Prof. Dr. Ortaylı “salgın 2 yılda biter” diyenlere nedenini söyleyerek itiraz etti
Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) tarafından düzenlenen “VMD Zirve 2021” etkinliğinde konuşan Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’deki doktorları “küresel olarak kendilerini ispat etmiş panepidemolog güruhu” olarak tanımlayarak onların açıklamalarından referansla salgının bitmeyeceğini ve çeşit çeşit devam edeceğini söyledi. Ortaylı, bitme ihtimalinin hangi şartlarda gerçekleşebileceğine de değinerek önlemlerden birinin de maliyecilere düştüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Ortaylı’nın İspanyol gribinden hareketle“salgın 2 yılda biter” diyenlere de itirazı vardı.
“VMD Zirve 2021” etkinliğinin ‘Sosyal Hayatta Değişim’ oturumu VMD Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kubuş moderatörlüğünde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla gerçekleşti.
Pandemiler bitmeyecek çeşit çeşit devam edecek
Tarihte yaşanan salgınlara değinen Prof. Dr. İlber Ortaylı, pandemilerin hiçbir zaman dünyada eş zamanlı olmadığını söyledi.
1918 ile 1920 arasında yaşanan İspanyol gribinin iki yıl sürmesinden hareketle “koronovirüs salgını da iki yıl sürer, biter” düşüncesine itiraz eden Ortaylı, buna gerekçe olarak ise şartların değişikliğinden bahsederken 20 YY başında nüfusun 1,5 milyarken bugün 8 milyar olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ortaylı, günümüzde insanların sürekli üretip, satın alıp, tükettiğini vurgulayarak, “Görülmemiş bir sanayileşme ve tüketim eğilimi olan bir toplum var. Son derece hava kirliliği mevcut. Bu şartlarda pandeminin kesilmesi mümkün değil. Nitekim aklı başında bilim insanlarımız var. Türkiye’deki tabipler artık küresel olarak kendilerini ispat etmiş panepidemolog güruhu oldular. Bunu söylemek için hekim olmak gerekmiyor. Hekimlerin de söylediği bu iş kesilmez devam eder.” şeklinde konuştu.
Kontrol araçları vergilendirmedir
KOVİT- 19 aşısını bulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin de salgının kesilmeyeceğini söylediğini hatırlatan Prof. Dr. Ortaylı sözlerine şu şekilde devam etti:
“Epidemia (salgın) çeşit çeşit devam edecek. Şayet tüketimimizi ayarlamayı, gıda meselesini ve tabiatı kullanmayı, onu kirleten maddeleri ortadan kaldırmayı beceremezsek durum iyi değil, okyanustaki balıkların içinden plastik partikülleri çıkıyor. O şişeler ufalandıkça, parçalandıkça balık ne bilsin yiyor. Moritanya enteresan bir yer. Ot yok. Keçiler ambalaj kutusu yiyormuş. O etten ne olur? Cezayir mesela orada petrol var ama meskun bölgeler büyüdükçe kıyıdan içeri doğru, içeriden de çok garip bir şekilde yeşillik azalıyor. Çöl istila etmeye başlıyor. Kocaman ülke yakında Türkiye kadar nüfusu besleyemeyecek ki nüfusu bizim ki kadar değil. Bütün bunların üzerinde durulması gerekiyor. Böyle bir ortamda insanların bazı şeyleri düşünmesi gerekiyor. Bu konuda maliyecilere planlarını yapmak düşer. Maliyenin lüzumsuz ve yanlış tüketimi vergilendirerek önlemesi yollardan biri. Bu üretimin ve tüketimin yerinde kontrolü ile mümkündür. Kontrol araçları da dediğim gibi vergilendirmedir. O zaman her şey bir hizaya gelir. “
Medeniyetin, günlük hayatın işlemesi, bir takım operasyonların, hesapların hızlı ve global şekilde yapılabilmesi için dijitalleşmenin önemli olduğuna değinen Ortaylı, “Fakat buna güvenilmez.
Ansiklopediyi karıştırmak başka bir şeydir. O cebinizdeki aletten yüklenen bilgiden bakmak başka bir şeydir. Bir ansiklopediyi karıştırırken aradığın kadar aramadıklarını da bulursun.” şeklinde konuştu.
Şampiyonların yok olacağını hiç düşünmeyin
Prof. Dr. Ortaylı, elektriğin çok iyi kullanıldığı bir teknolojinin mevcut olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
“İnsanlar bu teknoloji sayesinde bazı işlemleri çok kısa sürede yapabiliyorlar. Bunu kalemle yapamazsın. Bilin ki zihninizin bu işi kavrayacak kadar işlemesi gerekir. Ama tembel bir zihinle bu medeniyeti götüremezsiniz. Yani robot sizin yerinize düşünmez. Bilgisayarda çözeceği problemin programı vardır başka bir şey yoktur.
Bilgisayarlara çok iyi satranç işlemleri veriliyor. Ancak hiçbir zaman satranç şampiyonu ile baş edemiyor. Eninde sonunda satranç şampiyonu makineyi mat ediyor. Şampiyonların yok olacağını hiç düşünmeyin. Öyle bir şey yok.”