Panik Yapmak Coronavirüsten Korumaz
Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt Coronavirüsün Sosyal boyutuna yönelik açıklamalarda bulundu.
Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt Coronavirüsün Sosyal boyutuna yönelik açıklamalarda bulundu. Kamuoyunun uzun süredir dikkatlerinde olan ve Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan ettiği coronavirüse karşı empatik yaklaşım, itidalli tutum, artan iletişim gibi sosyal tutumlara değinen Kurt:
“Malumunuz olduğu üzere gerek ülkemizin gerekse dünyanın dikkatleri coronavirüs üzerine odaklanmış durumda. Devletimiz bakanlıklarımız var gücü ile bu küresel tehdite karşı mücadele veriyor. Halkımızda da bu hususta ciddi farkındalık oluştu. Gerekli tavsiyelere hassasiyetle uymak önemli olduğu kadar panik ile kaygı düzeyinin aşırı yükseltilmesinden de kaçınmak gerekir. Bilmeliyiz ki panik yapmak bizi coronavirüsten korumaz.
Coronavirüs ile ilgili olarak sağlık bakanlığının tavsiyelerine evham ve panik yapmadan uyulması, aşırı telaş ile ihtiyaç üstü bir alışveriş tutumuna gidilmemesi aksi halde fırsatçıların ekmeğine yağ sürüleceğinin bilinmesi gerekir.
Sosyal tepkilere de biraz değinmek istiyorum. Öncelikle bütün bilgi kaynaklarından sosyal yazılı ve görsel medyadan yoğun bir şekilde bilgi akışı var. Sosyal medyada ilginç bir biçimde gökten patlıcan yağdığı yanıltmacasını bile duyduk. Hal böyleyken her bir vatandaşımız bu bilgi kaynaklarından gelen tüm bilgileri süzgeçten geçirmeden doğru kabul etmemesi ve bu hususta resmi kaynaklardan alınan bilgilere itibar göstermesi gerekir. Keza felaket tellalcısı küçük bir güruhun iyi niyetli olmayan emellerine fayda sağlanmış oluruz. Bu virüse karşı korunmada empatik yaklaşımı da ön planda tutmak oldukça önemli. Bilmeliyiz ki kendi sağlığımız komşumuzun ya da mesai arkadaşımızın sağlığı ile doğrudan alakalı. Virüsten kaçınmanın önemi virüsü bulaştırmamanın önemine denktir.
Madem ki hiç olmadığı kadar evimizde zaman geçireceğiz bunu aile olarak fırsata çevirelim. Aile üyeleri ile ev içinde eski geleneksel oyunları oynayalım. Aile içi artan iletişimimiz çocukların bir şekilde maruz kaldığı felaket senaryolarının etkisini azaltmaya fayda sağlayacaktır.
Şaşırarak söylemek istiyorum ki; çocukları uykuda iken uyandırılıp ellerini yıkayan ebeveynler duydum. Bu tip abartılı yaklaşımlar çocukların gelecek yaşantısı için obsesif kompulsif davranışlara zemin hazırlar. Biz her daim çocuk ruh sağlığını düşünmek zorundayız. Onları koruyalım derken derin izler bırakacak travmalar oluşturmamalıyız. Ailelerin bu derece endişeli tavırlardan uzak durmalarını, panik yapmamalarını tavsiye ediyorum.” Dedi.