HALKIMIZLA EL ELE YOLA ÇIKTIK
Doğu Anadolu’nun Trabzon’a inen tek kapısı olan Maçka ilçesi, doğal yürüyüş yolları, türküleri, manastırları, sütlacı ile turizm ilçesi yolunda hızla ilerliyor.
İlçe belediye başkanı Koray Koçhan ile ilçeyi konuştuk. Başkan Koçhan, “Maçka halkı bize güvendi. Beraber bir yola girdik. Halkımızın güvenini boşa çıkarmayacağız. Göreve geldiğimiz günden itibaren 2014 yılından itibaren hızla artan trendimiz var. Biz halkımızın güvenini boşa çıkarmamak için Maçka’yı Türkiye’de ki sayılı 15-20 turizm ilçesinden biri yapacağız. Maçka kültüründen gelen bir tanınırlığı var. Bunun için mücadele vereceğiz. Maçka’yı marka yapmak için çalışıyoruz” dedi.
SÜMELA TRABZON’UN KAPISI
Sümela Manastırı, Trabzon’un dünyaya açılan kapısı. İnternetteki tüm arama motorlarına ‘Trabzon’ yazın görsele tıklayın ilk açılan pencere Sümela Manastırıdır. Manastır yapıldı yapılalı, hiç restorasyon ve bakım çalışması görmedi. Şu an hükümetimiz, turizm bakanlığımız buraya ödenek gönderip yatırım yaptı. Restorasyon çalışmasında bir problem yok. En büyük problem bir dağa oyularak yapılmış manastır olması. Bu dağ yıllarca bakım görmemiş. Üsten sular akıyor, hava şartları burada kötü. Yoğun kar var. Kayalar aşınmış. 4 sene önce biz bu tadilata başlamasaydık, şu an manastırının yarısı yok olmuştu. Büyük bir kaya gece düşmüştü. Allah’tan gece düştü. Şu anda turistler manastırın içini seyrediyor. İçinde ki çalışmalar da hızlı şekilde devam ediyor. Çalışmalar 1-2 yıl daha sürecek. Bitince turistler eskiden gidemedikleri yerlerini de gezecekler. Sümela manastırında bir turist 2 saatin üstünde kalacak ve hayran kalacak.
HEDEF 12 AY TURZİM
Ayavarvara Kilisesine çok önem verdik. İnsanlar oraya gidip hem görüyor hem de detaylı sinevizyonla izliyor. Sümala’nın karşısında kuş bakışı Sümela’nın izleneceği seyir terasları oluşturduk. Maçka’da ki turizmin kış mevsimine yayacağımız Çakırgöl kayak turizmi projemiz var. Karayolları yolunu bitirmek üzere, bir Sümela geçişi kaldı. Maçka turizm bölgesi ilan edildi. Maçka’da ki turizmi yılın 12 ayına yayacağız. Turizm bölgenin tek lokomotifi. Biz Hamsiköy sütlacını da restoranlarda menüye aldırdık. Baklava gibi satılıyor. Maçka’da yayla turizmi, şelaleleri ile, doğal yürüyüş yolları ile turizm destinasyon ilçesi olacak.
HAYALİMİZ MAÇKA
2014 yılında yola çıkarken, ‘Maçka ile ilgili hayallerimiz’ var demiştik. Hayal etmeden hiçbir şey gerçekleşmiyor. Hayal edeceksiniz, projelendireceksiniz ve uygulayacaksınız. O dönem bir kitapçık hazırlamıştık. ’75 mahalle 75 proje’ o zaman bir çok insana hayal gelmişti. Biz de seçmene, ‘Siz bize güvenin oy verin, biz manifesto ile geliyoruz.’ Sağ olsunlar güvendiler oy verdiler. Sözümüzün devamı ise, ‘Hayaller gerçek oluyor.’ Söz verdiklerimizi bir bir yapıyoruz. Parayla herkes iş yapar, önemli olan parasız iş yapmak. Trabzon’un en büyük makine parkından birisi Maçka’da. Biz projelerle çalıştık. Bakanlarımızdan, milletvekillerimizden destek aldık. Sayın cumhurbaşkanımızdan örnek aldık. Bir çok projemizi yap işlet devret ile hayata geçirdik.
BAYRAKTEPE ÖNEMLİ BİR MEVZİ
Bayraktepe eski bir top mevzisidir. Trabzon’un işgali sırasında Ruslar burayı işgal etmeye çalışmış. Maçka’mızın insanı da bunlara karşı direnç göstermiştir. Burası da önemli bir mevziidir. Trabzon tarihi boyunca güneye açılan tek ve en büyük kapısı Maçka’dır. İşgallerde de hep Maçka ilçesi ön planda olmuştur. Her yol Maçka’ya çıkıyor. Türkiye’nin son günlerde yaşanan terör olaylarından esinlenerek biz bu tepeye bir bayrak yapalım dedik. Bayrağımızı 2016 yılı 15 Temmuz günü Cuma namazının ardından göndere çektik. Akşamında da hain darbe girişimi gerçekleştirildi. O gece insanlar sel gibi meydanlarda toplandı. O gece biz bayrağımızı aydınlattık. Allah’ımıza hamd olsun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu, milletimizin sokaklarda olması ile hain darbe girişimini bertaraf ettik. Sonrasında ise burayı güzelleştirerek, seyir terası oluşturduk. Turistler de buraya gelip ilçemizi seyredip, fotoğraf çektiriyorlar.
MAÇUKA’DAN MAÇKA’YA
Maçka yıllarca dini merkez olmuştur. Ortodoksların merkezi Maçka’mızın eski adı Livera olan Yazlık Mahallemizdir. Orada bir kateryal var orası şu an cami olarak kullanılıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın izni ile her yıl 15 Ağustos’ta Maçka’da Sümela Manastırına Ortodokslar geliyor. Bu da turizm için önemli katkı oluyor. Maçka adı M.Ö. 300. yüzyılda dünyanın ilk tarih kitabı sayılan Ksenephon’un yazdığı ‘Onbinlerin dönüş yolu’ isimli tarihsel kitabın 4-5 sayfasında Maçka anlatılıyor. İlk denizi gördükleri yer Maçka’da bir tepe. Orada denizi görünce sevinç çığlıkları atıyorlar. Bir gün boyunca yürüyerek Maçka’ya geliyorlar. Yerel halk onları çivili değneklere karşılamış. O değneklere de ‘Maçuka’ deniliyor. Yerel halkla da savaşmadan anlaşıyorlar. Maçuka adı da zamanla döne döne Maçka oldu. Maçka’nın M.Ö. 300. yüzyılda eski bir yerleşim yeri olduğu biliniyor.
KÜLTÜR İLÇESİNDE KÜLTÜR MERKEZİ YOKTU
Maçka bir kültür ilçesi. Sanatçı ve zanaatkar çoktur. Bir çok önemli insan yetiştirdi. Maçka’da bir kültür merkezi ve sinema salonu yoktu. Biz 450 kişilik profesyonel bir kültür merkezi yoktu. Kütüphane yoktu. Elektonik kitaplıklar yaparak, millet kıraathanesi yaptık. Tiyatro salonu ve fuaye alanları olan bir kompleks yapıyoruz. Maçka horonunu yeniden canlandırıp, bıçak oyununu yeniden hayata geçireceğiz.
DÜZ DUVARA TIRMANILACAK
Trabzon’un en büyük ve tek macera parkı ilçemizde olacak. Orman bakanlığımız ‘C’ tipi mesire alanı olarak bize teslim etti. İçince kır yemek alanları, sosyal alanlar ile 130 metre uzunluğunda Türkiye’nin üçüncü büyük zıpcosterı olacak. Havaray ile 15 metre tırmanma kulesi ile düz duvara tırmanacaklar. Tırmandıktan sonra atlayacaklar. İlerleyen zamanlarda Survivor parkı ekleyeceğiz. Dominik’e gitmeye gerek yok. Bunları yaparken de doğayı hiç bozmadan çok güzel bir alan olacak. Maçka’ya turisti çekeceğiz. Maçka için de önemli bir istihdam olacak. Bu yılın sonuna kadar inşallah yürüyüş yollarını bitireceğiz. Seneye sezon başlamadan tamamen turizme açmış olacağız.
TAŞIMALI DOĞALGAZ
Atıl bir Pazar yeri sokağımız vardı. Oraya taşımalı doğalgaz kurduk. 2 bin tane abonemiz var. Bu evlere doğalgaz 6 saat gidiyor. Maçka’nın dolum tesisine uzaklığı 45 dakika. Pazar yerini oradan alarak, modern bir Pazar yeri kazandırdık. Vatandaşımız da memnun. İlçede geniş bir Pazar yeri oldu. Eski Pazar yeri olan Halit Avcı Caddesi de doğalgazı olan, ulaşımı tek şeride düşürülmüş, genişletilmiş kaldırımları, cephesi tek tip boyaları ve gündüz gibi aydınlatması olan çiçekliklerle çiçeklenen bir cadde oldu. Orada ki çay ocakları eskiden akşam 7’de kapatırken şimdi gece 12’ye kadar açıkları. Maçka müzesi de inşallah yakın zamanda elektronik bir kent müzesi şeklinde hayata geçireceğiz.
TOKİ’DEN EMEKLİLERE EV
TOKİ, 2009 yılında Maçka’da konut yapmaya başladı. O günkü belediyenin tutumundan dolayı müteahhit burada ki işini tasfiye edip başka bir şehirde ki işine dönmüştü. TOKİ konutları yarım kalmıştı. Göreve geldiğimizde vatandaşımız serzeniş etti. 140 konut yarım kalmıştı. O günkü TOKİ başkanımız Ergün Turan abimize giderek konutların tamamlanması için 4 kez daha ihale ettirdik. Eksikleri hızlı bir şekilde tamamlayarak, evleri hak sahiplerine teslim ettik. Şimdi de Esiroğlu içme suyunun yanında 160 konutu başladık. Emekli TOKİ ile ilgili bir talep gelmişti. Bunu da görüşmeler ile arazimizi teslim ettik. 46 dönümlük yeri hazineden aldık. 2 TOKİ karşılıklı olacak şekilde yaklaşık 300 konutu emeklilerimize yapacağız. Şu anda imar planı yapım aşamasında. Eylül ayında ki mecliste müracaatımızı yaparak sene sonuna kadar ihalesi yapılacak. Bu projede Türkiye projesidir ve Türkiye’de ikincisidir. Bu konutlarla ilçemize nüfus gelecek. İlçemizin nüfusunun artması da ilçemiz için önemlidir.
İYİ FUTBOLCU YEDEK KULÜBESİNDE OLMAZ
Siyasette hesap hiç yapmadım. Yapmayı uygun görmüyorum, doğru da bulmuyorum. Biz işimizi en iyisini yapan olacağız. Kimse iyi futbolcusunu yedek kulübesinde oturtmaz. Siz iyi olun, gayret gösterin, vatandaşta bir karşılığınız olsun iyi yere gelirsiniz. Biz şu anda Türkiye’yi geleceğe taşıyacak, dünyaya liderlik yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisindeyiz. Buda herkese nasip olmaz. Bizim alnımız ak. Seçim döneminde diğer adayların hiç biri genel başkanlarının adını anmadılar. Seçim arabalarında, tanıtım ofislerinde, broşürlerinde genel başkanının fotoğrafını koymadılar. Genel başkanlarından ya utanıyorlar ya da onu bir lider olarak görmüyorlar. Biz genel başkanımızla gurur duyuyoruz. Ona zerre kadar yol arkadaşı olmak bir onurdur. Bizim bir siyasi hesabımız olamaz. Sahada olacak gayreti gösterelim, takdir, vatandaşımızın ve partimizindir. Siyasette gök kubbede de hoş bir seda bırakmak güzeldir. Bizim siyasetten beklentimiz Allah’ın rızası ve vatandaşın gönlüdür.