Konuşmasının başında, vatan savunmasında şehit düşen güvenlik kuvvetlerimize ve iş kazalarında hayata veda eden emek şehitlerine rahmet dileyen Irgat, 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra’da meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden maden şehitlerine rahmet dileyerek yaralı madencilere de şifalar diledi. Çalışma hayatının genel dinamiklerini konuşmasında değerlendiren Nazmi Irgat, sendikaların en büyük sorunu olan örgütlenme sorunlarını da değerlendirdi. 25 Kasım’ın tarihsel önemine dikkat çeken Irgat, “ Dominik’te diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabal kardeşler, haksızlığa, adaletsizliğe karşı başlattıkları direnişin sonucunu hayatlarıyla vahşice katledilerek ödediler” dedi. Konuşmasında ILO 190 sayılı sözleşmenin önemine de değinen Nazmi Irgat, ILO 190 sayılı sözleşmenin bir an önce onaylanarak yürürlüğe girmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Kadın cinayetlerini bir “toplumsal utanç” olarak tanımlayan Irgat, “kadınlarımızın içinde olmadığı her iş yarım ve eksik kalmaktadır” dedi. Kadınların özellikle çalışma hayatında karşılaştığı problemlere değinen Irgat, cinsiyet ayrımı gibi durumların artık çalışma hayatı başta olmak üzere hayatın her yanından silinmesi gerektiğinin altını çizdi. “Kadınlarımızın sorunlarının çözümü için, her türlü ayrımcılıktan uzak tutulması için, Türk-İş olarak sesimizi duyurabileceğimiz her platformda bugüne kadar sesimizi yükselttik bundan sonra da devam edeceğiz. Biz tarihten bugüne kadar her zaman kadınlarımızın gücü ve desteği ile, Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Halide Edipler, Sabiha Gökçenler ile bugünlere gelmiş bir toplumuz, bunu asla unutmayalım” dedi.
Türk-İş Kasın İşçi Seminer programı, Prof Dr. Seyhan Erdoğdu’nun “Sendika ve Kadın” ile “ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi” konulu anlatımları, Prof. Dr. Oğuz Karadeniz’in “İş Hukukunda Kadın” ve “Sosyal Güvenlik Hukukunda Kadın” konulu anlatımları ile devam etti. Seminer, katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle son buldu.