İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, epilepsi hastalarının karşılaştıkları ön yargılara dikkat çekmek için mor ışıkla aydınlatıldı
İstanbul’un simgelerinden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, epilepsi hastalığıyla ilgili bilinçlendirmeyi hedefleyen Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının Dünya Epilepsi Günü etkinlikleri kapsamında mor renkle ışıklandırıldı.
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin epilepsi hastalarının ve yakınlarının yanlış bilgiler nedeniyle toplumda karşılaştıkları ön yargılarla mücadele etmek için altı yıldır hayata geçirdiği Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında, İstanbul’un köprüleri epilepsi hastalığını sembolize eden mor renge büründü.
Ülkemizde yaklaşık 1 milyon epilepsili birey, evlenmekten çalışmaya kadar sosyal hayatta onları hastalıktan çok daha zorlayan ön yargılarla mücadele etmek zorunda kalıyor.
‘Uzun Lafın Kısası’ epilepsili bireyler okuyabilir, çalışabilir, evlenebilir
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının bu yılki ana söylemi ‘Uzun Lafın Kısası’ ile bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor. “#UzunLafınKısası epilepsili bireyler okuyabilir, çalışabilir, başarılı olabilir, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir” mesajını veren Türk Epilepsi İle Savaş Derneği, toplumdaki herkesi de Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek mor gözlük filtresi aracılığıyla kampanyaya destek olmaya çağırdı.
Epilepsi İçin Bak Hakkında:
Türk Epilepsi İle Savaş Derneği’nin UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle, 2017 yılından beri hayata geçirilen Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası bu yıl altıncı yılında… Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, epilepsili bireylerin de herkes gibi hayatlarına devam edebilecekleri, okuyabilecekleri, çalışabilecekleri, evlenebilecekleri, çocuk sahibi olabilecekleri ve başarılı işlere imza atabileceklerinin farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının taşıyıcı ikonu olarak epilepsi hastalarına olan bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini sembolize eden mor gözlükler kullanılıyor.
Epilepsi Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarına göre; ülkemizde çevresinde epilepsi hastası bireylerin olmasından rahatsızlık duyanların oranı maalesef yüzde 60 gibi çok yüksek bir oranda. Araştırma yine gösteriyor ki; işveren olsam epilepsi hastası bir bireyi işe almak istemem diyenlerin oranı yüzde 22. Yakınlarının epilepsili bir bireyle evlenmesini istemeyenlerin oranı ise yüzde 36. Ve her 2 kişiden 1’i epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl müdahalede bulunacağını da bilmiyor.
Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının 2022 yılında gönüllü elçisi Furkan Andıç oldu. Farkındalık filminde rol alan Andıç, “#UzunLafınKısası farkındalık çok zor bir şey değil” diyerek herkesi epilepsi farkındalığını birlikte öğrenmeye ve öğretmeye davet etti.
Geçtiğimiz yıl Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının gönüllü elçisi Murat Dalkılıç olmuş ve epilepsinin çalışamamakla #NeAlakasıVar! demişti. Ünlü sanatçı Aşkın Nur Yengi de sesiyle destek olmuştu 2020 yılında kampanyaya, ünlü oyuncu İrem Sak gönüllü destek vermiş ve #YılOlmuş2020 farkındalık filminde rol almıştı. Ünlü şarkıcı Derya Uluğ da dijital mecralardaki farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmuştu. Emre Yücelen de sesiyle farkındalık filmine destek vermişti.
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği herkesi, Epilepsi İçin Bak Instagram sayfasında yer alan #MorGözlük filtresiyle kendi fotoğrafını çekip farkındalık mesajları, #EpilepsiİçinBak ve #UzunLafınKısası etiketleriyle sosyal medya hesaplarında paylaşmaya ve farkındalığın bir parçası olmaya davet ediyor.
Epilepsi hastalığı ve Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için adresini ziyaret edebilirsiniz.