Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

ORTAHİSAR BELEDİYESİ, ‘SIFIR ATIK’ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURUYOR

Ortahisar Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumlarda ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında eğitim seminerlerine ve bilinçlendirme faaliyetlerine devam ediyor. 

ORTAHİSAR BELEDİYESİ, ‘SIFIR ATIK’ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURUYOR


ORTAHİSAR BELEDİYESİ, ‘SIFIR ATIK’ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURUYOR

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Ezgi Kazan ve ‘Kuzey Entegre Atık’ personeli Çevre Mühendisi Esra Aydın, TED Koleji’nde öğrencileri ve öğretmenlerine yönelik ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ‘atıkların geri dönüştürülmesi, ayrıştırılması, çevreye zararlı etkileri ve nasıl toplanması gerektiğiyle’ ilgili sunumlarda bulundu.

UYGULAMALI EĞİTİM VERİLİYOR
Proje kapsamında; Yavuz Selim Kemik Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi ve KTÜ Farabi Tıp Fakültesi’nde ambalaj atıklarının ve diğer atıkların kaynağında doğru ayrıştırılıp depolanması denetlendi. İklim değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Kuzey Entegre Atık firmasıyla ile koordineli bir şekilde kamu ve özel kurumlarda denetimlerini ve çalışmalarını sürdürüyor. Kurumlarda ulaşılan personele ‘sıfır atık’ konusuyla birlikte ‘iklim değişikliği farkındalık eğitimi’ ve ‘doğal kaynakların sürdürülebilirliği’ eğitimi veriliyor. Avrasya Üniversitesi’nde gıda ambalajlarının geri dönüşümü semineri verildi. Üniversite kantinlerinde öğrenci ‘bilinçlendirme’ ve ‘geri dönüşüm farkındalık çalışmaları’ yapıldı ve uygun yerlere afişler asıldı.
Kurum ve kuruluşlarının personellerine; ambalaj atıkları (cam, plastik, kağıt, kompozit atıklar) ve bitkisel atık yağların geri kazanımı ve atık piller, tekstil atıkları, atık ilaçlar, florasan lambalar ile elektronik atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili bilgiler anlatıldı. 
1 LİTRE ATIK BİTKİSEL YAĞ, 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR
Çevre Mühendisi Ezgi Kazan, öğrencilere yaptığı sunumda uygun şekilde toplanmayan, ayrıştırılmayan ve alanlara bırakılan çöp ve atıkların çevre kirliliğinin temel kaynağı olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: 
“Ambalaj atıkları cam, plastik, metal, olarak kaynağında ayrı toplanmalı. Yani oturduğumuz konutlarda, çalıştığımız işyerlerinde ve eğitim aldığımız kurumlarda bu tür atıkları ilgili bölümlerine atmak çok önemli. Atık ayrıştırma kaynağında başlar. Bunu asla unutmamalıyız. Yine bitkisel atık yağların kaynağında biriktirilmesi, lavabolara dökülmemesi gerekiyor. Bu şekilde denizlerin, içme sularının kirlenmesini önlemiş oluruz. 1 litre atık bitkisel yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu suların temizlenmesi çok maliyetli ve külfetli bir iş. Biyolojik ve kimyasal arıtma tesisleri gerekiyor. Bunlar da çok pahalı tesisler. O nedenle atık yağları lavabolara dökmemek ve ayrı kaplarda toplamak çok önemli. Vatandaşlarımız atık yağlarını mahallelerimizdeki muhtarlıklarımıza giderek burada bulunan yağ toplama bidonlarımıza dökebilirler.”
“DÖNÜŞTÜRÜLEN ATIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR”
Atık pillerin, kartuşların ve tonerlerin içindeki kimyasallardan dolayı ayrı biriktirilmesi gerektiğini ifade eden Kazan, “Bir adet atık pil içindeki ağır metallerden dolayı 4 metre kare toprağı kirletiyor. O nedenle mutlak suretle gelişi güzel çöp kutularına ya da çevreye atılmamalı. Ayrıca atık pilleri artık ülkemizde geri dönüştüren tesisler var. Tap (Taşınabilir Pil Üreticileri) Derneği tarafından toplanan primer atık piller Kocaeli ilinde Exitcom Geri Dönüşüm Tesisleri’nde ayrıştırma bandında ayrıştırıldıktan sonra kırılarak mıknatıs, elek ve çöktürme yöntemleriyle içerisindeki değerli maddeler geri kazanılıyor. Tehlikeli olanlar ise Şile’de sızdırmaz kuyulara gömülmektedir. Biz vatandaşlarımıza şarj edilebilen pilleri kullanmalarını öneriyoruz. Atık ilaçların eczanelere ve atık getirme merkezlerine getirilmesi sağlanmalı. Bunların bünyesinde de kimyasallar var. Vatandaşlarımız, florasan lamba, elektronik atıklar ve diğer atıklarını Ortahisar Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne getirebilirler. Tekstil atıkları da geri kazanılabilir. Tekstil atıklarını geri dönüştüren fabrikalar var. Bunlardan iplik üretiliyor. Tekstil atıklarının kullanılabilir ve yeni olanları Afrika ülkelerine veriliyor.” diye konuştu. 
Koordinatör Kazan, eğitim verilen kurumlara afiş ve iç mekân kutuları verildiğini, sıfır atık konusunda kurumlarda yaşanan sıkıntıların ve eksikliklerin eş zamanlı olarak giderildiğini belirterek, kurumlar ve çevre görevlileriyle sağlam bir iletişim alt yapısı oluşturulduğunu dile getirdi.  
Şu ana kadar 35 kamu kurum ve kuruluşu ile özel kurumlara ‘sıfır atık’ eğitimi verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber