Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

İntihar haber metinlerine dikkat!

Birkaç gündür kamuoyunu hem üzen hem de düşündüren “Sır evindeki sır ölüm” başlığı ile gündeme gelen Yetişkin kardeşlerin ölümü ile ilgili Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Uzman Sosyal Çalışmacı Ahmet Kurt sosyolojik değerlendirmelerde bulundu

Birkaç gündür kamuoyunu hem üzen hem de düşündüren “Sır evindeki sır ölüm” başlığı ile gündeme gelen Yetişkin kardeşlerin ölümü ile ilgili Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Uzman Sosyal Çalışmacı Ahmet Kurt sosyolojik değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da 4 kardeşin ölümü ile ilgili sır perdeleri aralanmaya çalışılırken Trabzon İl Müdürü Ahmet Kurt değerlendirmeleri ile gündeme yeni bir boyut kazandırdı.

İl Müdürü Kurt: “Ölüm Mutabakatı İmzaladılar” yorumlarına istinaden “Yaşam Mutabakatını Birlikte İmzalayalım ve bu mutabakatta her kesim üzerine düşen görevi gayretle yerine getirsin !” diyerek Kamuoyu gündemindeki İntihar haberlerine atıfta bulundu. Kurt: “Öncelikle Üzülerek ve düşünerek okuduğumuz olayın kamuoyuna sunuluş şekliyle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Burada basın mensuplarımıza çok büyük görev düşüyor. Biliyoruz ki her bir basın mensubumuzun haber alma özgürlüğümüzün kullanılmasında çok kıymetli yeri var. Maalesef yazılı ve görsel medyada bazen daha çok okunma kaygısı ile hassas konuları çok da doğru şekilde gündeme getirilmediği oluyor.

İntihar haberlerinin veriliş şeklinin intihar riskinde artış ile ilişkili olduğu yönünde araştırmalar vardır.

Danimarka, Norveç, Almanya, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerde intihar haberleri sunumu konusunda medya kılavuzu yayımlanmıştır. Yapılan araştırmalarda bu kılavuza göre sorumlu gazetecilik anlayışının intihar oranlarında azalmayı sağladığı görülmüştür.

Buna göre intihar haberlerinde; İntihar duygusal olarak ele alınmamalı, Haber kısa tutulmalı, intihar edenin ruhsal bir rahatsızlığı varsa belirtilmeli, İntihar yöntemi belirtilmemeli, olay yerinin fotoğrafı yayımlanmamalıdır, İntihar iflas, sınavda başarısız olma veya cinsel istismar sonucu doğan bir yöntem olarak gösterilmemeli, intihar davranışını onurlandıracak şekilde yansıtmaktan kaçınılmalıdır.

Daha çok okunma kaygısı ile üzücü haberlere gizem katmamak lazım. Özellikle intihar haberleri mümkün olduğunca sade ve detay içermeden verilmeli. Örneğin Yetişkin kardeşlerin ölümü ile ilgili “siyanür” ve “intihar” kelimeleri çok sık yan yana getirilerek haberler yapıldı. Böylelikle bilindik intihar şekillerine bir yenisi daha eklenmiş oldu. İntihara eğilimi olan insanlarımızı düşünüp bu eğilimlerini giderici faaliyetleri hep birlikte paylaşmalıyız.

İntihar tüm dünya da önemli halk sağlığı problemidir. İntihar davranışı evrensel bir sorun olarak başta psikiyatri olmak üzere insanla ilgili pek çok bilim dalını ve sosyal kurumu ilgilendirmektedir.

İntihar, toplumdan topluma ve kültürden kültüre gerek görülme sıklığı ve şekli ve gerekse bu olgunun toplumda oluşturduğu tepki ve yargı açısından büyük değişkenlikler gösteren, psikolojik, psikiyatrik, sosyolojik, kültürel, genetik, dini, ekonomik pek çok boyutu olan çok bileşenli bir niteliğe sahiptir.

İntihar haberlerini sunarken intihar olayını gerek oluş şekli gerekse nedeni açısından gizemle sunmak detaylara inmek ve kahramanlaştırarak sunmaktan kesinlikle kaçınmak da gerekiyor. “aşkı için intihar etti” “büyük aşk intihara sürükledi” “ölümüne sevdi” gibi başlıklar aslında perde arkasından bilinçsizce aşkın için “intihar edebilirsin! Ölümüne sevmek ancak ölerek olur! Halen yaşıyorsan aşkın yeterince büyük değil! Gibi gizli yanlış mesajları da içerir.” Dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber