Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, yapımından günümüze kadar aralıksız olarak kullanılan bu serender, bölgemiz sosyal hayatı, kültürü ve serender mimarisinin tanıtılması amacıyla belediye ekiplerimiz tarafından alınarak Hürriyet Parkı’na kurulduğunu söyledi. Taşıma işlemi öncesinde yapının tüm parçaları tek tek numaralandırılarak söküldü; ardından bu alana, yapımında olduğu gibi çivi kullanılmadan tekrar kurulumu gerçekleştirdiklerini kaydeden Bıyık, ‘’ Hemen hemen her mahallemizde evlerin yanı başında yer alan ve özel mimarisiyle Karadeniz Kültürü’nün bir parçası olan serenderlerin, güzellikleri ve zarafetleri gören herkesin ilgisini çeker. Eski dönemlerde mısırı kurutma ve saklama görevini gören ve herkesin çocukluk anılarınının bir parçası olan bu serenderi Tepeköy mahallemizden alarak ilçe merkezinde yapımını tamamladığımız Hürriyet Parkı’na kurduk. Bu vesile ile daha fazla hemşehrimizin bu serenderi ziyaret etmesini sağlamış olacağız. Sarenderin içerisinde sergilediğimiz yine yöremize ait eski bakır eşyalar ve bir birinden değerli kilim ve bezler Cazılar Deresi Alabalık Tesisi İşletmecisi Ahmet Şahin tarafından hediye edilmiştir. Kendisine teşekkür ediyorum. Geçmiş köy yaşamını yansıtan bu serender ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaracağına inanıyorum. İlçemize hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.
ZİYARETÇİLER İÇİN BİLGİLENDİRME TABELASI ASILDI
Belediye ekipleri tarafından serenderin girişine asılan tabela ile ziyaretçiler bilgilendiriliyor. Serenderin tarihi ile ilgili işte o bilgiler.
‘’Bu serenderin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık 120 yıl önce inşa edildiği düşünülmektedir. Yomra’nın Oymalı (Uz Godil) Mahallesi’nde türbesi bulunan Hacı Ruşen Efendi’nin babası Hacı Kamil Efendi (vefat: 1905) tarafından Sifter Köyü’nde (Tepeköy Mahallesi), Sifterli ustalara inşa ettirilmiştir. Yapımının 3 ila 4 yıl sürdüğü bilinmektedir. Serender, aynı köyden temin edilen kestane ağaçlarının, ‘kol hızarı’ ile biçilmesiyle elde edilen tahtalarla yapılmıştır. Serenderin inşası, çivi kullanılmadan, geçme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Yapımından günümüze kadar aralıksız olarak kullanılan bu serender, bölgemiz sosyal hayatı, kültürü ve serender mimarisinin tanıtılması amacıyla Yomra Belediyesi tarafından alınarak Hürriyet Parkı’na kurulmuştur. Taşıma işlemi öncesinde yapının tüm parçaları tek tek numaralandırılarak sökülmüş; ardından bu alana, yapımında olduğu gibi çivi kullanılmadan tekrar kurulumu gerçekleştirilmiştir’’.