Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, programda önemli açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo/TV Birimi tarafından planlanan ve yürütülen televizyon programının konuğu, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER oldu. Kış mevsiminde artan solunum yolları enfeksiyonları hakkında konuşan Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda bulunma durumu artmaktadır. Aynı zamanda bu kapalı ortamların havalandırılmasında eksiklikler olabilmektedir. Solunum yolları hastalıkları, damlacık yoluyla bulaşmakta yani öksürme, hapşırma ve hasta kişiyle aynı ortamda belirli bir süre bulunmakla bulaşmaktadır. Soğuk havalar, burun mukozalarının kurumasına neden olmaktadır. Bu kuruluk, kişiyi virüslere karşı daha hassas bir duruma getirmektedir.” dedi.
ANTİVİRAL İLAÇ KULLANIMI
Programda, mevsimsel grip konusuna dikkat çeken Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, “Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu üç virüs gündemdedir. Bunlar; İnfulenza, Covid ve RSV virüsüdür. Özellikle gripte yüksek ateş, yaygın kas ağrısı ve öksürük ön plandadır. Mevsimsel gripte antiviral ilaç kullanma durumu vardır. Semptomlar başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde ilaçlara başlamak gerekmektedir ki etkili olsun. Bu şekilde hastalığı daha kolay atlatmamız sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
BİREYSEL SORUMLULUK ALMALIYIZ
Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER gripten korunma yolları hakkında şöyle konuştu ve “Hastalıklardan korunmanın en önemli yolu, bireysel sorumluluk alarak kendimizi korumaktır. Bu korunma yolları arasında; sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite yapma, doktor kontrollerini ihmal etmeme, bağışıklık sistemini güçlü tutma, kişisel hijyene dikkat etme, su ve sabun ile el yıkama gibi örnekler sayılabilmektedir. Aynı zamanda hasta kişilerin, topluluk ortamına girerken maske takmaları önerilmektedir. Özellikle 65 yaş üstü kişilere, çocuklara ve gebelere (ilk 3 ay harici) ve kronik hastalığı olanlara grip aşısı mutlaka önerilmektedir.” dedi.