Üsküdar’ı şehrin kültür sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi, hüsn-i hat sanatının en manalı örneklerini Mustafa Cemil Efe’nin Cevher Hüsn-i Hat Sergisi’nde bir araya getirdi. Almanya’dan Amerika’ya kadar dünyanın farklı ülkelerinde 150’den fazla ulusal ve uluslararası karma sergide eserleriyle yer alan usta sanatçı Mustafa Cemil Efe, var olan her şeyin özünün “Cevher”e dayandığını aktardığı sergisi ile inancın mukadder gücünü ortaya çıkarıyor. Her biri eşsiz manalar içeren parçalardan oluşan sergide sonsuz kompozisyon imkânı sunan hüsn-i hat sanatının soyut ve somut, ince ve zarif, derin ve engin yönüne dikkat çeken usta sanatçı, ziyaretçileri “Cevher”i aramaya davet ediyor.
İnancın hiçbir şeyin önüne geçemeyen kudretini yansıtan eserlerden oluşan ve Üsküdar’da tüm İstanbullulara kapılarını açan sergi büyük beğeni topladı.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla, Üsküdar Nevmekân Sahil Galeri’de başlayan Mustafa Cemil Efe’nin Cevher Hüsn-i Hat Sergisi açılışında çok sayıda davetli katıldı.
Sergide, farklı sanat disiplinleriyle ortaya çıkarılmış, bazıları yaşları 200’den fazla antika çerçeveler içerisinde yer alan hüsn-i hat eserleri bulunuyor. İzleyicisine ilginç bir sanat deneyimi yaşatmayı hedefleyen ve varlığın özündeki mana olan cevhere vurgu yapan serginin küratörlüğünü Meyçem Ezengin üstleniyor.
Serginin açılışında konuşan sanatkâr Mustafa Cemil Efe, “Cevher, var olan bir şeyin özü, esası, varlığındaki mayadır. Kendi başına bulunan, değişmeyen, daima bir yüklemin konusu olup kendisi yüklem olmayan öz varlıktır. Değişikliğe uğrayan taraf dışında değişmeden kalan şeydir. Maddenin değişmeyen tarafıdır. Kendi nefsiyle kaim olan, gerçekleşmesi için başka bir nesneye ihtiyacı olmayan varlıktır” dedi.
Hüsn-i hat sanatının soyut bir bakış açısıyla cevhere hizmet ettiğini belirten Efe, şunları kaydetti: “Meydana çıkan eser, olanca gayretiyle öze ulaşmaya çabalar. Salt bir şekil olmanın ötesinde var olan şeyin esasına hizmet etmektedir. Manayı yakalayan sanatkâr, eserini seyreden insanı cevhere ne kadar yaklaştırabilirse ancak o kadar başarılı olur. Buradan hareketle farklı kompozisyonlar oluşturularak yazılmış bir ayet, hadis veya kelam-ı kibar, şekil elbisesiyle izleyicisini karşılayıp öze yaklaştırma, cevheri buldurma maksadı taşımalıdır. Burada izleyeceğiniz eserlerin her biri eşsiz manalar içermekte ve her mana, cevherini söylemektedir. Sanatkâr için önce mana, sonra cevher ve sonra da eser zuhura gelmelidir. İzleyen için önce eser, sonra mana ve nihayet cevher zuhura gelir. Asıl gaye budur.”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, birbirinden değerli eserlerin yer aldığı serginin insanın ruhuna ve kalbine hitap ettiğini söyledi. “Bu değerli sergi Üsküdar’ımızın en güzel mekanlarından biri olan Nevmekan Sahil’de yer alıyor. Değerli sanatkarımız Mustafa Cemil Efe’nin çok sayıda eserinden oluşan Hüsn-i Hat sergisi gerçekten herkes tarafından görülmeye değer. Sergide yer alan her bir eser insanı bambaşka duygulara götürüyor. Sergi 9 Ocak tarihine kadar açık kalacak. Başta Üsküdarlılar olmak üzere tüm İstanbulluları birbirinden değerli onlarca eserin yer aldığı bu güzel sergiyi görmeye ve gezmeye davet ediyorum.“
Mustafa Cemil Efe kimdir?
1979 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1993’te Konya’ya yerleşti ve lise tahsilini Konya İmam Hatip Lisesi’nde bitirdi. Hüsn-i hat eğitimine rika dersleriyle başladı. 2005’te Selçuk Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Hat Ana Sanat Dalı’nı kazandı. 2008-2009 eğitim-öğretim yılında fakülte üçüncüsü ve bölüm ikincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Prof. Dr. Fevzi Günüç’ten sülüs-nesih yazı icâzeti aldı. 2007’den 2021 yılına kadar Türkiye, Almanya, Fransa, Japonya, Nijerya, Vatikan, İran, Suriye, Irak, Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkede 150’den fazla ulusal ve uluslararası karma sergide eserleriyle yer aldı. Çeşitli ülkelerin devlet başkanlarının koleksiyonları için yazılar yazdı.
2011’de kurduğu Mustafa Cemil Efe Sanat Merkezi, 2020 yılında Zembil Kültür ve Sanat Derneği olarak yeni bir kimlik kazandı ve ilk günkü azimle faaliyetlerine devam etmektedir. Profesyonel olarak grafikerlik ve görüntü yönetmenliği de yapmış olan Mustafa Cemil Efe, aynı zamanda edebiyat dergilerinde editörlük ve yazarlık yapmaktadır. Celî sülüs, sülüs, nesih yazı çeşitlerinde eserler üretmektedir. Hâlen Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 100’den fazla öğrenciye ders vermektedir.
Kişisel Sergileri
– 2015 “En Güzel 99 İsim 99 Yazı” Beyoğlu Sanat Galerisi
– 2016 “Güzeli Bulmak” Beyoğlu Belediyesi Sergi Binası
– 2016 Yıldız Holding Esma’ül-Hüsna Sergisi
– 2017 “Yüz Yüze” Sadreddin Özçimi ile birlikte
– 2019 “En Eski Yeni” Türk ve İslâm Eserleri Müzesi
– 2020 “Hazan ve Bahar” Sakarya Ofis Sanat Merkezi
– Resanance Hall Okayama, Japonya (Türk Hava Yolları sponsorluğunda)
– Türk Festivali, Abuja, Nijerya
– Abuja Merkez Camii Hüsn-i Hat Sergisi, Nijerya
– Türk Festivali, Doha, Katar
– Paris “İkra” Sergisi, Fransa