Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Tarihi ipek yolu canlandırma projesi TOKİ mi oluyor!

4342 sayılı Mera Kanunun 14 inci maddesinde “yatırım yapan kişi ve kuruluşlar, talep edilen amaç için tahsis amacı değiştirilen yeri Valiliğin bilgisi olmadan başka birine devredemez.


Tarihi ipek yolu canlandırma projesi TOKİ mi oluyor!

Devrettiği zaman söz konusu alan özel sicile kaydedilmiş sayılır. Tahsis amacı değişikliği talebine yönelik kullanılmayan yerlerle birlikte iki yıl içerisinde yatırım yapılmayan yerler özel sicile kaydedilir.” denilmektedir.

Ortahisar Belediyesinin tahsis amacı değişikliği gerekçe raporunda ”4000 yıllık tarihi geçmişiyle, ticaretiyle ve eşsiz güzellikleriyle günümüzde yeni arayışlarda olan turizm cazibe merkezlerinden birisi olduğu malumunuzdur. …Kentlinin yaşadığı çevreden uzaklaşarak dinlenme, eğlenme gibi boş zaman etkinliklerini geçirebilecekleri bölge parklarına gereksinim duyulmaktadır. Bu amaçla var olan dinamiklerini harekete geçirmek amacıyla kentin güneyinde bir planlamaya gidilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Planlama kapsamında Ortahisar İlçesi Geçit, Akoluk ve Ağıllı Mahallelerini içine alan mera ve orman alanlarını kapsayan doğal ortama zarar vermeyen    “Tarihi ipek yolu canlandırma projesi…” talebi doğrultusunda geçit mahallesinde bulunan 443.329,44 m2 merada tahsis amacı değişikliği yapılması ile ilgili arazi hazine adına tescil edilmiş. Ancak projenin uygulanması için iki yıllık süre dolduğu için tahsis amacı değişikliği iptal edilmesi gerekirken 14 inci madde kapsamına aykırı olarak Maliye hazinesi tarafından T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) adına tescil edildi. Yapılan uygulama Mera Kanunun ilgili maddelerine aykırı bir uygulamadır.

Sonuç olarak büyük beklentiler ile projelendirilen (“Tarihi İpek yolu canlandırma projesi” kapsamında “bölgede yapımı öngörülen ve başta İlçemiz olmak üzere İlimize katkı sağlayacak önerilere genel bakış”) başlığının altında; ahşap yürüyüş yolları, spor tesisi, doğal çocuk oyun alanı, horon düzü, dağ kızağı, telesiyej, kademelendirilmiş yollar, ahşap dinlenme alanları, manzara gözlem alanları, topoğrafya ile uyumlu teraslar, seyir terasları ve seyir cumbaları bu vesile hayallerde kaldı. Kamunun hazine arazileri ve meraları göze ve kulağa hoş gelen tahsis amacı değişikliği için süslü projeler sunuluyor. Fakat uygulamaya bakılınca sonucun hiçte öyle olmadığını görüyoruz.

Çok geç olmadan daha güzel ve yaşanılır bir gelecek için ülkemizin meralarına ve güzelliklerine hep birlikte sahip çıkalım. Geçmiş tecrübe ve istatistiklerden faydalanarak bilimin ışığında hareket edilmeli ve meralarda binalar değil, hayvanlar için ot büyümeli.

 

                                                                                                             ZMO Yönetim Kurulu Adına

                                                                                                                      Cemil PEHLEVAN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber