Bunun akabilinde hiç boş durmadık sürekli Türkiye’nin kalkınması ve büyümesi için ekip olarak çalıştık.
Ticaret Bakanlığı ile protokoller ve projeler yaparak yüzlerce alım heyetleri ve özellikle pandemi süreci boyunca Zoom proğramları düzenledik.
Doğu Karadeniz Bölgesinde hemen hemen her ilimizde 30’a yakın Sağlık turizmi konferansları,yabancı alım heyetleri,sertifikalı KOSGEB kursları ile Sağlık Turzmi konusunda devlet desteklerini anlatarak yeni işyeri açacakların ufuklarına ışık olduk.
2006 yılından beri çıktığımız bu yolda amacımız Sağlık turizmi olgusunu Türkiye’ye yerleştirerek,Sağlık turizmi acentalarının kurulup geliştirilmesi ve asıl önemlisi Dünyadaki Sağlık Sağlık sektöründeki inanılmaz pahalı fiyatlarla Türkiye olarak kalifiye Sağlık teşkilatımız ve teknolojik olsrak gelişmiş hastane alt yapılarımızla Sağlık turizmi pazarını Türkiye’ye kazandırmaktı.
2006 yılında başladığımız zaman 2023 hedefi olan 2 milyon hasta bakmak 20 milyar döviz girdisi elde etmek hedefimizi hemen hemen gerçekleştirdik.Şimdi de 2053,2071 hedefleri oluşturma çabasındayız.
Bizler 2006 yılından beri çıktığımız bu yolda işin ehilleri ile takım halinde yapacağımız her türlü faaliyet konusunda eylem planları oluşturarak konular hakkında ortak akıl çalışmaları sayesinde hedefe ulaşılabilirliğimizi kolaylaştırdık.
Şimdi ben bunları neden anlatıyorum diye soracak olursanız siz sormadan ben söylemek istiyorum.
Bu yaptıklarımız ve yapacaklarımız bizleri böbürlenmemekte aksini ülke milli sevdamız konusunda kamçılamaktadır.
Evet nerden başlayacağımı bilmiyorum ama size 2006 yılından 2019 yılları arasında yaşadığımız küçük örneklemeleri anlatmak istiyorum.
Bölgemizde çalıştaylar,konferanslar düzenlediğimiz bu zamanlarda herhangi bir il valisinin yanına yapacaklarımızı anlatmaya gittiğimizde kendilerine Sağlık turizmi nedir vs gibi soruların cevaplarını anlattığımızda kendilerini bu konuda bilgi sahibi yaparak hatta bizlere bizim hastanelerde her türlü alt yapı var ama bize doktor lazım doktor getirtin diye cevaplar alıyorduk,hatta bölgesel aktif illerin bürokratları ile de görüştüğümüz zamanlarda ise hemen hemen hiçbiri illerimizdeki Sağlık turizmi alt yapısının geliştirilmesi konusunda kendi insiyatiflerini hiç kullanmamışlardır hatta bizleri hep ilgili bakanlıklardan yazılarının ve talimatların geldiği taktirde bizlere yardımcı olacaklarını söylemişlerdir.
Bizler azimle sabırla bu yolda yönlendirici,tavsiye edici açıklamalarımızla oturduğu makamlarından güç alan bazı siyasi ve bürokratların engellemelerine takıldıysakta hukukun bizlere tanıdığı evrensel özgürlüğümüzden hiçbir zaman ayrılmadık,çok çalıştık daha çok çalıştık.
Evet pandemi süreci boyunca Türkiye’deki Sağlık turizminin anlaşıldığı,beyinlere kazındığı ve Türkiye olarak bu pazarda aktif olduğumuz yıllarda artık herkes gerek yazılı medya gerekse görsel medyalarda Sağlık turizminin tanımını,amacını,ülke olarak hedeflerimizi bilmektedir.
Eksiklerimiz neler diye soracak olursanız size bir iki örnek ile eksiklerimizi anlatmak istiyorum.
Doğru pazarı araştırmak ve bu bu pazara yönelik eylem plakları oluşturmak başlığımızla yola çıkacak olursak; Gürcistan Tiflis başkentine Trabzon-Tiflis uçak seferleri başlanmadan önce şahsım olarak gerek Trabzon valimize,gerekse Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanına bu pazarın artılarını ve eksilerini anlatarak buradan Sağlık turizmi konusunda uçağın faydalı olamayacağını,uçağın boş gidip geleceğini bu da büyük zarar oluşturacağını,Tiflis’i;Batum ve civarı yerlerden Trabzon’a gelen hastalar olarak düşünmemiz gerektiğini ve hatta Tiflis’de yıllardır hizmet eden Alman hastanesi,Amerikan hospital,Dünya göz hastanesi,üniversite hastane temsilcilikleri ve ulusal,uluslararası 20’ye yakın sağlık tesisi olduğunu anlattım.
Malesef benim anlattıklarım bende kaldı ve hala bu uçak seferleri devam etmekte ve ulusal uluslararası hastane ve temsilciliklerinin bulunduğu Tiflis’de ki Sağlık sektörü Trabzon’a fayda getirmez onlar en güzel nasılsa birazdan değineceğim garantili uçak var
Trabzon’dan Tiflis’e hasta nasıl götürürüm onu derdinde beyler! Evet Büyükşehir Belediyesi Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ısrarla 100 koltukta garantör olup Medicalparkpark hastanesini,İmperial hastanesini,Ulusoy’u,Oteller birliği’ni,KTÜ Tıp Fakültesini,Ttso’yu,Alışveriş merkezlerini,7 m hastanesini ve göz hastanesini masanın etrafında toplayarak herkese yüz koltuk üzerinden ilgili oranları ile ilgili sözleşme imzalattı.
İlerleyen günlerde ne oldu;
KTÜ Tıp fakültesi yüzde 10 oranı vermekten vazgeçerek imzaladığı mutabakattan vazgeçti,7 m hastanesi vazgeçti,Oteller birliği vazgeçti,Ttaso vaz geçti,İmperial hastanesi bu ay itibarıyla vazgeçiyor.
Tabi bu saydıklarım masanın etrafında Ekim 2024 toplanarak karara imza atan işletmeler ilgili oranları da yüzde yüz üzerinden kendilerine düşen orandadır.
Gelinen noktada şimdi kalan hastane Medicalpark hastanesi neden kaldı diyecekseniz yeni yapımı süren hastane ile belediye ile karşı karşıya gelmemek tabi alışveriş forum avm de bundan geri değil kaçak yerlere ruhsat almak için belediye başkanın dediği mutabakata uyup her ay boş uçağa para vermekteler.
Evet bu işin garantörü olan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı yüzde 10 garantili garantör yani haftada iki kez gidiş dönüş 3. ayı dolan bu uçağa belediyenin bugüne kadar kasasından yaklaşık 60 bin dolar civarında(2 milyon 200 bin civarı) bir para çıkışı olduğu düşünülürse önümüzdeki diğer 3 ay içinde bunun iki katı düşünüldülüğünde bu paranın kimin cebinden çıktığı konusunda ilerleyen süreçte vatandaş olarak hukuk önünde hakkımızı arayacağız.
Belediyenin parası boş işlere heba edilemez.Şimdi farklı bir konuda birşeyler paylaşmak istiyorum.
Trabzon’da bulunan özel hastaneler yerli hastalardan aldıkları ücret devletin onlara vermiş olduğu Sut fiyatlarının hayli üzerinde oldukları için istedikleri gibi zam yaparak yerli hastalardan inanılmaz rakamlar tahsil etmektedirler.
Bu hastaneler çalıştırdıkları yüzlerce eleman ile ayakta durabilmek için Sağlık turizmi hastası bulmak zorundalar.
Çünkü asıl kazanç kaynakları Sağlık turizmidir.
Bu yereldeki hastanelerin birinin yada birilerinin akıllarına gerek kalmadan kendi vizyon ve misyon projeleri ile pazarlama,tanıtım,pazar araştırmalarını kendileri yapmaları gerekmektedir.
Az önce belirttiğim Tiflis uçak mutabakatı şartlarına uymayan Türkiye Büyük Millet Meclisinde vatandaşın paralarıyla yardım alan KTÜ Tıp Fakültesi hastanesi yerelde hasta ameliyat fiyatları ile özel hastanelerle yarışmakta,Sağlık turizmi konusunda kendilerini kendi eksenleri etrafında ben bilirim ben yaparım mantığı ile adeta bir arpa boyu yol almayan,paydaşlarla paylaşımı sevmeyen,hep bana misali kendi kendilerine kendi dünyalarında yaşayan KTÜ yönetimine tek tavsiyem;Sizler özel hastanelerle yarışan Ktü Tıp Fakültesinde fiyatları düşürün,yerel halka kaliyeli ucuz hizmet verin sonra Sağlık turizmi konusunda bizler sizi görür tanıtırız.
Diğer bir konu da Trabzon’a Trabzon dışında değişik başlıkla kurulan ismi önünde Trabzon olan birlikler,vakıflar,federasyonların Trabzon’a hiçbir faydaları olmadıklarını bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilir.
Trabzon’un adını,makamlarını bir amaç,çıkar uğruna kullanarak kimisi Trabzon günleri,kimisi horon festivali vs gibi kazançlı organizasyonlarla gelir etmişlerdir.
Bu Ulusal ve Uluslararası başında Trabzon olan stk’lara ben öncelikle bakarım ki Trabzon’a ne getirmişler ya da ne vermişler ki Trabzon’un adını kullanarak bişeyler alma peşinde olmalarını asla kabul edemem.
Şimdi Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu diye bir stk çıkmış Trabzon’da Uluslararası Sağlık Zirvesi yapacakmış Trabzon bürokrasisi ile tek tek sözleşme mutabakatı imzaladıklarını büyük bir heyecanla öğrenmekteyim.
Şimdi bu mutabakat imzalayan kurum yöneticilerine tek sorum;Böyle bir Stk yanınıza geliyor kaldı ki Sağlık turizmi konusunda hiçbir faaliyetleri yok sizlerin yaptığı bu konuda faaliyetler,etkinlikler nelerdir diye sormazmısınız? profesyonel yönetici olsa bu sözleşmeleri imzalamadan bu tür bilgi ve birikime ulaşır düşüncesindeyim.
Tabi amaç komşular alışverişte görsün misali protokol imzasını at sonra da o dernek sayfalarında ve başında bunu kullansın,bişeyler yapıyorum esasında portföy oluşturarak bir Ab projesi taslağını şimdiden oluşturmuş olurlar.Ha bu konuda aradığım yöneticiler bizleri KTÜ rektörü arayıp görüşmemizi rica etti demeleri de KTÜ Üniversitesi Rektörü olan kişiye olan düşüncemde Ne kadar haklı düşüncede olduğumu bir kez daha onaylamış oldum.
Beyler bir olun bütün olun bizim şovlara,desinlere ihtiyacımız yok,üç beş yıllık projelere değil 50 yıllık projelere ihtiyacımız var.
Bizim Trabzon’dan maddi kazanç düşünecek olana değil Trabzon’a yatırım,döviz getirecek kişi yada kişilere ihtiyacımız var.
Herkese tek ricam bilmediğinizi bilemem gelin tanışın,bilmediğiniz konularda ahkam kesmeyin,Ortak akıla önem verin,Ortaklık yapacağınızın vizyonuna,misyonuna iyice bakın,Trabzonlunun bir kuruşunu desinlere feda etmeyin!!!