Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

KTÜ’den “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli”ne Destek

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde oluşturulan “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu”na seçildi.


KTÜ’den “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli”ne Destek

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on bir ili etkileyen deprem felaketi sonrasında, TÜBİTAK ve AFAD koordinasyonunda “Afet Yönetimi Bilimsel Destek Kurulu” oluşturulmuş olup Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM bu kurulda da görev almış ve deprem anından itibaren gerek alanda gerekse analiz aşamasında önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Şimdi ise Cumhurbaşkanımızın himayesinde, afete dirençli şehirler oluşturarak şehirleri yeniden inşa ve ihya etmek için Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu afet kavramı altında toplanabilecek tüm tehlike ve tehditleri birlikte değerlendirebilmek amacıyla alanında uzman akademisyenler ile “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu” oluşturulmuştur. 
Kahramanmaraş depremleri sonrası oluşan bu durumun çevre, şehircilik ve iklim değişikliği perspektifinden izlenmesi ve yönetimi ile şehirlerimizin bundan sonraki afetlere de hazır hale getirilebilmesi için uygulanacak politikaların belirlenmesinde, katkı sunmaları amacıyla alanında uzman isimlerden oluşan disiplinlerarası bir kurulun oluşturulması kararlaştırılmıştır.
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli, afet yönetiminin; afet öncesi, afet anı ve afet sonrası bütün aşamalarını kapsayan; sürecin tüm açılardan izlenmesini, yönetimini, ihya ve yeniden inşa politikalarını belirlemek amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat KURUM’un başkanlığında; Başkan Yardımcısı, Danışma Kurulu, Genel Sekreterlik ve içerisinde akademisyenlerin de bulunduğu 13 alt kuruldan oluşan, ülkemizde sürdürülebilir afet yönetimini sağlamak üzere kurulmuş bir afet yönetimi modelidir. 
Öğretim Üyemiz Sayın YILDIRIM; Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler, Sayın ALTUNIŞIK ise Hasar Tespiti ile Yeni Yapı Teknolojileri konularında çalışmalar yapmak üzere görevlendirilmiştir.
Akademisyenlerimiz, deprem bölgesindeki alan çalışmalarının ardından hazırladıkları gözlemleri, raporları ve önerileri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat KURUM başkanlığında İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan Değerlendirme Çalıştayı’na katılmışlardır. Bir dizi kararın alındığı Değerlendirme Çalıştayı’nın ardından varılan sonuçlar ve uygulamalar, 26 maddede özetlenerek kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Topraklarının büyük bir kısmı afet riski altında olan ülkemizin, bütün afetlere karşı hazırlıklı olması ve en son Kahramanmaraş depremlerinde görüldüğü üzere afetlerle mücadele kapasitesinin her anlamda geliştirilmesi, afetlere dirençli şehirlerin ve toplumsal yapının oluşturulması amacıyla hayata geçirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin başarısı için gerekli bütün gayretin, Üniversitemiz tarafından gösterilmeye devam edeceğinin bilinmesini isteriz. Bu noktada, Bilim Kurulu’na seçilen akademisyenlerimizi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber