Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

ŞEHRİN SORUNLARI KALKINMAYLA ÇÖZÜLECEK

İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ziyaretinde, “Trabzon’un sorunları çok daha kolay bir şekilde çözülebilir. Bunun için Trabzon’un hızlı bir kalkınma sürecine girmesi ve kendini yenilikçi bir anlayışa teslim etmesi gerekir”

 

İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’ni ziyaret ederek oda başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı ile görüş alışverişinde bulundu. Burada konuşan Prof. Dr. Karslı, Trabzon’da araç sayısının yıl içinde yaklaşık 10 kat arttığını ancak yol ağlarında herhangi bir atılım gerçekleştirilmediği için ulaşım sorunu oluştuğunu belirtti.

Karslı’nın ardından sözü devralan Aksoy, “Jeofizik mühendisliği bilim itibarıyla hasarsız test yöntemlerimi başarıyla kullanan ve çok miktarda doğru veriyle birlikte kapsamlı hasar değerlendirmesi yapan bir meslektir. Dolayısıyla büyükşehir belediyesi bünyesinde inşaat mühendisleri ile birlikte geliştirilen uygulamalarla bir disiplin halinde jeofizik mühendisleri de birlikte çalışacaktır. Bu etkileşim önemli görülmektedir. Günümüz dünyası özellikle bu meslekten her geçen gün faydalanmaktadır. Biz de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevine layık görülürsek öyle yapacağız” ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında Trabzon’un ulaşım sorununa ilişkin değerlendirme de yapan Aksoy,  “Şimdilerde şehirlerde doğru imar uygulamaları ve huzur veren kentler olmadığı için, insanlar hem köy hem de kent arasında bir kaçışın içine giriyor bu da trafiği olumsuz etkiliyor. Toplu taşıma da Trabzon’da güçlü ve konforlu olmadığı için insanları özel araç kullanmaya mecbur bırakıyor” dedi.

TRABZON RİSK ALTINDA

Jeofizik mühendislerinin Türkiye’de çok etkin bir role sahip olduğunu belirten Aksoy, jeofizik mühendisleri odasında olmaktan ötürü duyduğu mutluluğu belirterek sözü Karslı’ya bıraktı. Karslı, jeofizik mühendislerinin yetki alanlarından bahsettikten sonra imar uygulamalarıyla ilgili bilgiler verdi. Karslı, konuşmasının devamında, “18 Mart 2018’de yaklaşık 22 yıllık bir çalışma sonucunda Türkiye’nin yeni bir bina ve deprem yönetmeliği resmi olarak yayınlandı; fakat 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girdi. Yayınlandıktan sonra itirazlar, mahkeme süreçleri oldu ama bir yenilik oldu. Deprem derece haritası yerine farklı bir uygulama ile harita oluşturuldu. Trabzon özelinde bunu değerlendireceğim. Trabzon’la ilgili çok önemli sorunlar var. Trabzon daha önce 4. Derecede deprem bölgesi olarak görünüyordu. Yani depremin etkisi zayıf görünüyordu. Ancak artık bu değişti. Yeni deprem yönetmeliğinde Trabzon’da sahil kesimlerde, doğal ve suni dolgular üzerinde yapılan her yeni ve yüksek katlı binalarda, yamaç molozlarının üzerinde yapılan her yeni binada risk daha fazla.” diyerek Trabzon’daki tehlikeyi gözler önüne serdi.

SONUMUZ RİZE

GİBİ OLACAK

Trabzon’da hep ‘Kuzeydoğu Anadolu fay hattına 130 km uzağız’ söylemine sığınıldığını belirten Karslı, “Bu fay hattına 130 km uzak olmamız bizi kurtarmaz. Trabzon’da risk 2 kat arttı. Çünkü riski azaltacak önlemlerimizi almadık. Bu konuda duyarlı olmak zorundayız. İnşaat işçisi yapacağı binayı yatay kuvvete dayanıklılığı açısından 2 kat daha sağlamlaştırılmalı” dedi ve Akyazı’daki stadyum projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karslı, “2008’lerde başlayan devasa projede denizin içi doldurulmaya başlandı. Ancak bu sırada denizi araştırmış olan herhangi bir rapor yoktu. 10 Nisan 2010’da bu konuyu gündeme taşıdık. Bunun üzerine bize yapılan zemin etüdü çalışması ulaştırıldı. O zaman da söz konusu rapora itiraz ettik ve 2 bin civarında olan kazık sayısını 4 bine çıkardık. 80 cm. genişliğinde 20 metre derinliğinde kazıklar yaptılar. Akyazı’nın bulunduğu zemin sorunlu bir zemin. Bu zamanla paslanma etkisini gösterecektir. Zaten açıklar, yarıklar, oturmalar başladı. Çok acele edildiği için sorun çıkıyor. Rize’de 1960’larda yapılan dolguların zararları şimdi çıkıyor. Trabzon için de aynısı olacak” dedi.

ODALARIN DENETİM

YETKİSİ ALINDI

Karslı, TMMOB’ye bağlı bütün odaların kamuyu denetleme yetkisinin yasalarla ellerinden alındığı bilgisini paylaştı. Bu durumun denetimsiz işlere yol açtığı değerlendirmesinde bulunan Karslı, “Kontrollerimiz ve denetlemelerimiz, raporlarımız olurdu. Yapılacak işi incelerdik. Ancak bunu elimizden aldılar. Şimdi belediye bunu kendi eliyle yapıyor ve bu işin belediye tarafından yapılmasının çok verimli olmadığı da aşikar” dedi.

İMAR YÖNETMELİĞİ

DEPREM YÖNETMELİĞİNE

UYGUN DEĞİL

Aksoy’un ardından Akyazı’daki dolgu alanına yapılması planlanan Şehir Hastanesi hakkında da görüş belirten Karslı şu şekilde konuştu: “Şehir hastanesi bu alana yapılmamalı. Orası bir burun ve diğer kıyı noktalarına göre çok daha fazla rüzgar alıyor. Bu da yapının aşınma sürecine olumsuz etki edecektir. Ciddi kayıplar olabilir. Burada hastane yapımı konusunda bir kez daha düşünülmelidir.” Şehri yönetenlerin şehrin bileşenleri ile görüş alışverişinde bulunmamasını eleştiren Karslı, “Trabzon’da büyük bir heyelan sorunu var ancak buna rağmen bilinçsiz bir yapılaşma süreci devam ediyor. İmar yönetmelikleri hala 2019 Deprem Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmedi. 100 km sahilimiz var 80’i dolgu. Balıkçılık ölüyor Trabzon’da 75 metreye kadar olan canlı sınırına dolgularla müdahale ettik. Sel ve taşkınlara yol açacak işler yapılıyor. Yomra Deresi üzerinde TOKİ konut yapıyor. Maçka Deresi üzerinde hastane var. Haçkalı Baba Hastanesi dere yatağı üzerinde. Dolayısıyla sel ve taşkınlar kaçınılmaz hale geliyor” şeklinde konuştu.

YERLEŞİME UYGUNLUK

HARİTASI YAPILMALI

Trabzon’da hala bir yerleşime uygunluk haritası yapılmadığı bilgisini paylaşan Karslı, “Bu konuda çok geç kalındı. Dolayısıyla yerleşime uygun olmayan alanlarda hızlı bir şekilde yapılaşma oldu.  Bu büyük bir eksikliktir. Şehrin yerleşime uygunluk haritası ivedilikle yapılmalıdır. Şehri sahiplenecek bir ismin belediye başkanlığı makamına gelmesi gerekir. Diğer bir konuda yapılan hayvan barınağında veteriner olmaması ve bunun artık yığınsal bir sorun haline gelmesidir. Bu konuda da ciddi anlamda sokak hayvanlarının korunacağı ve bakımının üstleneceği bir hayvan barınağı olmalıdır” dedi.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

DİKKATE ALACAĞIZ

Görüşmenin devamında Kaşüstü Mahallesi’ndeki yapılaşma üzerine görüş belirtildi. Bu konuda konuşan Aksoy, “Buradaki binalarda yeşil donatı alanları ve sosyal alanlar yetersiz. Trabzon’da müthiş bir bilgi birikimi var; ancak bir yönetim zafiyeti de var. Trabzon bilime sırtını döndü. Trabzon Büyükşehir Belediyesi gelir getirici mekanizmaları kuramadı. Trabzon’un sorunları çok daha kolay bir şekilde çözülebilir. Bunun için Trabzon’un hızlı bir kalkınma sürecine girmesi ve kendini yenilikçi bir anlayışa teslim etmesi gerekir. Trabzon’da her anlamda güçlü bir birikim, potansiyel var. Bunu ortaya çıkarmak için katılımcı bir çerçeve çizilmelidir. Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yapacak kişinin objektif olması ve kalkınmaya yönelik girişimlerde bulunması şarttır. Bizler de bu anlamda belediye başkanlığına layık görülürsek, herkese söz hakkı tanıyacak, uzman görüşleri de dikkate alacağız. Jeofizik mühendislerinden oluşan özel bir ekip de kuracağız. ” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karslı, Aksoy’a başarılar diledi. Ziyaret hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sonlandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber