Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

‘Şekspir’in Suçu Ne?’ oyunu 2.Tiyatro Festivalinde izleyicisiyle buluştu.

2020 yılında kurulan Trabzon Tiyatrolar Birliği tarafından organize edilen 2.Tiyatro Festivali’nde Gugulumdakiler Tiyatrosu’nun oynadığı ‘Şekspir’in Suçu Ne’ adlı oyun büyük beğeni topladı.


‘Şekspir’in Suçu Ne?’ oyunu 2.Tiyatro Festivalinde izleyicisiyle buluştu.

Bu yıl 2’incisi gerçekleştirilen ve oyun sayısı artırılan Tiyatro Festivalinde birbirinden güzel oyunlar izleyiciyle buluşuyor.

Rubenis AVM Tufan Ünlü Sahnesi’nde dolu dolu geçen festivalde önceki akşam Gugulumdakiler Tiyatrosu sahne aldı. Genel Sanat Yönetmenliğini Adnan Taç’ın, yönetmenliğini Prof.Dr.Hüseyin Sabri Kurtuldu’nun yaptığı ve Şükrü Üçüncü’nün yazdığı oyunda Prof.Dr. Hüseyin Sabri Kurtuldu, Şükrü Üçüncü ve Serpil Dere başrolleri paylaştı.

Konservatuarı yeni bitiren yönetmen Serpil’in bir an önce sektöre girmek için zaman kaybetmemek adına alelacele William Shakespeare’in 16’ıncı yüzyılda kaleme aldığı ‘Romeo ve Juliet’ oyununu sahneye koymak istemesi ile gelişen olayların anlatıldığı oyunda diyaloglar ve kostümler izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Sahnelenen oyunda, hazırlıkları yapılan oyunun provasında yaşananlar anlatılmaktadır. Serpil, oyunu çıkartabilmek için yaşadığı kasabadan Cevdet adında bir yakınının kendisine yardım etmesini ister. Cevdet de bu oyunda arkadaşı Niyazi ile birlikte rol alır. Ancak prova hazırlıkları hiç de düşündükleri gibi gelişmez. Niyazi’nin oyun metninde yazılı olan rolleri benimsemeyerek reddetmesi ve içinden geldiği gibi oynamaya çalışmasıyla olaylar farklı boyut almaya başlar. Bu gelişmeler oyunun çok daha keyifle izlenmesini sağlar.

Oyunun sonunda yönetmen Prof. Dr. Hüseyin Sabri Kurtuldu’ya KTÜ Tiyatro Kulübü Genel Sanat Yönetmeni ve Tiyatrolar Birliği yöneticisi Ahmet Akyol tarafından plaket takdim edildi.

Gugulumdakiler Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Adnan Taç oynanan oyunlarda yerel tiyatrolardaki tiyatrocuların kendi yazdıkları eserleri sahneye koyduklarını belirterek, “Gugulumdakiler Tiyatrosu olarak kurulduğumuz 2011 yılından bu güne arkadaşlarımızın kendi yazdığı oyunları oynadık. Dışardan herhangi bir oyun sahneye koymadık. Kendi içerisinde oyun yazmak, yeni bir oyunu seyirciyle buluşturmak bana göre bir yenilik ve ayrıcalıktır. Bağımsız tiyatroların zaman zaman bunu yapmasını ben başarılı buluyorum. Çünkü hiç tecrübe etmediğiniz, örneğini görmediğiniz bir oyunu seyirciyle buluşturuyorsunuz ve bu da öyle kolay bir iş değildir” dedi.

Daha sonra salonu dolduran tiyatro severler oyunculara sorular yönelterek karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Oyunun yönetmeni Prof.Dr. Hüseyin Sabri Kurtuldu ise oyunun mantığını anlatan bir konuşma yaptı.

Oyunun yazarı Şükrü Üçüncü genelde oyunlarında batıya göndermeler olduğuna ilişkin bir soruya ise Anadolu halkı olarak batıya karşı anlamsız bir sevgi olduğunu oysa Türk edebiyatı ve tiyatrosunda çok büyük değerlerin bulunduğunu belirterek şöyle cevap verdi:

“Bizim Anadolu halkı olarak batıya karşı anlamsız bir aşkımız var. Mustafa Kemal Atatürk’te 105 sene önce savaşırken batıya karşı savaşıyordu şimdi yine batıya karşı savaşıyoruz. Bunu bir türlü atamıyoruz üstümüzden. Stresimiz var ve stresimize yeniliyoruz. Oysa bizim

Kavuklumuz var, Pişekarımız var. Münir Özkul’umuz, Ferhan Şensoy’umuz, Muhsin Ertuğrul’umuz var. Muhsin Ertuğrul’un adı bugün Muhsino Dimitri Yasevis olsaydı hepiniz ona hayran kalırdınız. Doğruya doğru kusura bakmayın.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber