” dedi. Beşel ayrıca festivalde emeği geçen başta Trabzon Milletvekili Salih Cora, Genel Müdür Okan İbiş ve katkıları bulunan herkese teşekkür etti.

Tonya Kaymakamı Muhammet İkis ise, “Tonya tereyağı kokusuyla aromasıyla lezzetiyle 2018 yılında coğrafi işaret almış, Osmanlı Salnamelerinde adından söz ettirmiştir. İnşallah bir Tonya Tereyağımız bir dünya markası olacaktır.” dedi. 

SİZLERLE BİR ARADA OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM

Genel Müdür İbiş, “Deniziyle yeşiliyle muhteşem doğasıyla kendisine hayran bırakan Trabzon’umuzun 19. Tonya Tereyağı Festivalinde bir aradayız. Ben Trabzonlu birisi olarak burada sizlerle buluşmaktan dolayı oldukça mutluyum. Kıymetli hemşehrilerim, festivaller kültürel bağları güçlendirir geleneklerin devamını sağlar. Tonya Tereyağı kendine has kokusu, lezzeti ve aromasıyla coğrafi işaret alan Tonya Tereyağımızı, kültürel mirasımızı korumak yaşatmak açısından oldukça önemli olan bu etkinliklerin hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Festivalde söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, festivalin hayırlı olmasını dileyerek Genel Müdür İbiş’ten Tonya Turizmi için destek istedi. Ataman, Tonya’nın turizmde yükselen bir trende geçtiğini ifade ederek her 200 metrede bir aile işletmesinin kurulması gerektiğini ve eğitim noktasında kültür ve turizm bakanlığı araştırma ve geliştirme müdürlüğünün desteğini istedi.  

TONYA ARTIK BİR DÜNYA MARKASI

Festivalin kapanış konuşmasını yapan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, “Sözlerime başlamadan önce sofrasından Tonya Tereyağını eksik etmeyen ve her gittiğimizde ilçemize güçlü yatırımları aldığımız ve bu festivale de kendisini bilhassa davet ettiğimiz ilçemizi 2 kere ziyaret ederek şereflendiren Cumhurbaşkanımızın sizlere selam ve muhabbetlerini iletiyorum. Tonya sadece Trabzon’da bilinen, Karadeniz’de bilinen bir ilçe değildir, Tonya artık Türkiye’de bilinen bir ilçe değildir. Tonya artık Osmanlı Salnamelerine konu olan Tonya Tereyağı ile dünyada bilinen bir ilçedir. Doğasıyla, yeşiliyle, yaylalarıyla bilinen bir ilçedir. Tonya mertliğiyle, insanının hasıyla sözüyle bilinen bir ilçemizdir. Bu manada siz değerli hemşehrilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Allah hepinizden razı olsun. Bugün sizlerle hasret giderdik, bir araya geldik, aynı horunu aynı halkanın etrafında buluşarak birlik ve beraberliğimizi herkese gösterdik. Şunu ifade etmeliyim ki pandemiden dolayı birbirimize hasret kaldık, bizler sizleri, sizler de bizleri özlemiştiniz. Tekrar yeniden horonlarımızla, kemençelerimizle, sanatçılarımızla, festivallerimizle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçen yıl biraz buruk geçti. Çayan Hüseyin içimizi yaktı, Sait Uçar hepimizi derinden sarstı. Onların bu kültürümüzün, bu geleneklerimiz buralara taşınmasında çok büyük emekleri vardır. İnşallah onların bu katkılarını gelecek nesillere taşımaya devam edeceğiz. Tek bir şey söylemek istiyorum; iyi ki sizlerin Milletvekiliyim, iyi ki sizlerin hemşehrisi, iyi ki sizlerin bir kardeşiyim. Biz insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla hizmet etmeye devam ediyoruz. Her zaman sizlerin emrine amadeyiz. Allah nasip ederse sizlere daha fazla hizmet etmeye gayret edeceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Programın sonunda festivalde emeği olanlara plaket ve hediye takdimi yapıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber