İKİZDERE İLÇE TARIM ÇİFTÇİ İÇİN ÇALIŞIYOR
-2019 YILINDA LİKAPA VE HAYVANCILIK ÖN PLANDA
İSMET KÖSOĞLU
İKİZDERE- İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 2019 çalışma programında öncelikle Hayvancılığın geliştirilmesi ve Likapa bahçesi arttırılması konusuna önem verileceği açıklandı.
İlçe Tarım Müdürü Murat Kutluk tarafından hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi. İkizdere ilçesinde 5.480 dekarlık tarım alanının 4.466 dekarında çay tarımı yapılmakta. Çayın yaklaşık %90 Organik olarak üretilmekte. Karalahana, fasulye, patates 20 dekarda, mısır 400 dekarda likapa 40 dekarda üretilmekte. İlçede 2018 yılı itibariyle faaliyette bulunan 1.972 üretici bulunmakta. Bunlardan 1.084 çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) 888’ i ise tarımsal üretim kayıt sistemine(TÜKAS) kayıtlıdır.
Hayvancılık, Arıcılık
Büyükbaş 2.965 küçükbaş 2060 hayvan bulunmaktadır. Coğrafi yapı itibariyle yayla hayvancılığına uygun olup Ovit, Anzer, Büyük yayla ve Eskice yaylaları en yoğun kullanılan yaylalardır. Kayıtlı 81 işletme ve 8.337 kovan ile arıcılık yapılıyor. Anzer yaylası özellikle Ballıköy ve Çiçekli köylerinde üretilen Anzer Balı ile ünlüdür.
Bitkisel üretim faaliyetleri
2018 yılı ÇKS kayıt başvuruları 30 Haziranda sona ermişti. 1.084 çiftçinin başvurusu kayda alınmış. Ayrıca yıl içerisinde ilk defa başvuruda bulunan 115 çiftçimizin de TÜKAS kaydı yapılmıştır.‘5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ’kapsamında ilçede tarım arazilerinin satış yolu ile mülkiyet devrine izin verilmesine yönelik olarak dönem itibariyle bugüne kadar 34 başvurudaki 111 parselde toplam 40,3 dekarlık alana izin verilmiş, 33 parsel 20 dekarlık alanın satışına izin verilmemiştir.
Çiftçi kayıt sistemine yapılacak başvurulara esas olmak üzere Kadastro geçmemiş çay bahçelerinin yerinde tespiti için başvuruda bulunan 2 çiftçimizin toplam 5,2 dekarlık bahçesine keşif raporu düzenlenerek söz konusu alanlar için çiftçilerin ÇKS ‘ye başvurmalarına imkân sağlanmıştır.
2019 yılı ÇKS kayıt başvuruları başlamış olup 760 çiftçimizin başvurusu işleme alınmıştır.
Kaymakamlık desteğiyle Likapa
İlçe Kaymakamımız Abdülhamid Uyar Likapa bahçesi yapımında destek oluyor. Likapanın ekonomik girdi olarak aile ve ilçe ekonomisine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Kaymakamımıza destekleri ve yardımı için teşekkür ediyoruz.2019 yılı Likapa projesi kapsamında 12 başvuru alınmış
olup arazi tespit çalışması yapılarak başvurular İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilmiştir.
Bitkisel üretimde Planlanan çalışmalar;
Likapa yetiştiriciliğinde budamanın önemi, gıda muhafaza yöntemleri ve faydaları, alternatif bitkisel ürün yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi, programa göre Şimşirli köyünde likapa budaması konusunda toplantılar düzenlenecek. Yağcılar ve ılıca köyünde gıdalarda bozulma(patates öncelikli)nedenleri hakkında çiftçileri bilgilendirmek, Güneyce ve Gürdere köylerinde Stevia ve Gölevez yetiştiriciliğini benimsemek ve yaygınlaştırmak, Çiçekli ve Ballıköy’de arılara bakım ve beslemenin önemi konularında toplantılar yaparak vatandaşı aydınlatmak istiyoruz.
Hayvan sağlığı için planlanan çalışmalar;
Büyükbaş hayvanların tamamının Şap aşısı yapılması, Sonbahar aşılaması %99 oranında gerçekleşmiştir. Mera ve yaylalara çıkacak hayvanların hastalık riskini düşürmek için Şap aşısı uygulamak. Büyükbaş ve küçükbaş dişi hayvanların Brucella aşılarının tamamlanması. İlçemizdeki küçükbaş hayvanların koyun keçi vebası için aşılarının tamamlanması. Kontrolsüz hayvan girişinin önlenmesi amacıyla muhtar ve hayvan sahiplerini bilgilendirmek. Yavan yetiştiriciliğinde hastalık riskini indirmek üzere çiftçileri bilgilendirmek için Çamlık, Sivrikaya ve Meşeköy’de toplantılar düzenlenecek.
Kadastro sıkıntısı
Kadastro altyapısına bağlı olarak bazı mülkiyet sorunları yaşanmaktadır. Geçmiş yıllarda bazı mevkilerde hiç kadastro çalışması yapılmamış ve mevcut kullanıcılara mülkiyet devri yapılmamıştır. Bu durum ÇKS başvuruları ile tarımsal desteklemelerde sorun oluşturmaktadır. İlçede kadastro müdürlüğü bulunmuyor. İl kadastro müdürlüğünün ilçemizdeki bu çalışmaları hızlandırması gerekmektedir ’deniliyor.