Trabzon’un artık turizmin gözde merkezlerinden bir olduğuna vurgu yapan Yavuz Aydın, “Son dönemlerde Orta Doğu’nun da Trabzon’u keşfetmesiyle turizm çok daha önemli bir sektör haline geldi. Bundan sonra Trabzon’un geleceğinde turizm büyük bir yer edinecek, yönlendirici olacak, gelişimine büyük katkı yapacak. Bu olumlu havayı yok etmemek ve turist payını kaybetmemek, ayrıca pazardan daha fazla pay alabilmek için mevcut problemlerin bir an önce çözülmesi gerekir. Aksi halde büyük hayal kırıklığı yaşar, geleceğimize kötü bir miras bırakırız” dedi. Aydın, yaşanan aksaklıkları sıralayarak yetkililere şöyle seslendi:
“4 Bakan’ın bulunduğu bir ilde tam 26 ay Turizm Müdürünün atanamamasının mantıklı bir açıklaması olabilir mi? Bir şehir bu kadar sahipsiz bırakılabilir mi? Sonra, AK Partiden aday adayı olan, bu şehirden uzak arkadaşın bu göreve getirilmesi liyakatle mi açıklanabilir? Şimdi, Dışişleri Bakanlığının Trabzon’a büyükelçi atayacağını söylüyorsunuz. Turizmi 26 ay sahipsiz bırakırken neredeydiniz? Şimdi, özellikle seçim zamanı verilen sözünüze inanalım mı?
Trabzon’a havayolu ile gelmek isteyen turistler bilet bulamamakta, sıkıntı yaşamaktadır. Fiyatlar da cabası. Sefer sayısının artırılması ve fiyat düzenlemesi ile ilgili girişimleriniz var mı?
Turistler Trabzon’a yeşili için, denizi, ılıman iklimi, tarihi eserleri için geliyor. Bize düşen turistleri mutlu bir şekilde yolcu etmektir. Mesela Uzungöl, Trabzon’un yurt dışında görünen yüzü. Buraya giderken 6 km’ye ulaşan kuyrukların ve otopark sorununun bir türlü çözülememesini nasıl açıklarsınız?
Dünyanın en önemli merkezlerinden Sümela’ya giderken yolda yaşanan sıkışıklığın, ve sonrasında park sorununun farkında mısınız? Vazelon ve Kuştul Manastırları inanç turizminin önde gelen eserleridir. Oraların ulaşımına kendiniz kaç puan verirsiniz?
Turizm sezonunda kayıt dışı olarak havalimanından turisti alıp dolandıran Suriyeli vatandaşlardan haberi mısınız? Vergi levhası olmayan kayıt dışı olarak faaliyet gösteren işletmeleri duydunuz mu? Bunun önüne geçecek bir stratejileriniz var mıdır?
Karadeniz’i Gürcistan’a bağlayan yolun Trabzon merkezinde 21 yıldır bir şey yapılmadığının farkında mısınız? Turistler yolda uzun zaman harcıyor, şikayetler artıyor. Ganita – Çömlekçi arasında Allah göstermesin bir kaza olduğunda tırların ve diğer büyük araçların başka biri alternatifi olmadığını hatırlatmaya gerek var mı? Güney Çevre Yolunun tek çözüm olmasına rağmen 21 yıl sonra sadece göstermelik açılış yapılmasını ama kanuni hiçbir prosedürün niye yerine getirilmediğini, 2023 Yatırım Programına niye alınmadığını açıklayabilir misiniz?
Turizm kenti Trabzon’da fiyatlardaki fahiş durum dikkat çekici olmuş, her yerden şikayetler artmaktadır. Artan ürün fiyatları ve masraflar nedeniyle esnafımıza, ticari işletmelerimize mi suç bulalım, asıl bu hayat pahalılığının sorumlusu kimdir! Bunun yanında haksız şekilde yüksek fiyat koyan işletmeler bütün piyasanın imajına kötü etki etmektedir. Buna çare olabilecek misiniz?
Turizm kentimizde yönlendirici levhalar eksik, mesela merkezde Alacahan gibi güzel bir yeri kaç kişi Alacahan’ı bilir? Oraya yönlendirici levhalar var mı acaba?
Turistleri hiç değilse şehir içi gezilerinde Boztepe, Atatürk Köşkü, Ayasofya’ya giderken dolmuşlara yönlendirmek gerekir, ama PTT önündeki metrelerce kuyruktan, Tanjant Köprüaltı’ndaki karmaşadan haberdar mısınız?”