İYİ Parti Trabzon İl Başkanı KUVVETLİ Olması Gereken Fındık Fiyatını Açıkladı
İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, bugün yaptığı basın açıklamasında fındık fiyatının 20 TL olarak açıklanması gerektiğini söyledi. Kuvvetli,
“Fındık üreticisinin de hakkı en az 20 lira olmalıdır. Günlük 130 lira ile işçi çalıştıran bir üreticinin daha fazla zarar etmemesi için bu zorunluluktur” dedi.
İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, fındık fiyatları konusunda bir basın açıklaması düzenledi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı açıklamada Tarım Mahsulleri Ofisi’nin bir an evvel üretici lehine fiyat açıklaması gerektiğinin altını çizen Başkan Kuvvetli, “Fındıkta söz sömürenin değil; üretenin olmalıdır” dedi.
Basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak söze başlayan Kuvvetli, şu şekilde konuştu: “Sözlerime başlamadan önce siz değerli basın mensuplarımızın geçmiş 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor.
Bizlerin düşünce ve çalışmalarını kamuoyuna özveriyle ilettiğiniz için teşekkür ediyorum.
Türkiye’nin stratejik tarım ürünleri arasında yer alan ve ülkemizi dünya lideri konumuna getiren fındık, yaklaşık 400 bin ailenin geçim kaynağı konumunda.
FİSKOBİRLİK’İN DEVRE DIŞI BIRAKILMASI..
Ancak AK Parti iktidarının fındık fiyatında yıllara göre düzenli bir yükselişi yakalayan FİSKOBİRLİK’i devre dışı bırakması fındık fiyatlarında istikrarsızlığa neden oldu. Ardından devreye giren TMO’nun piyasa şartlarını üretici lehine geliştirecek fiyatlar açıklamaması da bu istikrarsızlığı arttırdı.
Bu süreçte ortaya konulan yanlış politikalar nedeniyle üretici, emeğinin karşılığını bulamadı.
Üretici; bahçesine gitmemeye, fındık yerine farklı ürünler yetiştirmeye ve hatta gazete ilanları ile fındık bahçesini satmaya başladı.
Birçok tarım ürününde olduğu gibi fındıkta da izlenen yanlış politikalar üreticiyi artık canından bezdirdi.”
İTALYA’DA 19 LİRADA İŞLEM GÖRDÜ
Konuşmasının devamında TMO’nun üreticinin fındığını satmasının ardından fiyat açıklamasını da eleştiren Başkan Kuvvetli, “Dünya genelinde 2018 fındık rekoltesi toplamda 955 bin ton. Türkiye olarak dünyadaki fındık ihtiyacının 4’te 3’ünü karşılamamıza ve yılda 2 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde etmemize rağmen fındığımızın fiyatı Almanya’daki Dünya Fındık Borsası’nda belirleniyor.
Ferrero isimli firmanın fındık piyasasında aktif rolü üstlenmesiyle bu konudaki söz hakkımız tamamen ortadan kalktı. Yani fındık bizim ama söz bizim değil. Artık iktidar fındığı meydanlarda ağzına almıyor. Fındık tekelleşti.
Üretici fındıktan umduğunu bulamıyor. Dünyadaki fındık ihtiyacının sadece yüzde 16’sını karşılayan İtalya’da bile fındık geçtiğimiz yıl 19 liradan işlem gördü. Türkiye’de ise üretici fındığını sattıktan sonra fiyat açıklayan TMO fındığı bin bir güçlükle üreten yetiştiricimize 10 buçuk lirayı laik gördü.” İfadelerini kullandı.
DÜNYA FINDIĞININ YÜZDE 75’İ…
“Fındık konusunda dünya lideri olan bölgemizde geçtiğimiz yıllarda üreticilerin yaşadığı mağduriyetlerin tekrarlanmaması için bu çağrıyı yapma gereği duyduk” diyen İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli sözlerini şöyle tamamladı:
“Ürettiği fındıkla dünyadaki fındık ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan Türkiye’de fındık üreticisinin; artık bırakın bu üründen para kazanmayı karşılaştığı tablo karşısında daha fazla belinin bükülmemesi için TMO’yu bir an önce fiyat açıklamaya davet ediyoruz.
İKTİDARIN BELİRLEYİCİ ROL OYNAMASI GEREK
İktidarın fındık fiyatları konusunda belirleyici bir rol üstlenememesi nedeniyle, fındık üretiminden uzaklaştırılan halkımızın hak ettikleri şekilde emeklerinin karşılığını alması en büyük temennimizdir. Ürün girdileri (Yetiştirme ve gübreleme masrafları, yabancı ot mücadelesi, hasat, harman masrafları gibi kalemleri) hesap edildiğinde Fındık üreticisinin de hakkı en az 20 lira olmalıdır. Günlük 130 lira ile işçi çalıştıran bir üreticinin daha fazla zarar etmemesi için bu zorunluluktur. İktidar yetkililerini ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi; fındık üreticisini İtalyan bir firmanın ve serbest piyasa koşullarının insafına bırakmamaya davet ediyoruz. TMO’nun üretici tarlaya girmeden bir an evvel fiyat açıklaması ve üreticiye alım garantisi vermesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Fındıkta söz, sömürenin değil; alın teri döken. üretenin olmalıdır.”