KAFESE GİREN BALIK MI GİRESUN SAHİLLERİ Mİ
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Giresun’da sahiller, deniz turizmi, koylar, balıkçılık ve endemik balık çeşitliliğimiz açısından vatandaşlarımız arasında endişe yaratan ve hızla yaygınlaşan Kafes Balıkçılığı.
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Giresun’da sahiller, deniz turizmi, koylar, balıkçılık ve endemik balık çeşitliliğimiz açısından vatandaşlarımız arasında endişe yaratan ve hızla yaygınlaşan Kafes Balıkçılığı ile ilgili hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorular sordu.
Son olarak Giresun ilinin Çavuşlu Beldesi’nde yapılması düşünülen kafes balıkçılığı için, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve müşavir şirket tarafından ağustos ayında Çavuşlu Belde İlköğretim Okulu toplantı salonunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacağı, yöre halkının bilgilendirileceği, görüş ve önerilerinin alınacağı duyurusu yapılmış; ancak toplantının yöre halkı yerine daha çok belde ve ilçe dışından katılımcılarla gerçekleştirileceği anlaşılınca çıkan gerginlik nedeniyle de ertelenmişti.
HER İLÇENİN KIYISINA KAFES
Giresun’un Keşap ilçesi sahilinde 4, Eynesil ilçesi sahilinde 1 adet olmak üzere toplam 5 adet kafes balık yetiştiriciliği projesinin ÇED sürecinde olduğunun konuya ilişkin daha önce verdiği soru önergesine gelen yanıtlarda yer aldığını ifade eden Tığlı, “Eynesil, Keşap ve Espiye ilçelerimizden sonra, Görele ilçesine bağlı Çavuşlu Beldesi’nde de sahile yapılması planlanan “Ağ Kafeslerde Kültür Balığı Yetiştiriciliği (1000 ton/yıl Gökkuşağı Alabalığı” projesi için vatandaşlarımız kaygı ve büyük endişe taşımaktadır” dedi.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Giresun’da kafes balıkçılığı projelerinin düşünüldüğü alanlar dikkate alındığında buraların Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ kapsamında değerlendirilmediğini hatırlatırken, “hâlbuki kurulması planlanan balık çiftlikleri, yöreye has deniz canlılarının yaşam alanlarında yer almakta, turizm faaliyetleri açısından değerli koylara sahip, sahil ve plaj bölgelerini kapsamakta, temiz deniz suyu değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde olduğu, kıyı balıkçılığı ve çeşitleri açısından özel bir yapıya sahip alanlar olduğu görülmektedir” açıklamasını yaptı.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şöyle:
Giresun sınırları dahilinde ÇED süreci devam eden ya da proje aşamasında yer alan tesis sayısı nedir? Giresun sınırları dahilinde sahil boyunca nerelerde kafes balıkçılığı tesisi planlanmaktadır?
ÇED dosyasını hazırlayan çalışma grubu içinde hangi kurum ve kişiler yer almıştır? Komisyonun bu tebliğ kapsamında yaptığı değerlendirmelerde bağımsız hareket edemediği yönündeki kaygılar yersiz midir?
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirecek halkın katılımı toplantısını ÇED yönetmeliğine uygun biçimde gerçekleştiremediği için müşavir firmaya hangi yaptırım uygulanmıştır?
Yöre halkının kaygılarını, itirazlarını dile getireceği toplantıların müşavir firmanın inisiyatifleri yerine Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü başkanlığında vatandaşlarımızın hukukunu koruyan bir anlayışla gerçekleştirilmesi neden sağlanmamıştır?
Faaliyete geçirilecek projelere ilişkin vatandaşlarımızın taşıdığı kaygıları inceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi kurum ve kuruluşlar taşımamakta mıdır? Bu kurum ve kuruluşların bağımsız objektif bir değerlendirme imkânı bulunmakta mıdır?
HABER: GÖNÜL AYDIN
GİRESUN ORDU TESİLCİSİ