Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Çekya koordinatörlüğünde yürütülen 2020-1-CZ01-KA229-078275 numaralı “Through MuseumWallstoDigital World” (Müzelerden Dijital Dünyaya) Projesi kapsamında 17 Şubat Anadolu Lisesi öğretmenleri ilk hareketliliklerini gerçekleştirdi. Proje bünyesinde Türkiye, Çekya, İspanya, Polonya ve Romanya’dan 6 okulun katılımıyla toplam 5 ayrı hareketlilik ve 24 etkinlik planlamıştı. İlk hareketlilik 06 Aralık 2021 tarihinde Çekya’nın başkenti Prag’da başladı. Okul dışı eğitim ortamlarından biri olan müzelerde gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerin Web.02 araçları ile desteklenmesi sayesinde aktif öğrenme deneyimlerine başlandı.
Çocuklarımızın kültürel ve doğal mirası devam ettirme konusundaki farkındalıklarının artırılması; geçmişi, bugünü ve geleceği ilişkilendirebilme becerilerinin geliştirilmesi, kültürel varlıkları ve eski eserleri anlamaları, korumaları ve yaşatmaları, kendi kültürlerini ve farklı kültürleri tanımaları hedefiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda çokça önem verdiği ve özel etkinlikler planladığı Müze Eğitimi alanına uluslararası bir proje ile katkıda bulunmak istediklerini belirten 17 Şubat Anadolu Lisesi proje ekibi çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.
Bu projedeki hareketliliklerle yaygın eğitimin okul müfredatlarına entegrasyonu hedeflenmektedir. Katılımcılara süreç boyunca tarih, edebiyat, sanat, doğa, bilim ve teknoloji, spor, endüstri, sosyal bilimler, etik ve insan hakları gibi alanlardaki müzeler ile sürdürülebilir öğrenme alışkanlıkları kazandırılmaya çalışılacaktır.
Buna ek olarak müzelerde öğrenme, öğrencilerin nesnelerin tarihsel değerini anlamalarına, farklı kültürlere saygı duymalarına ve çok kültürlülüğü anlamalarına yardımcı olacaktır. Müzelerin etkin kullanımı, çok yönlü öğrenmeye, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine ve 21. yüzyılın hayat boyu öğrenme becerilerinin edinimine önderlik edecektir.
Proje kapsamında Akçaabat 17 Şubat Anadolu Lisesi öğretmenlerinin katılımıyla 05 Aralık 2021 – 11 Aralık 2021 tarihleri arasında Çekya’nın başkenti Prag şehrinde ev sahibi “Stredni Odboma Skola Multimedialni A Propagacni Tvorby, S.R.O.” kurumunda kısa dönemli ortak personel eğitimi gerçekleştirildi. Projeye ayrıca Türkiye’den Osmaniye Osman Gazi Anadolu Lisesi ile İspanya, Romanya ve Polonya’dan da öğretmenler iştirak etti.
Hareketlilik sürecinde ilk olarak başlangıç toplantıları yapıldı. Bu toplantılarda 17 Şubat Anadolu Lisesi de hazırladığı sunumlar ile okul ve şehir tanıtımlarını gerçekleştirdi. Devamında ise eğitim öğretim yaklaşımları, Web.02 araçlarının tanıtımı, müzelerin eğitime katılımı, sanal gerçeklik ve hologram teknolojileri sunumları yapıldı. Şehir turu, ülke mutfağı, tarihi miras gibi kültürler arası etkinlikler ve Milli Müze, Na Film Müzesi, Mucha Resim Müzesi, Kafka Müzesi, Milli Teknik Müzesi, Cesky Krumlov, Prag Kalesivb müze ve tarihi alan ziyaretleri ile hareketliliğe devam edildi. Etkinliklerin değerlendirilmesi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile hareketliliğinilk aşaması 10 Aralık 2021 tarihinde sona erdi.
Proje kapsamında Prag’da bulunan ekip ayrıca Türkiye’nin Prag Büyükelçiliğine ziyarette bulundu. Büyükelçilik rezidansında gerçekleşen buluşmada Büyükelçi Sayın Egemen BAĞIŞ’a proje çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Samimi bir havada gerçekleşen bu ziyaret yöresel hediyelerin sunulması ile sona erdi.