Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, “Bu teklifte ticari satışların yasaklanması, hayvan üretimini yasaklamak, mamadan KDV indirimi, bütçe fonu oluşturmak yok. Teklifte şiddet, zulüm, katliam, nefret, bölme, hayvan kırımı var. Bu yasada ölüm var, kan var” dedi.
TBMM Genel Kurulunda kürsüye çıkan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. Suiçmez, yasa teklifinin hayvan katliamına yol açacağını ve antidemokratik yöntemlerle geçirilmek istendiğini vurguladı.
“AKP’nin Antidemokratik Uygulamalarıyla Yasa Teklifi Geçirilmeye Çalışılıyor”
Suiçmez, ilk gün 18,5 saat, ikinci gün 14 saat süren görüşmelerde AKP’nin antidemokratik uygulamalarına dikkat çekti. İlk gün güvenlik kuvvetlerinin halk ve milletvekilleriyle karşı karşıya geldiğini belirten Suiçmez, sivil toplum örgütlerinin sadece koridordaki televizyondan izleyebildiğini, barolar ve veteriner hekimler birliklerinin içeri alınmadığını ifade etti. İkinci gün ise meclise girişlerin yasaklandığını ve salondaki televizyonun kaldırıldığını dile getirdi. Ayrıca, komisyon toplantısı sırasında TBMM’nin trafosuna ve bilişim sistemine kedi girdiğini, bu nedenle tutanaklara ancak sabaha karşı ulaşabildiklerini belirtti.
“Hayvan Katliamına Davetiye Çıkarılıyor”
2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hayvanları koruma amacı taşıdığını hatırlatan Suiçmez, yeni kanun teklifinin hayvan katliamının önünü açacağını belirtti. Bu teklifin, kaybedilen belediyeleri zor duruma düşürmek ve cezalandırmak amacı taşıdığını iddia eden Suiçmez, “Sokaklardaki hayvan popülasyonu artışı sorununu çözmek için bilimsel ve katılımcı yöntemlere ihtiyaç var. Ancak AKP, katılımcılıktan uzak, bilimsel verileri saptıran, kalitesiz bir yasa teklifiyle çözüm üretmeye çalışıyor” dedi.
“Plansız ve Dayanaksız Yasama Faaliyetleri”
Komisyon görüşmeleri sırasında verilen önergelerle tüm hayvanları barınaklara hapsedip katletmeyi planladıklarını, ancak daha sonra bu durumu sadece köpeklerle sınırlamaya karar verdiklerini belirten Suiçmez, bu durumun yasama faaliyetlerinde ne kadar plansız ve dayanaksız olunduğunu gösterdiğini ifade etti. 22 yıldır yürürlükte olan 5199 sayılı Kanun’un yeterince uygulanmadığını vurgulayan Suiçmez, “Bu başarısızlığınızı katliama yol açacak kalitesiz bir yasa yaparak örtemezsiniz” dedi.
“Hayvanları Yaşatmak İçin Katliama Dur Deyin”
Suiçmez, 2019 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporuna atıfta bulunarak, en etkin popülasyon kontrol yönteminin kısırlaştırma olduğunu vurguladı. Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayvan hakları konusundaki açıklamalarını hatırlatan Suiçmez, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de hayvansever olduğunu belirttiği tweetlerini anımsattı. Suiçmez, “Çözüm net; yakala, kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat. Bunun için fon kurun. Önemli olan hayvanları yaşatmaktır. Katliama ‘dur’ deyin; bu yasayı geri çekin” diyerek sözlerini sonlandırdı.