Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

KOVANLIK HEYELAN VAKALARI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

CHP Giresun milletvekili Necati Tığlı, heyelan vakaları nedeniyle sürekli gündeme gelen Bulancak-Kovanlık karayolunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

CHP Giresun milletvekili Necati Tığlı, heyelan vakaları nedeniyle sürekli gündeme gelen Bulancak-Kovanlık karayolunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.
Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Tığlı, 2 Ocak’ta Bulancak İlçesi Kovanlık Beldesinde meydana gelen heyelanda Bulancak – Kovanlık karayolu ulaşıma kapandığını ve onlarca köyün ilçe ile olan ulaşımının Alibeyköy istikameti servis ve köy yolundan sağlanmaya başladığını ifade etti.
Tığlı, söz konusu yolun bir hafta içinde trafiğe açılacağı ifade edilse de, heyelanın büyüklüğü ve büyük kaya parçalarının yolu kapatması sebebiyle Karayollarının yolu trafiğe açmasının uzun süreceği bilgisinin basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıldığına dikkat çekerek, şöyle devam etti;
“Ak Parti Giresun Milletvekili, Giresun Valisi, İlçe Kaymakamı, Belde Belediye Başkanı, Karayolları yetkilisi ve İl Özel İdare Görevlilerinden oluşan heyetin, olay yerini 8 Ocak 2020 tarihinde incelediği ve yapılan çalışmaların takip edildiği ifade edilmişti.
 
Bulancak – Kovanlık beldesi karayolunun taş ocağı mevkiinde daha önce de defalarca toprak kayması olduğu bilinmektedir. Her seferinde yetkililer bu durumu yağışlar nedeniyle yumuşayan toprağın neden olduğunu söylese de yöre halkı ve kamuoyu bu açıklamalardan tatmin olmamaktadır.
 
Bu ve buna benzer durumlara maruz kalan bölgenin heyelana uygun toprak yapısı ve bölgede faaliyet gösteren taşocağı faaliyetlerine bağlı patlatmalar neticesinde meydana geldiği çok ciddi bir şekilde ifade edilmektedir.”
 
2015 Ağustos Ayında meydana gelen toprak kayması ile bölgenin afet kapsamına alındığını hatırlatan CHP milletvekili Necati Tığlı, soru önergesindeki ifadelerine şöyle devam etti.
“2016 Ocak ayında güzergâh boyunca iki gün arayla iki heyelan yaşanmıştır. Birinci heyelan ardından yol trafiğe açıldıktan iki gün sonra Aydındere Beldesi yönünde ikinci bir heyelan meydana gelmiştir. Kovanlık Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda görüldüğü kadarıyla hangi kaynaklardan gelen bilgiye dayandırıldığı bilinmese de 1800 metre uzunluğunda bir tünel yapılacağı haberleri basında yer almıştı.
2016 Şubat ayında bu defa Bulancak- Aydındere yolunu ulaşıma kapatan bir heyelan daha meydana gelmiştir.
2017 Ağustos ayında Kovanlık Beldesi Düz Mahallesi sınırlarında faaliyet gösteren taş ocağında dinamitle patlatma yapılmasına karşı çıkan mahallenin, heyelan bölgesi ilan edilmesine rağmen devam eden patlatmalar karşısında can güvenliği olmayan vatandaşlarımız taş ocağına giden yolu kapattıkları için şirket yetkilileri ile arbede yaşamışlardır. Yaşanan arbedeye kolluk kuvvetleri müdahale etmiş olsa da ortadaki problemin çözümüne çare olamamıştır.
Yine 2018 Ekim ayında taş ocağında meydana gelen heyelanda bir iş makinesi kaya parçaları ve toprağın altında kalınca yol tekrar trafiğe kapanmıştır.
Belde halkı ve köy sakinleri bölgede yaşanan bu heyelanların taş ocağında yapılan patlamalar nedeniyle yaşandığını ifade etmektedir. Yetkililer ise bu heyelanları normal bir doğa olayı olarak basına ve kamuoyuna anlatmadırlar. Ancak yaşanan son heyelanın bölgenin en sağlam yerlerden birisinde meydana geldiği, bunun her an yeni ve daha büyük bir heyelan ile çok tehlikeli boyutlara ulaşacağı unutulmaması gereken bir konudur.
Tığlı, bölgede sık sık heyelanlar yaşandığını ifade eden yöre halkının, yolun bir an önce trafiğe açılması yanında can ve mal güvenliğine yönelik tehdidin ortadan kaldırılması konusunda kalıcı çözüm beklediğine vurgu yaparak, çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum’ a şu soruları sordu:
 
1. Bölgenin heyelan riski ve potansiyeline ilişkin herhangi bir değerlendirme, bilimsel çalışma yapılmış mıdır? Bölgenin jeodezik ve geoteknik yöntemlerle izlenmesi sağlanmış mıdır?
 
2. Bölgede faaliyet gösteren taş ocağı için alınan ÇED Raporunda bölgenin heyelan durumuna ilişkin hangi bilimsel veriler yer almaktadır?
 
3. Her yıl yaşanan toprak kaymalarının bölgede faaliyet gösteren taş ocağından kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin herhangi bir çalışma denetim neden yapılmamaktadır?
 
4. Karayolunun trafiğe açılması neden bu kadar gecikmiştir?
 
5. Taş ocağı ortaklığının siyasi nüfuzu sebebiyle herhangi bir yaptırım ve denetime tabi tutulmadığına ve siyasi baskı ile yetkililerin ve bürokratların denetim görevini yerine getirmediğine ilişkin bir soruşturma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
 
6. 34 km’lik Bulancak Kovanlık yolunun konforunun artırılması ve 2006 yılında Karayolları ağına alınan 18 km Kovanlık – Aydındere yolunun köy yolu standardından karayolu standardına çıkarılması için hangi çalışmalar yapılmış ya da yapılacaktır?
 
7. Bölgede herhangi bir tünel yapılmasına ilişkin bir çalışma var mıdır?

HABER: GÖNÜL AYDIN

GİRESUN ORDU TEMSİLCİSİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber