1857 yılında 129 kadının bir fabrikada haklı davalarının peşindeyken öldürülmeleriyle simge haline gelmiş bu günde, aradan geçen 165 yıla rağmen 21. yüzyılda hala kadına yönelik şiddetin ve kadın ölümlerinin önüne geçilememiş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Hemen hemen her gün hayattan koparılan bir kadın haberi ile sarsılmakta ve temel hak olan yaşama hakkı elinden alınan, engelleyemediğimiz her olay sonucunda üzüntümüz bir kat daha artmaktadır. Bu ve bunun gibi olaylar karşısındaki duruşumuzu belli etmek amacıyla bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İYİ Parti olarak Doğu Türkistan’da Çin zulmü altındaki kadınlarımıza dikkat çekmek istiyoruz. ‘Uygur Kadınları İçin Ayağa Kalk’ etkinliği kapsamında da açıklamamızın sonunda dışarıda 1 dakikalık ayağa kalkma eylemimiz olacak.
İYİ Parti olarak tüm dünya kadınlarımız bizim için çok değerli ve önemli. Kadınlar; eğitim, çalışma hayatı ve karar alma mekanizmalarına katılma gibi büyük sorunlarla ve eşitsizliklerle karşı karşıyadır. Toplumun ve yaşamın her alanında, tüm karar alma mekanizmalarında KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİ sağlamayı ve korumayı öncelikli bir devlet politikası haline getireceğiz. Bu konuda yasal ve yapısal tüm gereklilikleri sağlayacağız.
Ayrıca İYİ Parti olarak üzerinde durduğumuz bir konu daha var ki o da Uygur Türklerine ve Uygur kadınlarına uygulanan soykırım. Çin, Doğu Türkistan’ı hâkimiyeti altına aldığı tarihten bu yana, Doğu Türkistanlılara yönelik etnik temizlik ve asimilasyon politikası uygulamaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana 35 milyon Doğu Türkistanlı katledilmiştir. Çin’in günümüzde Doğu Türkistan’a uyguladığı sert politikaları devam etmektedir. Ancak dünya soydaşlarımıza yapılan zulme tanıklık etmektedir. Bizler 8 Mart vesilesiyle başta Genel Başkanımız ve Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı olarak her fırsatta zulme karşı çıktık çıkmaya devam edeceğiz. Bugün bizim için Doğu Türkistanlı kadınlar ve dünyada zulüm gören kadınlar için ayağa kalkma günüdür. Kadınlar gününde Doğu Türkistanlı kadınlarımızın ne gibi muamelelere maruz kaldığını kamuoyu vicdanı önüne sermek istiyoruz.
Bugün toplama kamplarında her yaştan kadın bulunmaktadır. Cezaevlerinde, gözaltı merkezlerinde ve toplama kamplarında, kadınlar fiziksel ve psikolojik işkencelere maruz kalmaktadır. Dayak, saçları kazıma, aç ve susuz bırakma, dinî inanca saldırma, aşağılama, konuşma yasağı, onur zedeleme, sağlığı ve temizliği ihmal etme, hijyenik olmayan ortamlarda kalmaya zorlama, tedaviden mahrum bırakma, vücut mahremiyetinin ihlali, çıplak bırakma, uzun süre sandalye veya yatağa zincirleme, elektrik şoku uygulama, anneliğe ve gebeliğe saldırı, cinsel istismar ve tecavüz gibi işkenceler bugüne kadar raporlanan işkence yöntemleridir. Kadınların bazıları bu işkenceler sırasında hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Toplama kamplarında ölen kadın sayısının binleri bulduğu ifade edilmektedir. Çin’in yakın zamana kadar sakladığı tüm ihlalleri artık deşifre olmaktadır. Çin’in uluslararası hukukta tarif edilen “soykırım” suçunu oluşturduğu ortadadır. Bu suçların mağdurları da en yakıcı ve acı şekliyle “kadınlar”dır. Toplama kamplarında tutulan her beş kişiden ikisi kadındır.
8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü’nde Doğu Türkistanlı, Uygur ve diğer etnik kökenli kadınların yaşadığı zulmü durdurmak ve Çin yönetiminin işlemiş olduğu bu suçlara dikkat çekmek için tüm dünya kadınlarını dini, ırkı, dili ne olursa olsun “ayağa kalkmaya ve dikkat çekmeye davet ediyoruz. Bu duruş öncelikle sistematik suç yerleri olan hukuksuz, insanlık dışı “Çin Toplama Kampları”nın kapatılması, Çin tarafından Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik suçların önlenmesi ve kadın ve çocukların serbest bırakılması çağrısıdır. Biz İYİ PARTİ olarak her fırsatta bu çağrıyı zulüm sona erene kadar duyurmaya devam edeceğiz.
Uygur Türkleri Yalnız Değildir!