Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Karadeniz Bölgesi ve Trabzon İlinde Deprem Riskini azaltmak için İYİ Parti tarafından araştırma önergesi verildi.
Önerge üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, “Tarihsel kayıtları incelediğimizde ilimizde hiçbir zaman depremin meydana gelmediği ve deprem kaynaklı hiçbir yıkıcı etkinin olmadığı, aktif ve diri bir fay hattının bulunmadığı tespit edilmiştir.” diyerek, Trabzon’da büyük bir su taşkını ve sel riskinin söz konusu olduğuna vurgu yaptı.
11 KEZ DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU
Sözlerine 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmak, depremin izlerini ortadan kaldırmak ve hayatı normale döndürmek için yoğun bir gayret ortaya koyduklarını ifade ederek başlayan Milletvekili CORA, Türkiye’nin herbir bölgesinde meydana gelebilecek herhangi bir afet riskini bertaraf etmek için yapısal çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı. CORA, TBMM’de 11 kez Deprem Araştırma Komisyonu kurulduğuna ve başta 7269 sayılı Yasa olmak üzere birçok yasal düzenlemenin hayata geçirdiğine dikkat çekti.
TRABZON’DA AKTİF VE DİRİ BİR FAY HATTININ BULUNMADIĞI TESPİT EDİLDİ
Milletvekili CORA, “En son 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin ardından 02/03/2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde tüm grupların dâhil olduğu Deprem Araştırma Komisyonu kurulmuş ve Afyonkarahisar Milletvekilimiz Sayın Veysel Eroğlu Başkanlığında çalışmalarına ve faaliyetlerine başlamıştır. İlgili önergede bahsi geçen hususların her biri bu Araştırma Komisyonunun çalışma gündemi içerisine dâhil edilmesi mümkün olup yeni bir araştırma komisyonu kurulmasına gerek bulunmamaktadır. Bu iddiaların, ortaya konulan hususların tamamı bu Deprem Komisyonu içerisinde çalışmalara dâhil edilebilir. Kaldı ki önergenin içerisinde Trabzon’da bir fay hattının bulunduğunun somut bilgisi bilimsel raporlarda yer almamaktadır, sadece jeologların ve bazı akademisyenlerin varsayıma dayanan ifadeleri mevcuttur. Karadeniz Bölgesi’ni birinci derecede tehdit eden doğal afetler olarak değerlendirdiğimizde, tarihsel kayıtları incelediğimizde ilimizde hiçbir zaman depremin meydana gelmediği ve deprem kaynaklı hiçbir yıkıcı etkinin olmadığı, aktif ve diri bir fay hattının bulunmadığı tespit edilmiştir.” dedi.
DEPREMDEN ÖNCE BÜYÜK BİR SU TAŞKINI VE SEL RİSKİ SÖZ KONUSUDUR
“Trabzon’da kesinlikle deprem olmaz gibi bir anlayışımız söz konusu değildir.” diyerek sözlerine devam eden CORA, “Depremler, seller, su taşkınları, toprak kaymaları, kaya düşmeleri, çığ, fırtına, yangın başta olmak üzere ülkemizde afet riski altında olan birçok bölge vardır. Şu bir gerçektir: Türkiye’de ortalama en fazla yağış alan bölgelerden bir tanesi de Trabzon’dur. Depremden önce çok büyük bir su taşkını ve sel riski söz konusudur. Son 50 yıla baktığımızda deprem yok ama selden dolayı 161 kişinin can kaybına neden olan afetler yaşadık. Biz de önceliklerimizi buna göre belirliyoruz. Hem sel hem afete göre depreme göre tedbirlerimizi alıp çalışmalarımızı ortaya koymaktayız.” şeklinde sözlerini tamamladı.