
TATSO Genel Sekreteri Özoğlu ve heyet üyelerine meclis toplantısında karşılıklı olarak bilgiler verilerek paylaşımlar yapıldı.
TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer konuşma yaparak fındık hakkında bilgi verdi, Türk Somon balığına uygulanan gümrük vergisinin haksız rekabet yarattığına dikkat çekti.
Nevzat Özer, borsanın işlem hacminin büyük kısmını ihraç ürünü olan fındığın teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Türkiye fındık üretiminin yüzde 53’ünün ana kesimi olan Doğu Karadeniz’den sağlanmaktadır. Trabzon’un bundaki payı ise yüzde 9 civarındadır” diyerek şunları söyledi.
“Her ne kadar fındık üretiminde il olarak geri planda kalsak da Türkiye fındık ihracatının yaklaşık yüzde 40’ı Trabzon’dan yapılmaktadır. Bunu yapan firmalar borsamızın üyesidir. Fındıkta geçmişten günümüze hemen hemen daima ihracatımızda ilk sırada Almanya’nın olduğunu belirtmek ve bunun için de kendilerine teşekkür etmek isterim. 2022-2023 sezonunda yapılan 298 bin tonluk ihracatın 85 bin tonu Almanya’ya yapılmıştır. Temennimiz üretimini arttırmak için çalışmalar yaptığımız fındığımızı Almanya’ya daha fazla ihraç edebilmek için işbirliğimizi ve bu alandaki çalışmalarımızı geliştirmektir.”
Çay ticaretini de arttırmalıyız…
4 bin yıllık geçmişi ile Trabzon’un, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan bir kenttir. Avrupa-Asya arasında köprü vazifesi de gören Türkiye’nin Orta Asya ve Kafkaslara açılan en önemli yerleşim merkezlerinden olduğuna dikkat çeken Nevzat Özer; “Bu vesile ile Türkiye’den sonra Türk vatandaşı kimliği taşıyan en fazla kişinin yaşadığı ülke olan Almanya ile her alandaki ilişkilerimizi karşılıklı olarak geliştirmeliyiz. Fındık haricinde dünyada en fazla çay üretimi yapan 5 ülkeden biri olan Türkiye’den Trabzon bu üretimde de ikinci sırada yer almaktadır. Bu da Almanya’ya çay ticaretini arttırmak için çalışmalar yapma gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.
Türk Somonuna vergi kaldırılsın…
Denizlerimizde üretilen ve son yıllarda marka haline gelerek dıştan büyük talep gören Karadeniz Somonu konusuna da değinen TTB Meclis Başkanı Özer şu talepte bulundu:
“Balık üretimi ile artmaya başlayan ihracatımızda Almanya’nın da yer almasını bekliyoruz. Türkiye’de üretilen Türk Somonu yani Gökkuşağı Alabalığı tüm dünyada talep görüyor. Ancak Avrupa Birliği kendi firmalarını korumak için yüzde 2-9 arasında ilave Gümrük Vergisi getirmiş. Biz bu durumda rekabetçi olamıyoruz. Bunun kaldırılması lazım. Haksız rekabet
yaratıyor. Bu konuda ortak çalışmalar ve işbirlikleri yapılması her iki ülke içinde yararlı olacaktır.”
TATSO üyesi olan firmalar birçok avantajı beraberinde getiriyor…
TATSO Genel Sekreteri Okan Özoğlu da Almanya’daki ticaret olanakları, şirket kurulumu ve destekler hakkında meclis üyelerine yönelik kısa bir bilgilendirmede bulunduktan sonra firmaların üye olmasının birçok avantajı da beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.
Özoğlu, yaptığı sunumda Almanya pazarı hakkında bilgilendirmelerde bulundu, Almanya’da şirket kurulumu, teşvikler ve vergi uygulamaları, yatırım hibeleri, kamu kredileri ve garantileri gibi konularda detaylı bilgiler vererek meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı.